Zapiekane wątróbki drobiowe z czosnkowym beszamelem i ciepłą sałatką z jabłek i pomarańczy

Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski, kucharz księdza Kaczkowskiego, przygotował fenomenalne dania, które będą smakować nie tylko na ciepło, ale również na zimno. Sprawdź jego przepis na zapiekane wątróbki drobiowe z czosnkowym beszamelem i ciepłą sałatką z jabłek i pomarańczy.

Zapiekane wątróbki drobiowe z czosnkowym beszamelem i ciepłą sałatką z jabłek i pomarańczy - przepis krok po kroku

Składniki na zapiekane wątróbki (4 porcje):

  • 300 g wątróbek kurzych,
    • 2 cebule (pokrojona w piórka),
      • ząbek czosnku (posiekany),
        • 4 ziemniaków ugotowanych w skórce (lekko twardych) pokrojone w dużą kostkę,
          • łyżka posiekanej natki pietruszki,
            • 2 łyżki rodzynek,
              • łyżka masła,
                • mąka pszenna (krupczatka)- do oprószenia wątróbek,
                  • olej rzepakowy, sól, pieprz.

                    Składniki na czosnkowy beszamel:

                    • 2 łyżki mąki pszennej,
                      • szklanka mleka (ciepłego) 300ml,
                        • 1/2 cebuli (pokrojona w drobną kostkę),
                          • ząbek czosnku,
                            • sól, pieprz do smaku.

                              Składniki na ciepłą sałatkę z jabłek i pomarańczy:

                              • jabłko (pokrojone w cząstki),
                                • pomarańcza,
                                  • łyżka masła,
                                    • mały ząbek czosnku,
                                      • sól, cukier, pieprz, cynamon, majeranek.

                                        Sposób przygotowania

                                        1. Wątroba jest bardzo wrażliwym produktem, więc musimy traktować -ją- z należytym szacunkiem, oczyszczamy z wszelakiej ilości błon, żyłek i odkładamy na ręcznik papierowy lub odkładam na talerz i czekamy, aż troszkę obeschnie.
                                          1. Kluczowe pytanie: solić czy nie? Wątroba posiada dużo wody, 100 gramów wątroby to jakieś około 60g wody. Sól mimo tego, że pełni funkcje wyostrzenia smaku, powoduje również odwodnienie produktu. Skutków posolenia wątroby mogą być dwa: w trakcie smażenia będzie strzelać jak szalona, po wysmażeniu będzie twarda jak podeszwa. Więc, radykalny zakaz solenia! Dopiero w końcowej fazie serwisu wykonujemy czynność ostatecznego doprawienia.
                                            1. Wątróbkę delikatnie obsypaną mąką kładziemy na rozgrzaną patelnie z rzepakowym olejem i obsmażamy z każdej strony. Robimy to partiami, nie wrzucamy wszystkiego na jeden raz (każdy element musi mieć swobodę na patelni. Smażymy tylko (lewa- prawa).
                                              1. Na patelnię po wysmażeniu podrobów wrzucamy cebulę, ziemniaki oraz rodzynki smażymy dosłownie chwilę. Dodajemy pietruszkę, masło i w całości doprawiamy pieprzem oraz solą. Wysmażoną prędzej wątrobę mieszamy z ziemniakami i resztą dodatków i odstawiamy na moment.
                                                1. W tym momencie możemy włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni.
                                                  1. Teraz beszamel. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy rózgą, kiedy mąka trochę się zarumieni dolewamy ciepłe mleko (mieszając bardzo szybko). Jeśli dodamy zimne mleko powstaną twarde grudki, trudne do rozmieszania.
                                                    1. Mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstego budyniu. Na sam koniec wrzucamy czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                      1. Z papieru do pieczenia zwijamy duże papierowe cukierki, zostawiając otwór na górze. Do naszych papierowych cukierków na spód wykładamy wątrobę z ziemniakami i innymi dodatkami, po czym nakładamy beszamel. Tak przygotowane papiloty wkładamy do piekarnika na 20 min.
                                                        1. W między czasie przygotowujemy sałatkę. Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki.
                                                          1. Filetujemy pomarańczę. Z pozostałości wyciskamy sok.
                                                            1. Na patelni, używając masła, smażymy jabłka dodajemy pomarańczę, czosnek, skórkę pomarańczową oraz sok.
                                                              1. Całość chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. (nie zapominając cynamonu).

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło: Patryk Galewski

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości