Przepisy kulinarne

Światowy Dzień Hamburgera w DDTVN

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak upiec idealną bułkę i czym ją wypełnić, żeby smak hamburgera zniewalał nasze zmysły? Zobaczcie jakie przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak. Lubicie hamburgery?

Bułki

420 g mąki

10 g suchych drożdży

40 g cukru

5 g soli

170 ml maślanki

1 jajko

1 żółtko

25 g masła w temperaturze pokojowej

białko 1 jaja

Przygotowanie: Mąkę, drożdże i cukier mieszamy razem w misce, dodajemy maślankę, jajko i żółtko, mieszamy przez 5 minut, następnie dodajemy masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5h az ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto zbijamy ręką i formujemy 8 równych bułek, przykrywamy ściereczką i garujemy 1h. po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut.

Burger klasyczny

Składniki:

bułka

200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego

2 plastry sera cheddar

1 plaster sera provolone

sałata lodowa

sos pomidorowy:

1 kg pomidorów

2 posiekane cebule

1 ząbek czosnku

szczypta ostrej papryki

łyżeczka soli i pieprzu

200g cukru

200ml octu winnego białego

Pomidory, cebule, czosnek, papryke, sól i pieprze wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu około 1,5h. po tym czasie dodajemy ocet i cukier i gotujemy kolejną godzine. Po tym czasie sos miksujemy.

majonez czosnkowy

1 żółtko

1 łyżeczka musztardy dijon

szczypta soli

200ml oleju

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

Żółtko mieszamy z sola i musztardą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę. Czały czas mieszając dodajemy olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżkę stołowa soku z cytryny.

60 g boczek

15 ml syropu klonowego

plastry pomidora

plastry cebuli

plastry zielonego ogórka zapiklowane

Marynata:

1 część wody

1 część octu winnego białego

1 część cukru

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarmniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Pod koniec smażenia układamy ser na mięsie. Czekamy az się roztopi. Posiekana sałatę lodową mieszamy z majonezem czosnkowym. Na spodzie bułki układamy sałatę z majonezem, następnie mięso z serem, boczek smażymy na patelni i podlewamy syropem klonowym i również układamy na mięsie, następnie plastry pomidora, cebuli i piklowanego ogórka, górną bułkę smarujemy sosem pomidorowym i składamy całość.

Burger z krewetkami

Bułka

200g mielonej wołowiny z karku

sos:

200 g crem fraiche

2 łyżeczki wasabi

2 łyżeczki sosu sojowego

100 g surowych krewetek

kilka liści kolendry

60 g ser halumi

łyżka miodu

czarny sezam szczypta

marchew pocięta w julien (zapiklowana)

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarmniku, mięso formujemy i doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Krewetki smażymy z chili na rozgrzanej patelni. Ser halumi smażymy na patelni na końcu polewamy miodem i posypujemy czarnym sezamem. Bułkę smarujemy sosem, obie połówki. Układamy mięso, krewetki, ser halumi i piklowną marchew.

Burger z krążkami cebulowymi

bułka

200 g mielonej wołowiny np. z karku wołowego

cebula pocięta w krązki

330 ml piwa

180 g mąki

sól i ostra papryka

boczek posiekany drobno 300g

1 łyżka musztardy francuskiej

100 ml octu winnego białego

5 ml sosu worchester

50g brązowego cukru

2 plastry sera cheddar

300 g posiekanej czerwonej cebuli

50 ml octu jabłkowego

50g cukru brązowego

plastry pomidorów

kilka listków rukoli

Przygotowanie:

Bułki smarujemy masłem klarowany i opiekamy w piekarniku, mięso formujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni lub na grillu. Składniki ciasta do krążków mieszamy razem i zanurzamy krążki najpierw w mące a następnie w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu. Boczek posiekany smażymy na patelni dodajemy cukier, ocet i resztę składników, dusimy tak długo aż uzyskamy gęstą konsystencję dżemu. Posiekaną czerwoną cebulę dusimy z octem i cukrem na małym ogniu przez około 45 minut. Na bułce układamy karmelizowana cebulę, mięso z serem cheddar, dżem z boczku, kilka plastrów pomidorów z oliwą, krązki cebulowe i kilka liści rukoli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości