Mus z wątróbki z jabłkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g wątróbki
- 2 cebule
- jabłko
- majeranek
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietanki 30 proc.
- łyżka syropu malinowego
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 3-4 łyżki masła
- natka pietruszki
- kilka łyżek musztardy francuskiej z całymi ziarnami
- kilka ogórków kiszonych
Sposób przygotowania musu z wątróbki z jabłkiem
- Kaszę gotujemy do miękkości w proporcjach 1 szklanka kaszy, 2 szklanki wody.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na małym ogniu aż stanie się złota.
- Zdejmujemy cebulę z patelni, dodajemy łyżkę masła i wrzucamy umytą i oczyszczoną z błonek wątróbkę. Podsmażamy minutę z każdej strony na małym ogniu, po czym podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 4-5 minut (nie za długo, bo wątróbka będzie za twarda).
- Przekładamy wątróbkę do blendera kielichowego, dolewamy śmietankę, syrop malinowy, połowę cebuli, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i majeranek. Blendujemy na gładki mus.
- Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki lub plasterki.
- Podsmażamy na maśle z obu stron, aż się zezłocą. Po usmażeniu posypujemy majerankiem (nie wcześniej, bo przypalony majeranek będzie gorzki).
- Mus podajemy z jabłkami, kaszą, ogórkami kiszonymi i musztarda francuską.
- Mus rozprowadzamy na talerzu, dekorujemy pozostałą cebulą, natką pietruszki i przysmażonymi jabłkami. Obok układamy pieczone ziemniaki.
Zobacz także:
- W kuchni DDTVN: wątróbka drobiowa na trzy sposoby
- Dietoterapia. Koktajl z wątróbką i bananem
- Wątróbka z karmelizowaną gruszką czy zielony koktajl?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: