Materiał promocyjny

Pyszne dania z masłem: Crêpes Suzette, risotto i stek z łososia

Maślana kuchnia Mateusza Gesslera
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzięki wielu zastosowaniom, poczynając od smażenia i pieczenia, a na smarowaniu kończąc, masło to idealna baza wielu potraw. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler. Były to: Crêpes Suzette, risotto i stek z łososia z sosem maślanym.

Crêpes Suzette

Składniki na Crêpes Suzette:

Ciasto na naleśniki:

  • 150/200 ml wody gazowanej
    • 300 g mąki pszennej
      • 1/2 cukru waniliowego
        • 2 szczypty skórki z pomarańczy
          • szczypta soli
            • laska wanilii
              • 1/2 l mleka 3,2 proc.
                • 2 jaja L
                  • 50 ml oleju (100 ml do smażenia)
                    • skórka z połowy pomarańczy

                      Sos:

                      • 5 duże pomarańcze lub 400 ml soku pomarańczowego
                        • 1/2 kostki masła 82 proc. tłuszczu (zimne)
                          • 100 g miodu
                            • 70 g cukru brązowego
                              • zest z połowy pomarańczy
                                • 100 ml likieru pomarańczowego Cointreau
                                  • gałązka mięty

                                    Jak przygotować Crêpes Suzette:

                                    Wyrabiamy ciasto na naleśniki wraz z laską wanilii i opcjonalnie możemy dodać skórkę z pomarańczy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy je na 10 min. Pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę. Po otarciu skórki i obraniu pomarańcze filetujemy (wycinamy z nich segmenty, bez błonek).

                                    Po wyfiletowaniu z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok.

                                    Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, zalewamy sokiem z pomarańczy i redukujemy o 2/3, dodajemy zest. Dodajemy naleśniki złożone w koperty i po minucie obracamy je delikatnie na drugą stronę.

                                    Zwiększamy płomień , wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować, podpalamy płyn na patelni (flambirujemy).

                                    Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i masło (zimne), smażymy przez chwilę mocno mieszając bez ognia, aż masło się rozpuści i połączy z sosem. Wykańczamy listkiem mięty.

                                    Risotto borowik

                                    Składniki na risotto:

                                    • ok. 1,2 litr wywaru ( bulion mięsny lub wege)
                                      • 2 szt cebula szalotka
                                        • 5 szt suszonych borowików
                                          • 5 szt mrożonych lub świeżych borowików
                                            • 2 ząbek czosnku
                                              • 100 ml oliwy lub masła klarowanego
                                                • 150 g masła 82% (zimne)
                                                  • 600 g ryżu do risotto (np. Arborio)
                                                    • 150 ml białego wina wytrawnego
                                                      • 50 g natka pietruszki
                                                        • 150 g tartego Parmezanu
                                                          • 20 g płatków parmezanu
                                                            • sól
                                                              • pieprz czarny

                                                                Jak przygotować risotto:

                                                                Na szerokiej patelni szklimy na maśle szalotkę, z pokrojonymi w paski namoczonymi suszonymi grzybami. Dodajemy ryż i podsmażamy na lekkim ogniu (przez ok. 1,5 minuty) cały czas mieszając. Dolewamy wino i redukujemy płyn do połowy objętości. Następnie stopniowo dodajemy gorący bulion wymieszany z wodą po namaczaniu grzybów (ok. 1/3) – czynność powtarzamy trzykrotnie. Świeże borowiki dokładnie oczyszczmy nożykiem lub szczoteczką z piasku i grzybni. Kroimy na 1/2 cm plasterki. Grzyby dodajemy, gdy zużyjemy już 2/3 bulionu do podlewania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy risotto na płycie jeszcze przez 2 min. cały czas mieszając.

                                                                Na sam koniec, gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodajemy pokrojone w paski zimne masło i dokładnie mieszamy. Dodajemy trochę tartego parmezanu do środka i mieszamy. Podajemy z płatkami parmezanu na wierzchu i siekaną pietruszką.

                                                                Stek z łososia z sosem maślanym

                                                                Składniki na steka z łososia:

                                                                • 4 steki z łososia ze skórą po 160 g
                                                                  • 560 g ziemniaków francuskich la ratte ze skórką
                                                                    • 1/2 kostki masła 82 proc.
                                                                      • 2 główki czosnku
                                                                        • 15 g świeżego tymianku
                                                                          • 3 szalotki
                                                                            • 200 ml wina białego wytrawnego
                                                                              • cytryna
                                                                                • natka pietruszki
                                                                                  • 2 sałaty rzymskie baby
                                                                                    • 2 pomarańcza
                                                                                      • 2 grapefruity
                                                                                        • 20 g masła klarowanego
                                                                                          • koperek
                                                                                            • 1/2 fenkuła
                                                                                              • ziarna kolendry
                                                                                                • chili
                                                                                                  • 200 ml oliwy z oliwek
                                                                                                    • 30 g musztardy dijon
                                                                                                      • 30 g miodu
                                                                                                        • 30 ml soku jabłkowego
                                                                                                          • zioła prowansalskie
                                                                                                            • sól i pieprz do smaku

                                                                                                              Jak przygotować steka z łososia:

                                                                                                              Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem (wyjmujemy blachy z pieca, aby się nie poparzyć). Ziemniaki myjemy i wrzucamy je do gotującej, osolonej wody z gałązką tymianku i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ziemniaki gotujemy na półtwardo i odcedzamy. Odcedzone ziemniaki kroimy na pół i przekładamy do miski, oblewamy połową oliwy, solimy, przyprawiamy pieprzem, obrywamy listki z tymianku i posypujemy posiekanym drobno czosnkiem. Zawartość miski dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę i wkładamy do pieca na 15 min. (do uzyskania złotego koloru). Szalotkę i czosnek siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, zalewamy winem, redukujemy o pół, dodajemy startą skórkę z cytryny, zdejmujemy z ognia i energicznie wkręcamy zimne masło do uzyskania gęstości sosu. Sos maślany doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

                                                                                                              Łososia doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do pieca w którym są już ziemniaki. Ziemniaki i łosoś powinny skończyć się piec w tym samym momencie. Łosoś piecze się w zależności od wysmażenia, od 7 do 12 min. W tym czasie przygotujemy winegret - do miski wkładamy łyżkę musztardy, miód, posiekany czosnek oraz ziarna kolendry, zioła prowansalskie i powoli, dodając oliwę, mieszamy energicznie rózgą płaską, konsystencja ma gęstnieć. Na koniec dodajemy do smaku sok z jabłek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę myjemy i listkujemy, cytrusy filetujemy, chili, koperek i fenkuł drobno siekamy. Do miski rwiemy sałatę, wkładamy pokrojone cytrusy i resztę dodatków zalewamy winegretem, i dwoma łyżkami mieszamy od spodu. Z pieca wyjmujemy ziemniaki oraz łososia i nakładamy na talerze, łososie polewamy sosem maślanym w osobnym naczyniu serwujemy sałatkę cytrusową.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Autor: Izabela Dorf

                                                                                                              Źródło: Mateusz Gessler

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana