Domowe chipsy z warzyw. To świetna przekąska na jesienny, filmowy seans

Domowe chipsy z warzyw
Chipsy z buraków
Źródło: Lauri Patterson/Getty Images
Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.

Domowe chipsy z warzyw to zdrowa alternatywa dla gotowych przekąsek, które zazwyczaj ociekają tłuszczem i zawierają ulepszacze.  Te przygotowane z warzyw śmiało możemy podawać naszym pociechom. Wielbicielom chrupiących plasterków również przypadną do gustu. Zdrowe chipsy możemy przygotować z różnorodnych warzyw, zaczynając od tradycyjnych ziemniaków, przez seler, aż po cukinię. Natomiast jesienią warto zrobić te z buraków, dyni i marchwi. Są chrupiące, a dzięki przyprawom zaskakują pełnią smaku.

Jak zrobić domowe chipsy z warzyw w piekarniku?

Wystarczy obrać warzywa, pokroić w cienkie plasterki, skropić oliwą z oliwek, po czym upiec w piekarniku. Warto do oliwy dodać ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się chilli, czosnek, słodka papryka i sól gruboziarnista.

Przepis na domowe chipsy z marchewki

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
      • pół łyżeczki miodu,
        • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
          • świeżo mielony pieprz,
            • 2 łyżki oliwy z oliwek.

              Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 stopni. Plastry marchewki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż się zrumienią.

              Przepis na domowe chipsy z buraków

              Składniki:

              • 5 średniej wielkości buraków,
                • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                  • przyprawy: sól morska, pieprz, suszony czosnek.

                    Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone buraki układamy równomiernie na blaszce do pieczenia, po czym delikatnie polewamy je oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

                    Przepis na domowe chipsy z dyni

                    Składniki:

                    • dynia hokkaido,
                      • dwie łyżki oliwy z oliwek,
                        • przyprawy: ostra papryka w proszku, tymianek, skórka z cytryny, sól kamienna.

                          Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Polewamy oliwą i obtaczamy w przyprawach, solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem, aż staną się złotobrązowe i chrupkie.

                          Warzywne chipsy świetnie komponują się z dipem, np. ziołowym lub czosnkowym. Przepisy na domowe sosy znajdziesz TUTAJ.

                          Zobacz też:

                          Zobacz wideo: Dynia w roli głównej

                          Dynia w roli głównej
                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                          Autor: Dominika Czerniszewska

                          Źródło zdjęcia głównego: Lauri Patterson/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości