Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
- 4 ogórki małosolne,
- duży pomidor malinowy,
- pęczek koperku,
- pęczek pietruszki,
- główka sałaty dębolistnej.
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- ząbek czosnku,
- papryczka chili,
- łyżka majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz,
- około 300 g poszarpanej wieprzowiny (przepis znajdziesz tutaj: Wolno pieczona karkówka według Piotra Kucharskiego),
- 150 g tartego sera cheddar.
Sposób przygotowania mega kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Kromki chleba lekko opiec na patelni żeby zrobiły się chrupiące.
- Na tej samej patelni ułożyć wieprzowinę i lekko ją podgrzać. Równo rozłożyć na całej patelni i posypać serem. Przykryć i pozwolić żeby ser się rozpuścił.
- W tym czasie na pieczywie ułożyć plasterki ogórka i pomidora.
- Porwać sałatę na drobne listki i wymieszać z listkami pietruszki oraz koperku. Składniki na sos zmiksować i wymieszać z sałatą.
- Na kanapki ułożyć po porcji wieprzowiny z rozpuszczonym serem a na górę ułożyć sałatę.
Zobacz także:
- Kanapka "fish burger" i inne morskie przepisy. Jak zrobić je w domu?
- Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Pyszne kanapki i tosty. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: