KANAPKI Z BIAŁYM SEREM I FIGAMI
Składniki:
4 kromki chleba gryczanego
1 serek śmietankowy
2 łyżki miodu
4 świeże figi
Szczypta cynamonu
Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Przygotowanie:
Wymieszaj serek z miodem i cynamonem.
Posmaruj nim chlebek, dodaj figi a na wierzchu ułóż płatki migdałowe.
KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKAMI I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA
Składniki:
100 g wędzonego łososia
2 bułki pełnoziarniste z siemieniem lnianym
Kilka rzodkiewek pokrojonych na plasterki
Kiełki rzodkiewki
Kilka liści sałaty
Masło do smarowania
Ogórek małosolny pokrojony w plasterki
Przygotowanie:
Bułki przekrój na połówki, posmaruj masłem.
Dodaj łososia, ogórka, rzodkiewki i udekoruj kiełkami słonecznika.
KANAPKI NA CIEPŁO Z GORGONZOLĄ, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I GRUSZKAMI
Składniki:
4 kromki chleba razowca
1/2 pstrąga wędzonego
50 g gorgonzoli
1 gruszka
Łyżka miodu
Garść rukoli
Łyżeczka oliwy
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Gruszki pokrój w plastry i podsmaż na miodzie.
Podsmażaj tylko chwilę tak, by się nie rozpadały.
Kromki chleba posmaruj oliwą i podgrzej na patelni.
Na jeszcze ciepłe pieczywo wyłóż gorgonzolę, gruszki, dodaj rukolę i posyp świeżo mielonym pieprzem.
KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I AWOKADO
Składniki:
3 bułeczki bezglutenowe
4 jajka ugotowane na twardo
1 awokado
1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka orzechów pini podprażonych na suchej patelni
1 szalotka drobno posiekana
2 łyżki majonezu
Łyżeczka soku z limonki
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka zetrzyj na tarce.
Połowę awokado pokrój w kosteczkę, drugą połowę w plasterki z skrop sokiem z limonki.
Jajka, awokado, ogórka, szalotkę wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem.
Dekoruj plasterkami awokado, orzechami pini i koperkiem.
Tak przygotowaną pastę wyłóż na bułeczki.
KANAPKI Z HUMMUSEM POMIDOROWYM I CZARNYMI OLIWKAMI, FETĄ I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM
Składniki na hummus:
250 ciecierzycy
1 duża łyżka pasty z Tahiny
4 ząbki czosnku
20 g oleju sezamowego
40 g oliwy cytrynowej
50 g soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Pół słoika suszonych pomidorów
Reszta składników:
4 kromki chleba staropolskiego
3 łyżki czarnych oliwek
Kilka gałązek świeżego tymianku
Garść orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
2 łyżki ziarenek granata
2 łyżki twardego sera feta
Przygotowanie:
Przygotuj hummus: wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj oliwy.
Kromki chleba posmaruj hummusem, dodaj oliwki, udekoruj tymiankiem, granatem oraz serem feta.
Na sam koniec dodaj orzechy laskowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN