Twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składni:
200 g twarogu
100 ml śmietany
1 łyżka oliwy z pomidorów suszonych
10 suszonych pomidorów
10 oliwek
Świeża bazylia
Sól, pieprz, suszone oregano
Przygotowanie:
Pomidory, oliwki oraz bazylię posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawami.
Sałatka z wędzonej makreli i batatów
Składniki:
1 batat
200 g wędzonej makreli
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 mała łyżeczka chrzanu
Szczypiorek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Batata ugotować w skórce. Następnie obrać, i pokroić w dużą kostkę. Rybę oskubać z mięsa. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, chrzan, posiekany szczypiorek i przyprawy. Dodać batata i mięso ryby i wszystko wymieszać.
Śledź w ziołach z serkiem kozim
Składniki:
Chleb wieloziarnisty
3 płaty śledzia osolonego
Koperek
Nać pietruszki
Kilka liści bazylii
Kremowy serek kozi
Kremowy serek naturalny
1/4 czerwonej cebuli
Pieprz
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Śledzia wymoczyć w wodzie. Zioła posiekać lub zmiksować z oliwą, dodać szczyptę pieprzu. Wrzucić pokrojonego w paski śledzia i wymieszać. Serek kozi i naturalny wymieszać z drobno posiekaną cebulką. Na talerz wyłożyć chleb, na to kawałek śledzia i łyżka serka.
Zupa grzybowa z kaszą
Składniki:
200 g borowików mrożonych
Cebula
1 ząbek czosnku
Masło
0,5 l bulionu
Sól i pieprz
50g kaszy pęczak
Przygotowanie:
Zeszklić cebulkę i czosnek na maśle i dodać grzyby. Smażyć do miękkości. Wlać bulion, gotować 30 min i dodać kasze i gotować aż kasza zmięknie. Na talerz dodać łyżkę śmietany i posiekaną nać pietruszki.
Wątróbka z warzywami
Składniki:
200 g wątróbki kurzej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1/2 puszki pomidorów krojonych
Sól i pieprz
Mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić i obtoczyć w mące. Na patelni zeszklić posiekaną cebule i czosnek. Dodać wątróbkę, zarumienić z każdej strony i dodać paprykę. Smażyć jeszcze przez chwile i dodać pomidory. Doprawić i smażyć wszystko aż pomidory zmiękną i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN