Przepisy kulinarne

Śledź, ser kozi i wątróbka na niedobór witaminy D

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Klaudia Budny przygotowała potrawy, które pomogą uzupełnić niedobory witaminy D. Jej deficyt może przyczynić się do depresji, raka jelita grubego i raka piersi. Co powiecie na twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami, śledzia w ziołach z kozim serem lub zupę grzybową?

Twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składni:

200 g twarogu

100 ml śmietany

1 łyżka oliwy z pomidorów suszonych

10 suszonych pomidorów

10 oliwek

Świeża bazylia

Sól, pieprz, suszone oregano

Przygotowanie:

Pomidory, oliwki oraz bazylię posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawami.

Sałatka z wędzonej makreli i batatów

Składniki:

1 batat

200 g wędzonej makreli

1 łyżka majonezu

1 łyżka śmietany

1 mała łyżeczka chrzanu

Szczypiorek

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Batata ugotować w skórce. Następnie obrać, i pokroić w dużą kostkę. Rybę oskubać z mięsa. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, chrzan, posiekany szczypiorek i przyprawy. Dodać batata i mięso ryby i wszystko wymieszać.

Śledź w ziołach z serkiem kozim

Składniki:

Chleb wieloziarnisty

3 płaty śledzia osolonego

Koperek

Nać pietruszki

Kilka liści bazylii

Kremowy serek kozi

Kremowy serek naturalny

1/4 czerwonej cebuli

Pieprz

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Śledzia wymoczyć w wodzie. Zioła posiekać lub zmiksować z oliwą, dodać szczyptę pieprzu. Wrzucić pokrojonego w paski śledzia i wymieszać. Serek kozi i naturalny wymieszać z drobno posiekaną cebulką. Na talerz wyłożyć chleb, na to kawałek śledzia i łyżka serka.

Zupa grzybowa z kaszą

Składniki:

200 g borowików mrożonych

Cebula

1 ząbek czosnku

Masło

0,5 l bulionu

Sól i pieprz

50g kaszy pęczak

Przygotowanie:

Zeszklić cebulkę i czosnek na maśle i dodać grzyby. Smażyć do miękkości. Wlać bulion, gotować 30 min i dodać kasze i gotować aż kasza zmięknie. Na talerz dodać łyżkę śmietany i posiekaną nać pietruszki.

Wątróbka z warzywami

Składniki:

200 g wątróbki kurzej

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1/2 puszki pomidorów krojonych

Sól i pieprz

Mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyścić i obtoczyć w mące. Na patelni zeszklić posiekaną cebule i czosnek. Dodać wątróbkę, zarumienić z każdej strony i dodać paprykę. Smażyć jeszcze przez chwile i dodać pomidory. Doprawić i smażyć wszystko aż pomidory zmiękną i gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości