Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną według Piotra Kucharskiego

Kanapka
kanapka
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje sposoby na karkówkę. Sprawdź, jak zrobić pyszną mega kanapkę z szarpaną wieprzowiną, która sprawdzi się na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Przedstawiamy autorski przepis kucharza.

Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kromki dobrego chleba na zakwasie,
  • 4 ogórki małosolne,
  • duży pomidor malinowy,
  • pęczek koperku,
  • pęczek pietruszki,
  • główka sałaty dębolistnej.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • ząbek czosnku,
  • papryczka chili,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz,
  • około 300 g poszarpanej wieprzowiny (przepis znajdziesz tutaj: Wolno pieczona karkówka według Piotra Kucharskiego),
  • 150 g tartego sera cheddar.

Sposób przygotowania mega kanapki z szarpaną wieprzowiną

  1. Kromki chleba lekko opiec na patelni żeby zrobiły się chrupiące.
  2. Na tej samej patelni ułożyć wieprzowinę i lekko ją podgrzać. Równo rozłożyć na całej patelni i posypać serem. Przykryć i pozwolić żeby ser się rozpuścił.
  3. W tym czasie na pieczywie ułożyć plasterki ogórka i pomidora.
  4. Porwać sałatę na drobne listki i wymieszać z listkami pietruszki oraz koperku. Składniki na sos zmiksować i wymieszać z sałatą.
  5. Na kanapki ułożyć po porcji wieprzowiny z rozpuszczonym serem a na górę ułożyć sałatę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości