Grillowany homar z masłem i pastą harrisa
Składniki na grillowanego homara z masłem i pastą harrisa
- 4 homary,
- 100 g masła Lurpak®,
- 1 łyżka pasty harissa,
- 2 cytryny,
- chleb.
Składniki na pastę harrisa
- 125 g marynowanej czerwonej papryki ze słoika,
- 1 ząbek czosnku,
- starta skórka i sok z 1/4 cytryny,
- 1 duża czerwona papryka chilli,
- 1/4 pęczka świeżej kolendry,
- 1/4 pęczka mięty marokańskiej,
- 1 łyżeczka zmielonego kminku,
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka soli.
Jak przygotować homara z masłem i pastą harrisa?
- Przetnij homary, usuń wnętrzności, umieść homary podzielone na pół na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wymieszaj masło z 1 łyżką pasty harissa, rozsmaruj masło z pastą harissa na przedzielonych na pół homarach.
- Piecz homary na grillu w piekarniku przez około 5–6 minut, aż masło dobrze się zrumieni.
- Ułóż homary na talerzu i podawaj z cytryną i chlebem.
Jak przygotować pastę harrisa?
- Mieszaj pieprz z czosnkiem, startą skórką z cytryny i sokiem oraz z chilli do uzyskania gęstej pasty.
- Zmieszaj wszystko razem z ziołami i suszonymi przyprawami. Dopraw solą.
- Odstaw pastę na co najmniej godzinę przed podaniem. Pastę można przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku przez cały tydzień w lodówce.
Dorsz z kaparami i pietruszką w panierce
Składniki na dorsza z kaparami i pietruszką w panierce:
- 4 x 200 g filet z dorsza bez skóry,
- 1 duża drobno posiekana cebula,
- 40 g niesolonego masła Lurpak ® i dodatkowe masło do wysmarowania formy,
- 50 g bułki tartej,
- 15 g posiekanej pietruszki naciowej gładkiej,
- 1 łyżka pokrojonych kaparów,
- starta skórka z 1 cytryny.
Składniki na sos:
- 300 ml wywaru rybnego,
- 50 g niesolonego zimnego masła Lurpak®, pokrojonego w kostki,
- 10 g posiekanej pietruszki naciowej gładkiej,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sok z cytryny do smaku.
Jak przygotować dorsza z kaparami i pietruszką w panierce?
- Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C / 180°C z termoobiegiem / piekarnik gazowy na stopień 6.
- Smaż cebulkę na małym ogniu na niesolonym maśle Lurpak® przez 15 minut, aż zmięknie. Przełóż połowę cebuli do miski, a drugą połowę zostaw w garnku.
- Dodaj do cebuli w misce bułkę tartą, pietruszkę, kapary, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Nieznacznie wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, włóż do niego filety z dorsza i dobrze przypraw. Na rybę nałóż mieszankę z bułką tartą i piecz w piekarniku przez 16–20 minut w zależności od grubości filetów, aż będą miękkie.
- W międzyczasie zrób sos, dodając bulion do cebuli w garnku i gotując tak długo, aż objętość zmniejszy się o połowę. Stopniowo dodawaj pokrojone w kostkę niesolone zimne masło Lurpak®, aby zrobić błyszczący sos; dodaj pietruszkę i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj sok z cytryny do smaku.
- Podaj dorsza z sosem i sezonowymi warzywami.
Pieczona dorada
Składniki na pieczoną doradę
- 2 duże lub 4 małe dorady,
- 1 łyżka nasion fenkułu,
- 3 bulwy fenkułu,
- 2 czerwone papryczki chilli, drobno posiekane,
- 200g masła,
- 4 liście laurowe,
- obrana skórka z 2 cytryn,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek tymianku,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 100 ml wody.
Składniki na młode ziemniaki w maśle
- 500g młodych ziemniaków,
- 20g koperku,
- 20g natki pietruszki,
- 20g mięty,
- 100g masła Lurpak.
Składniki na gorzką sałatę
- 1 mała główka sałaty radicchio,
- 1 żółta cykoria,
- 50 g rukoli,
- 50 g rukwi wodnej,
- 15 g prażonych orzechów włoskich (opcjonalnie),
- 80 g pestek granatu (opcjonalnie).
Składniki na sos sałatkowy
- 100 g masła,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- sól, pierz.
Jak przygotować pieczoną doradę?
- Piekarnik elektryczny podgrzej do temperatury 170 C/ piekarnik gazowy ustaw na 3 stopniu.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na małej patelni przez kilka sekund upraż nasiona fenkułu, aż poczujesz aromatyczny zapach. Rozgnieć w moździerzu.
- Czerwone papryczki chilli, fenkuł i skórkę z cytryny drobno posiekaj. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posiekaj zioła. Połową posiekanych ziół i nasionami fenkułu posyp warzywa, na wierzchu rozłóż połowę masła i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dobrze wymieszaj.
- Ryby nadziej pozostałymi ziołami i plasterkami cytryny.Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
- Ryby ułóż na pieczonych warzywach. Na wierzchu rozłóż pozostałą część masła. Dodaj wodę lub białe wino.
- Włóż do piekarnika na 30-40 minut lub do momentu, gdy mięso ryb ściemnieje i będzie je można łatwo dzielić na płaty.
- Wyjmij z piekarnika.
Jak przygotować młode ziemniaki w maśle?
- Ziemniaki włóż do garnka z zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut lub do miękkości. Stopień ugotowania sprawdź poprzez nakłucie ziemniaków nożem.
- Odcedź, następnie włóż ponownie do garnka i dodaj masło.
- Wymieszaj. Przełóż do dużej miski.
Jak przygotować gorzką sałatę?
- Do małego rondelka dodaj posiekane w drobną kostkę masło. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut aż zacznie nabierać orzechowego koloru. Zdejmij z ognia i przelej do małej miseczki.
- Dodaj biały ocet winny, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Tuż przed podaniem polej sałatę sosem.
Zobacz także:
- Przepis na krem do ciasta – śmietanowy, maślany, budyniowy i owocowy
- Michel Moran z obiadem na sobotę. Filet z sandacza, tartaletki i gruszki pod zabajone
- Rekordowe ceny karpia. Ile będziemy musieli zapłacić przed Bożym Narodzeniem?
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Mateusz Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: