Materiał promocyjny

Morskie smaki w roli głównej. Pyszne i przystępne przepisy Mateusza Gesslera

Najlepsze przepisy na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ryby i owoce morza często sprawiają wrażenie trudnych w przygotowaniu, odciągając nas przy tym od pomysłu ich serwowania. Mateusz Gessler pokazuje, że ich przyrządzenie nie jest aż tak czasochłonne, jak mogłoby się zdawać, ale również - że dla morskich smaków na talerzu warto się poświęcić.

Grillowany homar z masłem i pastą harrisa

Składniki na grillowanego homara z masłem i pastą harrisa

  • 4 homary,
    • 100 g masła Lurpak®,
      • 1 łyżka pasty harissa,
        • 2 cytryny,
          • chleb.

            Składniki na pastę harrisa

            • 125 g marynowanej czerwonej papryki ze słoika,
              • 1 ząbek czosnku,
                • starta skórka i sok z 1/4 cytryny,
                  • 1 duża czerwona papryka chilli,
                    • 1/4 pęczka świeżej kolendry,
                      • 1/4 pęczka mięty marokańskiej,
                        • 1 łyżeczka zmielonego kminku,
                          • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
                            • 1 łyżeczka soli.

                              Jak przygotować homara z masłem i pastą harrisa?

                              1. Przetnij homary, usuń wnętrzności, umieść homary podzielone na pół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                                1. Wymieszaj masło z 1 łyżką pasty harissa, rozsmaruj masło z pastą harissa na przedzielonych na pół homarach.
                                  1. Piecz homary na grillu w piekarniku przez około 5–6 minut, aż masło dobrze się zrumieni.
                                    1. Ułóż homary na talerzu i podawaj z cytryną i chlebem.

                                      Jak przygotować pastę harrisa?

                                      1. Mieszaj pieprz z czosnkiem, startą skórką z cytryny i sokiem oraz z chilli do uzyskania gęstej pasty.
                                        1. Zmieszaj wszystko razem z ziołami i suszonymi przyprawami. Dopraw solą.
                                          1. Odstaw pastę na co najmniej godzinę przed podaniem. Pastę można przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku przez cały tydzień w lodówce.

                                            Dorsz z kaparami i pietruszką w panierce

                                            Składniki na dorsza z kaparami i pietruszką w panierce:

                                            • 4 x 200 g filet z dorsza bez skóry,
                                              • 1 duża drobno posiekana cebula,
                                                • 40 g niesolonego masła Lurpak ® i dodatkowe masło do wysmarowania formy,
                                                  • 50 g bułki tartej,
                                                    • 15 g posiekanej pietruszki naciowej gładkiej,
                                                      • 1 łyżka pokrojonych kaparów,
                                                        • starta skórka z 1 cytryny.

                                                          Składniki na sos:

                                                          • 300 ml wywaru rybnego,
                                                            • 50 g niesolonego zimnego masła Lurpak®, pokrojonego w kostki,
                                                              • 10 g posiekanej pietruszki naciowej gładkiej,
                                                                • świeżo zmielony czarny pieprz,
                                                                  • sok z cytryny do smaku.

                                                                    Jak przygotować dorsza z kaparami i pietruszką w panierce?

                                                                    1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C / 180°C z termoobiegiem / piekarnik gazowy na stopień 6.
                                                                      1. Smaż cebulkę na małym ogniu na niesolonym maśle Lurpak® przez 15 minut, aż zmięknie. Przełóż połowę cebuli do miski, a drugą połowę zostaw w garnku.
                                                                        1. Dodaj do cebuli w misce bułkę tartą, pietruszkę, kapary, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
                                                                          1. Nieznacznie wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, włóż do niego filety z dorsza i dobrze przypraw. Na rybę nałóż mieszankę z bułką tartą i piecz w piekarniku przez 16–20 minut w zależności od grubości filetów, aż będą miękkie.
                                                                            1. W międzyczasie zrób sos, dodając bulion do cebuli w garnku i gotując tak długo, aż objętość zmniejszy się o połowę. Stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę niesolone zimne masło Lurpak®, aby zrobić błyszczący sos; dodaj pietruszkę i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj sok z cytryny do smaku.
                                                                              1. Podaj dorsza z sosem i sezonowymi warzywami.

                                                                                Pieczona dorada

                                                                                Składniki na pieczoną doradę

                                                                                • 2 duże lub 4 małe dorady,
                                                                                  • 1 łyżka nasion fenkułu,
                                                                                    • 3 bulwy fenkułu,
                                                                                      • 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane,
                                                                                        • 200g masła,
                                                                                          • 4 liście laurowe,
                                                                                            • obrana skórka z 2 cytryn,
                                                                                              • 1 pęczek koperku,
                                                                                                • 1 pęczek tymianku,
                                                                                                  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
                                                                                                    • 100 ml wody.

                                                                                                      Składniki na młode ziemniaki w maśle

                                                                                                      • 500g młodych ziemniaków,
                                                                                                        • 20g koperku,
                                                                                                          • 20g natki pietruszki,
                                                                                                            • 20g mięty,
                                                                                                              • 100g masła Lurpak.

                                                                                                                Składniki na gorzką sałatę

                                                                                                                • 1 mała główka sałaty radicchio,
                                                                                                                  • 1 żółta cykoria,
                                                                                                                    • 50 g rukoli,
                                                                                                                      • 50 g rukwi wodnej,
                                                                                                                        • 15 g prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie),
                                                                                                                          • 80 g pestek granatu (opcjonalnie).

                                                                                                                            Składniki na sos sałatkowy

                                                                                                                            • 100 g masła,
                                                                                                                              • 2 łyżki białego octu winnego,
                                                                                                                                • sól, pierz.

                                                                                                                                  Jak przygotować pieczoną doradę?

                                                                                                                                  1. Piekarnik elektryczny podgrzej do temperatury 170 C/ piekarnik gazowy ustaw na 3 stopniu.
                                                                                                                                    1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
                                                                                                                                      1. Na małej patelni przez kilka sekund upraż nasiona fenkułu, aż poczujesz aromatyczny zapach. Rozgnieć w moździerzu.
                                                                                                                                        1. Czerwone papryczki chilli, fenkuł i skórkę z cytryny drobno posiekaj. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                                                                                          1. Posiekaj zioła. Połową posiekanych ziół i nasionami fenkułu posyp warzywa, na wierzchu rozłóż połowę masła i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dobrze wymieszaj.
                                                                                                                                            1. Ryby nadziej pozostałymi ziołami i plasterkami cytryny.Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
                                                                                                                                              1. Ryby ułóż na pieczonych warzywach. Na wierzchu rozłóż pozostałą część masła. Dodaj wodę lub białe wino.
                                                                                                                                                1. Włóż do piekarnika na 30-40 minut lub do momentu, gdy mięso ryb ściemnieje i będzie je można łatwo dzielić na płaty.
                                                                                                                                                  1. Wyjmij z piekarnika.

                                                                                                                                                    Jak przygotować młode ziemniaki w maśle?

                                                                                                                                                    1. Ziemniaki włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości. Stopień ugotowania sprawdź poprzez nakłucie ziemniaków nożem. 
                                                                                                                                                      1. Odcedź, następnie włóż ponownie do garnka i dodaj masło.
                                                                                                                                                        1. Wymieszaj. Przełóż do dużej miski.

                                                                                                                                                          Jak przygotować gorzką sałatę?

                                                                                                                                                          1. Do małego rondelka dodaj posiekane w drobną kostkę masło. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut aż zacznie nabierać orzechowego koloru. Zdejmij z ognia i przelej do małej miseczki. 
                                                                                                                                                            1. Dodaj biały ocet winny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                                                              1. Tuż przed podaniem polej sałatę sosem.

                                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                                Autor: Michalina Kobla

                                                                                                                                                                Źródło: Mateusz Gessler

                                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana