Dobry i tani obiad Katarzyny Bosackiej - mus z wątróbki z jabłkiem

Katarzyna Bosacka w kuchni Dzień Dobry TVN
Obiad do 5 złotych za osobę
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka zaprezentowała swoje sposoby na pyszne i tanie obiady, które będą nas kosztować tylko kilka złotych. Sprawdź jej przepis na mus z wątróbki z jabłkiem.

Mus z wątróbki z jabłkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g wątróbki
  • 2 cebule
  • jabłko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • łyżka syropu malinowego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3-4 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek musztardy francuskiej z całymi ziarnami
  • kilka ogórków kiszonych

Sposób przygotowania musu z wątróbki z jabłkiem

  1. Kaszę gotujemy do miękkości w proporcjach 1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na małym ogniu aż stanie się złota.
  3. Zdejmujemy cebulę z patelni, dodajemy łyżkę masła i wrzucamy umytą i oczyszczoną z błonek wątróbkę. Podsmażamy minutę z każdej strony na małym ogniu, po czym podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 4-5 minut (nie za długo, bo wątróbka będzie za twarda).
  4. Przekładamy wątróbkę do blendera kielichowego, dolewamy śmietankę, syrop malinowy, połowę cebuli, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i majeranek. Blendujemy na gładki mus.
  5. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki lub plasterki.
  6. Podsmażamy na maśle z obu stron, aż się zezłocą. Po usmażeniu posypujemy majerankiem (nie wcześniej, bo przypalony majeranek będzie gorzki).
  7. Mus podajemy z jabłkami, kaszą, ogórkami kiszonymi i musztarda francuską.
  8. Mus rozprowadzamy na talerzu, dekorujemy pozostałą cebulą, natką pietruszki i przysmażonymi jabłkami. Obok układamy pieczone ziemniaki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości