Kanapka z halloumi i pomidorami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 plastry białego zakwasu,
- 50 g Lurpak do smarowania,
- 125 g pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka sambal,
- 25 g liści rukoli,
- 125 g halloumi, pokrojonego na 4 plastry.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st./180 st. wentylator/gaz 7
- Umieść pomidorki koktajlowe na blasze do pieczenia i posyp 15 g masła. Dopraw solą i świeżym czarnym pieprzem i piecz przez 15 minut lub do momentu, aż pomidorki koktajlowe zaczną mięknąć. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie podgrzej małą patelnię. Gdy będą gorące, dodaj plastry halloumi i smaż, aż się zarumienią z obu stron. Wyjmij i odstaw na talerz.
Aby zrobić kanapkę:
- Rozłóż dwa plasterki zakwasu z pozostałym produktem Lurpak Spreadable.
- Posyp rukolą i posyp pomidorkami koktajlowymi.
- Dodaj plasterki halloumi, skrop sambalem, a następnie dodaj pokrojony na końcu chleb.
Porady:
- Namocz halloumi w soku z cytryny. To wyciągnie trochę soli, a także zmiękczy halloumi.
- Nigdy nie dodawaj oleju na patelnię podczas gotowania halloumi. Powinno być gotowane na suchej patelni, na średnim ogniu. Nie rozgotuj, bo zrobi się gumowata.
- Skropienie pomidorów octem balsamicznym doda intensywnego, słodkiego smaku.
- Jeśli nie możesz zdobyć sambala, harissa, sirracha lub Gochujang będą działać równie dobrze.
Kanapka z pieczoną wołowiną i czerwoną papryką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie,
- 35 g Lurpak do smarowania,
- 2 plastry rostbefu, ugotowane,
- ½ pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej,
- 1 cebula, obrana, pokrojona na pół i drobno pokrojona,
- ocet winny,
- ½ łyżeczki cukru pudru,
- 25 g rzeżuchy.
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić marynowaną cebulę, włóż pokrojoną cebulę do małej miski. Wymieszaj biały ocet winny z cukrem pudrem i zalej cebulę. Pozostaw na 15 minut.
- Każdą kromkę chleba posmarować masłem Lurpakem do smarowania i posypać rukwią wodną.
- Na wierzch posyp pieczoną czerwoną papryką, a następnie pieczeń wołową.
- Posyp cebulę marynowaną i posyp pozostałą kromką chleba. Natychmiast podawaj
Porady:
- Ziemisty burak bardzo dobrze komponuje się z rostbefem. Wymieszaj z odrobiną octu winnego i łyżeczką chrzanu. Ułóż go na wierzchu wołowiny z marynowaną cebulą.
- Jeśli nie masz resztek z wołowiny i nie chcesz specjalnie upiec mięsa na kanapkę, usmaż stek, odstaw na 5 minut, a następnie pokrój.
- Natrzyj chleb ząbkiem czosnku przed posmarowaniem go Lurpak Spreadable.
- Przygotuj kremową remuladę selerową, która będzie pasować do twojej wołowiny. Wymieszać musztardę, majonez i sok z cytryny. Zetrzyj na selera i dopraw solą i pieprzem. Przechowasz w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.
Smażone kotlety jagnięce z rozmarynem i czosnkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 kotletów jagnięcych, obciętych na tłuszcz,
- 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego,
- sok z jednej cytryny,
- Lurpak® w płynie,
- 2 łyżki stołowe musztardy Dijon.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce dodaj czosnek, skórkę z cytryny, rozmaryn i sok z cytryny.
- Dodaj kotlety jagnięce i dopraw solą i czarnym pieprzem. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Podgrzej dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu. Dodaj Lurpak® Liquid, a gdy zacznie bulgotać, dodaj kotlety jagnięce i smaż przez około 3 minuty z każdej strony lub do różowego koloru w środku.
- Posmaruj musztardą dijon i natychmiast podawaj.
Pieczony ziołowy łosoś - przepis krok po kroku
Składniki:
- 125 g zmiękczonego masła Lurpak® Lekko Solone,
- 20 g koperku, drobno posiekanego,
- 20 g szczypiorku, drobno posiekanego,
- 2 cytryny,
- 200 g drobnych szparagów,
- 200 g drobnej fasoli,
- 1 kg boku łososia ze skórą i bez kości,
- 150 ml białego wina*.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200˚C / 180˚C wentylator 180C / gaz 6.
- Wymieszaj lekko solone masło Lurpak® z koprem, szczypiorkiem i skórką z obu cytryn i dobrze dopraw.
- Weź wystarczająco duży kawałek folii, aby zawinąć w niego całego łososia i połóż jedną stronę folii na dużej płytkiej blasze do pieczenia. Odrobiną masła posmaruj folię, a następnie posyp szparagami i fasolą.
- Połóż łososia skórą do dołu na warzywach i nałóż masło na miąższ łososia, rozprowadzając grzbietem łyżki. Wlej wino wokół łososia, a następnie przyłóż folię do ryby i wokół niej i szczelnie zamknij brzegi.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż łosoś będzie nieprzezroczysty i łatwo się rozkruszy.
- Przed podaniem wyciśnij sok z jednej cytryny na łososia, resztę pokrój w ósemki i podawaj z młodymi ziemniakami posmarowanymi masłem.
*Alternatywnie: 150 ml bulionu rybnego i wyciskanego soku z cytryny.
Wskazówka: pietruszka i estragon sprawdzają się jako alternatywne zioła.
Zobacz także:
- Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Ładocha odczarowuje kanapki na szkolne drugie śniadanie
- Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną według Piotra Kucharskiego
Źródło: Mateusz Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
Materiał promocyjny
podziel się: