Dobry i tani obiad Katarzyny Bosackiej - mus z wątróbki z jabłkiem

Obiad do 5 złotych za osobę
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka zaprezentowała swoje sposoby na pyszne i tanie obiady, które będą nas kosztować tylko kilka złotych. Sprawdź jej przepis na mus z wątróbki z jabłkiem.

Mus z wątróbki z jabłkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g wątróbki
    • 2 cebule
      • jabłko
        • majeranek
          • sól, pieprz
            • pół szklanki śmietanki 30 proc.
              • łyżka syropu malinowego
                • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
                  • 3-4 łyżki masła
                    • natka pietruszki
                      • kilka łyżek musztardy francuskiej z całymi ziarnami
                        • kilka ogórków kiszonych

                          Sposób przygotowania musu z wątróbki z jabłkiem

                          1. Kaszę gotujemy do miękkości w proporcjach 1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody.
                            1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na małym ogniu aż stanie się złota.
                              1. Zdejmujemy cebulę z patelni, dodajemy łyżkę masła i wrzucamy umytą i oczyszczoną z błonek wątróbkę. Podsmażamy minutę z każdej strony na małym ogniu, po czym podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 4-5 minut (nie za długo, bo wątróbka będzie za twarda).
                                1. Przekładamy wątróbkę do blendera kielichowego, dolewamy śmietankę, syrop malinowy, połowę cebuli, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i majeranek. Blendujemy na gładki mus.
                                  1. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki lub plasterki.
                                    1. Podsmażamy na maśle z obu stron, aż się zezłocą. Po usmażeniu posypujemy majerankiem (nie wcześniej, bo przypalony majeranek będzie gorzki).
                                      1. Mus podajemy z jabłkami, kaszą, ogórkami kiszonymi i musztarda francuską.
                                        1. Mus rozprowadzamy na talerzu, dekorujemy pozostałą cebulą, natką pietruszki i przysmażonymi jabłkami. Obok układamy pieczone ziemniaki.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Katarzyna Bosacka

                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana