Szaszłyk z grillowanym łososiem i krewetkami - idealna propozycja na letni piknik

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Lato to sezon na grilla, a na tym nie powinno zabraknąć szaszłyków. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne szaszłyki z grillowanym łososiem i krewetkami, podawane z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Sprawdź, jak zrobić to danie z jego przepisu i ciesz się smakiem pysznej ryby.

Szaszłyk z grillowanym łososiem i krewetkami z sosem jogurtowym i świeżą sałatką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg filetu łososia
    • sól, pieprz do smaku
      • plastry wędzonego lub parzonego boczku
        • kg krewetek
          • papryka kolorowa
            • cukinia żółta i zielona
              • 0,5 l gęstego jogurtu
                • czosnek
                  • sok z cytryny
                    • natka pietruszki
                      • 2 zielone ogórki
                        • 4 sałaty rzymskie
                          • oliwa, sok z cytryny

                            Sposób przygotowania szaszłyka z grillowanym łososiem i krewetkami

                            1. Patyczki na szaszłyki zamocz w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania.
                              1. Filet łososia potnij na kawałki grubości 3 cm, dopraw solą i pieprzem.
                                1. Kawałki łososia owiń w plaster wędzonego boczku, krewetki obierz z pancerza, paprykę i cukinie pokrój w kostkę grubszą i odłóż.
                                  1. Mając wszystkie elementy gotowe, zacznij nabijać na patyczki rybę na przemian z krewetkami i warzywami.
                                    1. Gotowe szaszłyki polej olejem i zacznij grillować na złoty kolor.
                                      1. W misce wymieszaj gęsty jogurt z posiekanym czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
                                        1. Na koniec dodaj posiekanego ogórka zielonego.
                                          1. Świeżą sałatę rzymską przetnij na dwie połówki, dopraw oliwą, sokiem z cytryny i solą.
                                            1. Na talerzu ułóż kawałki sałaty, polej ją sosem jogurtowym i ułóż na wierzch kawałki szaszłyka. 

                                              Zobacz także:

                                              Źródło: Sebastian Olma

                                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości