Materiał promocyjny

Maślane smaki według Mateusza Gesslera

Maślane smaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masło, zwłaszcza takie dobrej jakości, można wykorzystać w kuchni na wiele pysznych sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Mateusz Gessler przyrządzając dorsza z patelni, risotto z pieczarkami i serem plesniowym z tymiankiem oraz spaghetti z pomidorem, masłem Lurpak i sosem anchois. Sprawdź przepisy.

Dorsz z patelni - przepis

Składniki:

  • 600 g fileta z dorsza
    • 150 g lekko solonego masła
      • 600 g małych ziemniaków
        • 70 g lekko solonego masła
          • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
            • 500 g szpinaku
              • odrobina soku z cytryny
                • sól i świeżo zmielony pieprz
                  Maślane smaki
                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Sposób przygotowania:

                  1. Kawałki dorsza ułożyć na desce do krojenia, osuszyć kawałkiem ręcznika kuchennego. Lekko posyp solą i umieść na blasze, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
                    1. Ziemniaka ugotować w osolonej wodzie, szpinak opłukać w zimnej wodzie.
                      1. Ziemniaki odcedzić, zachować trochę wody na zacier. Włożyć ziemniaki z powrotem do garnka, zmiażdżyć grubo trzepaczką, dodać 75g masła (zostawić łyżeczkę na szpinak) i trochę wody ziemniaczanej, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
                        1. Roztop masło na patelni, smaż dorsza z obu stron przez kilka minut i obróć dorsza, aby masło skwierczeło bez przypalania. Teraz weź łyżkę i zacznij nakładać roztopione masło na dorsza jeszcze na patelni, powtórz kilka razy. Całkowity czas gotowania dorsza powinien wynosić około 4-5 minut. Przed podaniem posyp pieprzem.
                          1. Na innej patelni zmiażdż szpinak w łyżeczce masła, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Dorsza podawać z ziemniakami i szpinakiem.

                            Porady:

                            • Gdy ryba zostanie usmażona, wyjmij ją z patelni i odstaw na później, a następnie dodaj trochę masła do pozostałych soków na patelni. Zmniejsz ogień i pozwól mu wtopić się w masło już na patelni, aby uzyskać gładki sos maślany.
                              • Dorsza posyp solą na 30 minut przed smażeniem. Ujędrni dorsza i wzmocni jego smak.

                                Risotto z pieczarami i serem pleśniowym z tymiankiem

                                Składniki:

                                • 3 mini kostki masła (150g)
                                  • 250 g pieczarek
                                    • cebula
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 2 gałązki tymianku bez liści
                                          • 350 g ryżu do risotto
                                            • 1,5 litra bulionu warzywnego
                                              • 50 g startego parmezanu
                                                • 100 g sera gorgonzola
                                                  • 20 g natki pietruszki
                                                    • sok z połowy cytryny

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Rozgrzej 50g masła Lurpak® na patelni i smaż pieczarki na średnim ogniu, aż cały płyn wyparuje, a pieczarki będą złote. Dodaj kolejne 50g masła Lurpak® na głęboką patelnię i podgrzej z szalotką, czosnkiem i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj ryż i gotuj przez 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj wino i gotuj wciąż mieszając, aż wino całkowicie się wchłonie.
                                                        1. W międzyczasie w osobnym rondlu podgrzej wywar do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu. Stopniowo dodawaj gorący wywar po jednej chochli, cały czas mieszając, aż wywar wchłonie się po każdym dodaniu. Po 15 minutach zwolnij tempo każdego dodawania, aż ryż będzie jeszcze al dente do kęsa i ma kremową konsystencję. Ubij pozostałe masło z parmezanem i pozostaw risotto na minutę pod przykryciem - Mantecatura, jak nazywają to Włosi.
                                                          1. Dodać gorgonzolę i podsmażone pieczarki i posypać natką pietruszki. Wyciśnij cytrynę i dopraw czarnym pieprzem. Natychmiast podawaj.

                                                            Spaghetti z pomidorem, masłem Lurpak i sosem anchois

                                                            Składniki:

                                                            • 50 g niesolonego masła
                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                • 2 filety anchois w oleju
                                                                  • 2 x 400 ml pomidorków koktajlowych w puszkach
                                                                    • ½ łyżeczki płatków chili
                                                                      • skórka z połowy cytryny
                                                                        • 500 g makaronu tagliatelle
                                                                          • mały pęczek bazylii
                                                                            • świeży parmezan do podania

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Na dużej patelni dodaj połowę niesolonego masła Lurpak®, czosnek i anchois i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
                                                                                1. Dodać pomidory, płatki chilli i skórkę z cytryny, doprawić solą i czarnym pieprzem. Dusić przez 20 minut.
                                                                                  1. W międzyczasie zagotuj w dużym rondlu osoloną wodę. Dodaj tagliatelle i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj chochlę wody do spaghetti.
                                                                                    1. Dodaj odsączone tagliatelle do sosu pomidorowego z odrobiną wody do spaghetti i resztą niesolonego masła Lurpak®. Gotuj przez minutę cały czas mieszając, aż makaron pokryje się sosem.
                                                                                      1. Wymieszać z bazylią i podawać z parmezanem.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana