Materiał promocyjny

Niesamowite dania z odrobiną masła. Poznaj przepisy Mateusza Gesslera

Mateusz Gessler
Maślana uczta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry Mateusz Gessler wyczarował niezwykłe dania dzięki odrobinie masła. Sprawdź jego przepisy na makaron z masłem szałwiowym, mule w sosie winno maślanym i Cote-de-boeuef. Dodanie jednego składnika umożliwia łatwe przygotowanie pysznych posiłków. 

Makaron z masłem szałwiowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 gramów Lekko Solonego Masła Lurpak®
  • 10 świeżych liści szałwii
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 400 g makaronu rigatoni
  • 100 g świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Podczas gotowania makaronu, do małego rondelka z szałwią wrzuć masło, rozpuść masło i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut bez przyrumieniania, dodaj czarny pieprz i szczyptę soli.
  2. Odcedź rigatoni, włóż z powrotem do rondla i wymieszaj sos maślany z rigatoni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Podawaj z parmezanem.

Mule w sosie winno maślanym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg muli bouchot
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula duża biała
  • 100 g masła Lurpak®
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • chili czuszka
  • 70 g natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • bagietka francuska
  • 30 g masło klarowane

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę, chilli i czosnek w plasterki, natkę drobno posiekaj bez łodyg.
  • Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym dodaj cebulę z czosnkiem i przesmaż.
  • Wrzuć opłukane i osuszone mule, dodaj wedle upodobań chili, zamieszaj kilka razy, dodaj wino, dopraw wstępnie do smaku solą, przykryj szczelnie patelnie na 1,5 min.
  • Ściągnij patelnię z ognia i zagęść masłem, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Cote-de-boeuef - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków ze skórką
  • 2 pasternaki ze skórą
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i czarny pieprz
  • Świeża pietruszka o dużych liściach
  • Dobrej jakości stek z polędwicy wołowej (ok. 900 g)

Do puszystego masła:

  • 250 g lekko solonego masła Lurpak®, zmiękczonego
  • Łyżka soku z cytryny
  • Ząbek czosnku, zmiażdżony i drobno posiekany
  • Garść drobno posiekanych ziół (np. estragon i pietruszka)
  • Sól i świeży mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze wyszoruj ziemniaki i pasternak, wymieszaj je z odrobiną masła Lurpak®, solą, pieprzem i tymiankiem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
  2. Piecz w piekarniku w 170/150 stopni C przez 30-40 minut do uzyskania miękkości. Po zakończeniu wymieszaj z grubo posiekaną natką pietruszki.
  3. Stek podpiekać na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony, aby uzyskać dobry kolor.
  4. Umieść patelnię w piekarniku w temperaturze 200/180 stopni C na 20 minut i od czasu do czasu obracaj, aby był równomiernie upieczony.
  5. Wyjmij stek i odstaw na 5-7 minut, aż będzie gotowy do podania.
  6. Włóż masło Lurpak® do miski i dobrze ubij. Delikatnie wymieszaj czosnek, zioła, sok z cytryny, sól i czarny pieprz.
  7. Pokrój polędwicę w plastry i od razu podawaj.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości