Materiał promocyjny

Niesamowite dania z odrobiną masła. Poznaj przepisy Mateusza Gesslera

Maślana uczta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry Mateusz Gessler wyczarował niezwykłe dania dzięki odrobinie masła. Sprawdź jego przepisy na makaron z masłem szałwiowym, mule w sosie winno maślanym i Cote-de-boeuef. Dodanie jednego składnika umożliwia łatwe przygotowanie pysznych posiłków. 

Makaron z masłem szałwiowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 gramów Lekko Solonego Masła Lurpak®
    • 10 świeżych liści szałwii
      • Sól i świeżo zmielony pieprz
        • 400 g makaronu rigatoni
          • 100 g świeżo startego parmezanu

            Sposób przygotowania:

            1. Podczas gotowania makaronu, do małego rondelka z szałwią wrzuć masło, rozpuść masło i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut bez przyrumieniania, dodaj czarny pieprz i szczyptę soli.
              1. Odcedź rigatoni, włóż z powrotem do rondla i wymieszaj sos maślany z rigatoni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                1. Podawaj z parmezanem.

                  Mule w sosie winno maślanym - przepis krok po kroku

                  Składniki:

                  • 1 kg muli bouchot
                    • 2 ząbki czosnku
                      • cebula duża biała
                        • 100 g masła Lurpak®
                          • 150 ml białego wytrawnego wina
                            • chili czuszka
                              • 70 g natka pietruszki
                                • sól, pieprz do smaku
                                  • bagietka francuska
                                    • 30 g masło klarowane

                                      Sposób przygotowania:

                                      • Pokrój cebulę w drobną kostkę, chilli i czosnek w plasterki, natkę drobno posiekaj bez łodyg.
                                        • Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym dodaj cebulę z czosnkiem i przesmaż.
                                          • Wrzuć opłukane i osuszone mule, dodaj wedle upodobań chili, zamieszaj kilka razy, dodaj wino, dopraw wstępnie do smaku solą, przykryj szczelnie patelnie na 1,5 min.
                                            • Ściągnij patelnię z ognia i zagęść masłem, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                              Cote-de-boeuef - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • 1 kg małych ziemniaków ze skórką
                                                • 2 pasternaki ze skórą
                                                  • Kilka gałązek tymianku
                                                    • Sól i czarny pieprz
                                                      • Świeża pietruszka o dużych liściach
                                                        • Dobrej jakości stek z polędwicy wołowej (ok. 900 g)

                                                          Do puszystego masła:

                                                          • 250 g lekko solonego masła Lurpak®, zmiękczonego
                                                            • Łyżka soku z cytryny
                                                              • Ząbek czosnku, zmiażdżony i drobno posiekany
                                                                • Garść drobno posiekanych ziół (np. estragon i pietruszka)
                                                                  • Sól i świeży mielony pieprz

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. Dobrze wyszoruj ziemniaki i pasternak, wymieszaj je z odrobiną masła Lurpak®, solą, pieprzem i tymiankiem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
                                                                      1. Piecz w piekarniku w 170/150 stopni C przez 30-40 minut do uzyskania miękkości. Po zakończeniu wymieszaj z grubo posiekaną natką pietruszki.
                                                                        1. Stek podpiekać na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony, aby uzyskać dobry kolor.
                                                                          1. Umieść patelnię w piekarniku w temperaturze 200/180 stopni C na 20 minut i od czasu do czasu obracaj, aby był równomiernie upieczony.
                                                                            1. Wyjmij stek i odstaw na 5-7 minut, aż będzie gotowy do podania.
                                                                              1. Włóż masło Lurpak® do miski i dobrze ubij. Delikatnie wymieszaj czosnek, zioła, sok z cytryny, sól i czarny pieprz.
                                                                                1. Pokrój polędwicę w plastry i od razu podawaj.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Źródło: Mateusz Gessler

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/East News

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana