„Gotuj z cudakami”
Monika Hoffman-Piszora, autorka bloga „Dzieciaki cudaki”, jest mamą trójki wyjątkowych maluchów, a we wrześniu na świat przyjdzie jej córeczka Wandzia. W swoich mediach społecznościowych kobieta często pokazywała różne przepisy i dania, które jej maluchy chętnie jedzą. „Dziewczyny z Instagrama” wysyłały do niej dużo pytań o to, co i w jakiej formie podaje swoim maluchom. W końcu zdecydowała, że stworzy e- booka.
Pomyślałam, że zrobię taki kompleksowy, ze śniadaniami, z obiadami i deserkami zdrowymi
- tłumaczy blogerka.
Przepisy są proste i szybkie. Zarówno dla młodszych i starszych. Podstawą są dobre i zdrowe produkty, które nie zawsze towarzyszyły Monice. Kiedyś jej dieta składała się głównie z tak zwanego śmieciowego jedzenia.
Na śniadanie jadłam batony. Popijałam kawą rozpuszczalną z dużą ilością cukru. Na obiad takie bardzo przetworzone produkty, zalewane tylko wodą. Na kolację to, co znalazłam w lodówce (…) Tego nie można było nazwać jedzeniem
- wspomina w rozmowie z Dzień Dobry TVN.
Dlatego za namową lekarza i kilku kobiet, które zmagały się z takimi samymi dolegliwościami jak ona, postanowiła zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Rodzinna dieta GAPS
Monika Hoffman-Piszora tłumaczy, że jej dzieci od początku jadły zdrowo, dlatego nie trzeba było wprowadzać rygorystycznych zmian w ich nawykach. To ona i jej mąż Wojtek musieli się przestawić na lepsze posiłki.
Synek Henio urodził się z zespołem Downa. Kiedy Monika była w drugiej ciąży, wraz z mężem Wojtkiem zdecydowali się na adopcję Dorotki, która też ma zespół Downa. Dlatego w przypadku ich rodziny zdrowa dieta jest bardzo ważna.
Zdecydowaliśmy się, po konsultacji z lekarzami i po wielu konferencjach i rozmowach na temat jak polepszyć rozwój dzieci z zespołem Downa, na przejście na dietę GAPS
- wyjaśnia blogerka.
Dieta GAPS to sposób odżywiania, który często stosowany jest w leczeniu zaburzeń neurologicznych i psychicznych, np. autyzmu czy depresji. To dieta, w której całkowicie eliminuje się cukier, pszenicę, gluten i jakąkolwiek przetworzoną żywność, a nawet półprodukty.
Przede wszystkim dużo zdrowych tłuszczy, dużo mięsa i dużo warzyw
- tłumaczy Monika Hoffman-Piszora.
Zobacz też:
- „Kochanie, będziesz miała braciszka”, czyli jak przygotować dzieci na rodzeństwo?
- Dlaczego nie warto być idealną mamą? "Nie wymagajmy od siebie bycia perfekcyjną"
- On projektuje, dzieci się cieszą. Jak powstają duże domki dla małych ludzi?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Korytowska