Makaron z masłem szałwiowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 gramów Lekko Solonego Masła Lurpak®
- 10 świeżych liści szałwii
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 400 g makaronu rigatoni
- 100 g świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Podczas gotowania makaronu, do małego rondelka z szałwią wrzuć masło, rozpuść masło i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut bez przyrumieniania, dodaj czarny pieprz i szczyptę soli.
- Odcedź rigatoni, włóż z powrotem do rondla i wymieszaj sos maślany z rigatoni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z parmezanem.
Mule w sosie winno maślanym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg muli bouchot
- 2 ząbki czosnku
- cebula duża biała
- 100 g masła Lurpak®
- 150 ml białego wytrawnego wina
- chili czuszka
- 70 g natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- bagietka francuska
- 30 g masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, chilli i czosnek w plasterki, natkę drobno posiekaj bez łodyg.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym dodaj cebulę z czosnkiem i przesmaż.
- Wrzuć opłukane i osuszone mule, dodaj wedle upodobań chili, zamieszaj kilka razy, dodaj wino, dopraw wstępnie do smaku solą, przykryj szczelnie patelnie na 1,5 min.
- Ściągnij patelnię z ognia i zagęść masłem, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Cote-de-boeuef - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków ze skórką
- 2 pasternaki ze skórą
- Kilka gałązek tymianku
- Sól i czarny pieprz
- Świeża pietruszka o dużych liściach
- Dobrej jakości stek z polędwicy wołowej (ok. 900 g)
Do puszystego masła:
- 250 g lekko solonego masła Lurpak®, zmiękczonego
- Łyżka soku z cytryny
- Ząbek czosnku, zmiażdżony i drobno posiekany
- Garść drobno posiekanych ziół (np. estragon i pietruszka)
- Sól i świeży mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Dobrze wyszoruj ziemniaki i pasternak, wymieszaj je z odrobiną masła Lurpak®, solą, pieprzem i tymiankiem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku w 170/150 stopni C przez 30-40 minut do uzyskania miękkości. Po zakończeniu wymieszaj z grubo posiekaną natką pietruszki.
- Stek podpiekać na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony, aby uzyskać dobry kolor.
- Umieść patelnię w piekarniku w temperaturze 200/180 stopni C na 20 minut i od czasu do czasu obracaj, aby był równomiernie upieczony.
- Wyjmij stek i odstaw na 5-7 minut, aż będzie gotowy do podania.
- Włóż masło Lurpak® do miski i dobrze ubij. Delikatnie wymieszaj czosnek, zioła, sok z cytryny, sól i czarny pieprz.
- Pokrój polędwicę w plastry i od razu podawaj.
Zobacz także:
- Domowe masło - prosty przepis krok po kroku
- Masło - czy można je zamrozić?
- Masło 0 kalorii - czy to możliwe?
Źródło: Mateusz Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/East News
Materiał promocyjny
podziel się: