Materiał promocyjny

Morskie smaki w roli głównej. Pyszne i przystępne przepisy Mateusza Gesslera

Mateusz Gessler
Najlepsze przepisy na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ryby i owoce morza często sprawiają wrażenie trudnych w przygotowaniu, odciągając nas przy tym od pomysłu ich serwowania. Mateusz Gessler pokazuje, że ich przyrządzenie nie jest aż tak czasochłonne, jak mogłoby się zdawać, ale również - że dla morskich smaków na talerzu warto się poświęcić.

Grillowany homar z masłem i pastą harrisa

Składniki na grillowanego homara z masłem i pastą harrisa

  • 4 homary,
  • 100 g masła Lurpak®,
  • 1 łyżka pasty harissa,
  • 2 cytryny,
  • chleb.

Składniki na pastę harrisa

  • 125 g marynowanej czerwonej papryki ze słoika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • starta skórka i sok z 1/4 cytryny,
  • 1 duża czerwona papryka chilli,
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry,
  • 1/4 pęczka mięty marokańskiej,
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku,
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak przygotować homara z masłem i pastą harrisa?

  1. Przetnij homary, usuń wnętrzności, umieść homary podzielone na pół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj masło z 1 łyżką pasty harissa, rozsmaruj masło z pastą harissa na przedzielonych na pół homarach.
  3. Piecz homary na grillu w piekarniku przez około 5–6 minut, aż masło dobrze się zrumieni.
  4. Ułóż homary na talerzu i podawaj z cytryną i chlebem.

Jak przygotować pastę harrisa?

  1. Mieszaj pieprz z czosnkiem, startą skórką z cytryny i sokiem oraz z chilli do uzyskania gęstej pasty.
  2. Zmieszaj wszystko razem z ziołami i suszonymi przyprawami. Dopraw solą.
  3. Odstaw pastę na co najmniej godzinę przed podaniem. Pastę można przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku przez cały tydzień w lodówce.

Dorsz z kaparami i pietruszką w panierce

Składniki na dorsza z kaparami i pietruszką w panierce:

  • 4 x 200 g filet z dorsza bez skóry,
  • 1 duża drobno posiekana cebula,
  • 40 g niesolonego masła Lurpak ® i dodatkowe masło do wysmarowania formy,
  • 50 g bułki tartej,
  • 15 g posiekanej pietruszki naciowej gładkiej,
  • 1 łyżka pokrojonych kaparów,
  • starta skórka z 1 cytryny.

Składniki na sos:

  • 300 ml wywaru rybnego,
  • 50 g niesolonego zimnego masła Lurpak®, pokrojonego w kostki,
  • 10 g posiekanej pietruszki naciowej gładkiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sok z cytryny do smaku.

Jak przygotować dorsza z kaparami i pietruszką w panierce?

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C / 180°C z termoobiegiem / piekarnik gazowy na stopień 6.
  2. Smaż cebulkę na małym ogniu na niesolonym maśle Lurpak® przez 15 minut, aż zmięknie. Przełóż połowę cebuli do miski, a drugą połowę zostaw w garnku.
  3. Dodaj do cebuli w misce bułkę tartą, pietruszkę, kapary, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  4. Nieznacznie wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, włóż do niego filety z dorsza i dobrze przypraw. Na rybę nałóż mieszankę z bułką tartą i piecz w piekarniku przez 16–20 minut w zależności od grubości filetów, aż będą miękkie.
  5. W międzyczasie zrób sos, dodając bulion do cebuli w garnku i gotując tak długo, aż objętość zmniejszy się o połowę. Stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę niesolone zimne masło Lurpak®, aby zrobić błyszczący sos; dodaj pietruszkę i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj sok z cytryny do smaku.
  6. Podaj dorsza z sosem i sezonowymi warzywami.

Pieczona dorada

Składniki na pieczoną doradę

  • 2 duże lub 4 małe dorady,
  • 1 łyżka nasion fenkułu,
  • 3 bulwy fenkułu,
  • 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane,
  • 200g masła,
  • 4 liście laurowe,
  • obrana skórka z 2 cytryn,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek tymianku,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 100 ml wody.

Składniki na młode ziemniaki w maśle

  • 500g młodych ziemniaków,
  • 20g koperku,
  • 20g natki pietruszki,
  • 20g mięty,
  • 100g masła Lurpak.

Składniki na gorzką sałatę

  • 1 mała główka sałaty radicchio,
  • 1 żółta cykoria,
  • 50 g rukoli,
  • 50 g rukwi wodnej,
  • 15 g prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie),
  • 80 g pestek granatu (opcjonalnie).

Składniki na sos sałatkowy

  • 100 g masła,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • sól, pierz.

Jak przygotować pieczoną doradę?

  1. Piekarnik elektryczny podgrzej do temperatury 170 C/ piekarnik gazowy ustaw na 3 stopniu.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na małej patelni przez kilka sekund upraż nasiona fenkułu, aż poczujesz aromatyczny zapach. Rozgnieć w moździerzu.
  4. Czerwone papryczki chilli, fenkuł i skórkę z cytryny drobno posiekaj. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posiekaj zioła. Połową posiekanych ziół i nasionami fenkułu posyp warzywa, na wierzchu rozłóż połowę masła i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dobrze wymieszaj.
  6. Ryby nadziej pozostałymi ziołami i plasterkami cytryny.Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
  7. Ryby ułóż na pieczonych warzywach. Na wierzchu rozłóż pozostałą część masła. Dodaj wodę lub białe wino.
  8. Włóż do piekarnika na 30-40 minut lub do momentu, gdy mięso ryb ściemnieje i będzie je można łatwo dzielić na płaty.
  9. Wyjmij z piekarnika.

Jak przygotować młode ziemniaki w maśle?

  1. Ziemniaki włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości. Stopień ugotowania sprawdź poprzez nakłucie ziemniaków nożem. 
  2. Odcedź, następnie włóż ponownie do garnka i dodaj masło.
  3. Wymieszaj. Przełóż do dużej miski.

Jak przygotować gorzką sałatę?

  1. Do małego rondelka dodaj posiekane w drobną kostkę masło. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut aż zacznie nabierać orzechowego koloru. Zdejmij z ognia i przelej do małej miseczki. 
  2. Dodaj biały ocet winny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Tuż przed podaniem polej sałatę sosem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: