Materiał promocyjny

Pyszne wiosenne przepisy z Lurpakiem według Mateusza Gesslera

Mateusz Gessler i maślana przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gdzie jest Lurpak, tam jest wiosna na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował pyszne, wiosenne dania z Lurpakiem. Sprawdź, jak przyrządzić kanapki z halloumi i pomidorami, kanapki z pieczoną wołowiną i czerwoną papryką, smażone kotlety jagnięce z rozmarynem i czosnkiem oraz pieczonego ziołowego łososia. 

Kanapka z halloumi i pomidorami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 plastry białego zakwasu,
    • 50 g Lurpak do smarowania,
      • 125 g pomidorków koktajlowych,
        • 1 łyżka sambal,
          • 25 g liści rukoli,
            • 125 g halloumi, pokrojonego na 4 plastry.

              Sposób przygotowania:

              1. Rozgrzej piekarnik do 200 st./180 st. wentylator/gaz 7
                1. Umieść pomidorki koktajlowe na blasze do pieczenia i posyp 15 g masła. Dopraw solą i świeżym czarnym pieprzem i piecz przez 15 minut lub do momentu, aż pomidorki koktajlowe zaczną mięknąć. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
                  1. W międzyczasie podgrzej małą patelnię. Gdy będą gorące, dodaj plastry halloumi i smaż, aż się zarumienią z obu stron. Wyjmij i odstaw na talerz.

                    Aby zrobić kanapkę:

                    1. Rozłóż dwa plasterki zakwasu z pozostałym produktem Lurpak Spreadable.
                      1. Posyp rukolą i posyp pomidorkami koktajlowymi.
                        1. Dodaj plasterki halloumi, skrop sambalem, a następnie dodaj pokrojony na końcu chleb.

                          Porady:

                          • Namocz halloumi w soku z cytryny. To wyciągnie trochę soli, a także zmiękczy halloumi.
                            • Nigdy nie dodawaj oleju na patelnię podczas gotowania halloumi. Powinno być gotowane na suchej patelni, na średnim ogniu. Nie rozgotuj, bo zrobi się gumowata.
                              • Skropienie pomidorów octem balsamicznym doda intensywnego, słodkiego smaku.
                                • Jeśli nie możesz zdobyć sambala, harissa, sirracha lub Gochujang będą działać równie dobrze.

                                  Kanapka z pieczoną wołowiną i czerwoną papryką - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie,
                                    • 35 g Lurpak do smarowania,
                                      • 2 plastry rostbefu, ugotowane,
                                        • ½ pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej,
                                          • 1 cebula, obrana, pokrojona na pół i drobno pokrojona,
                                            • ocet winny,
                                              • ½ łyżeczki cukru pudru,
                                                • 25 g rzeżuchy.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Aby zrobić marynowaną cebulę, włóż pokrojoną cebulę do małej miski. Wymieszaj biały ocet winny z cukrem pudrem i zalej cebulę. Pozostaw na 15 minut.
                                                    1. Każdą kromkę chleba posmarować masłem Lurpakem do smarowania i posypać rukwią wodną.
                                                      1. Na wierzch posyp pieczoną czerwoną papryką, a następnie pieczeń wołową.
                                                        1. Posyp cebulę marynowaną i posyp pozostałą kromką chleba. Natychmiast podawaj

                                                          Porady:

                                                          • Ziemisty burak bardzo dobrze komponuje się z rostbefem. Wymieszaj z odrobiną octu winnego i łyżeczką chrzanu. Ułóż go na wierzchu wołowiny z marynowaną cebulą.
                                                            • Jeśli nie masz resztek z wołowiny i nie chcesz specjalnie upiec mięsa na kanapkę, usmaż stek, odstaw na 5 minut, a następnie pokrój.
                                                              • Natrzyj chleb ząbkiem czosnku przed posmarowaniem go Lurpak Spreadable.
                                                                • Przygotuj kremową remuladę selerową, która będzie pasować do twojej wołowiny. Wymieszać musztardę, majonez i sok z cytryny. Zetrzyj na selera i dopraw solą i pieprzem. Przechowasz w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.

                                                                  Smażone kotlety jagnięce z rozmarynem i czosnkiem - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • 8 kotletów jagnięcych, obciętych na tłuszcz,
                                                                    • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
                                                                      • 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego,
                                                                        • sok z jednej cytryny,
                                                                          • Lurpak® w płynie,
                                                                            • 2 łyżki stołowe musztardy Dijon.

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. W dużej misce dodaj czosnek, skórkę z cytryny, rozmaryn i sok z cytryny.
                                                                                1. Dodaj kotlety jagnięce i dopraw solą i czarnym pieprzem. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
                                                                                  1. Podgrzej dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu. Dodaj Lurpak® Liquid, a gdy zacznie bulgotać, dodaj kotlety jagnięce i smaż przez około 3 minuty z każdej strony lub do różowego koloru w środku.
                                                                                    1. Posmaruj musztardą dijon i natychmiast podawaj.

                                                                                      Pieczony ziołowy łosoś - przepis krok po kroku

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 125 g zmiękczonego masła Lurpak® Lekko Solone,
                                                                                        • 20 g koperku, drobno posiekanego,
                                                                                          • 20 g szczypiorku, drobno posiekanego,
                                                                                            • 2 cytryny,
                                                                                              • 200 g drobnych szparagów,
                                                                                                • 200 g drobnej fasoli,
                                                                                                  • 1 kg boku łososia ze skórą i bez kości,
                                                                                                    • 150 ml białego wina*.

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C / 180˚C wentylator 180C / gaz 6.
                                                                                                        1. Wymieszaj lekko solone masło Lurpak® z koprem, szczypiorkiem i skórką z obu cytryn i dobrze dopraw.
                                                                                                          1. Weź wystarczająco duży kawałek folii, aby zawinąć w niego całego łososia i połóż jedną stronę folii na dużej płytkiej blasze do pieczenia. Odrobiną masła posmaruj folię, a następnie posyp szparagami i fasolą.
                                                                                                            1. Połóż łososia skórą do dołu na warzywach i nałóż masło na miąższ łososia, rozprowadzając grzbietem łyżki. Wlej wino wokół łososia, a następnie przyłóż folię do ryby i wokół niej i szczelnie zamknij brzegi.
                                                                                                              1. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż łosoś będzie nieprzezroczysty i łatwo się rozkruszy.
                                                                                                                1. Przed podaniem wyciśnij sok z jednej cytryny na łososia, resztę pokrój w ósemki i podawaj z młodymi ziemniakami posmarowanymi masłem.

                                                                                                                  *Alternatywnie: 150 ml bulionu rybnego i wyciskanego soku z cytryny.

                                                                                                                  Wskazówka: pietruszka i estragon sprawdzają się jako alternatywne zioła.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Źródło: Mateusz Gessler

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana