Egg sandwich Mateusza Zielonki - przepis krok po kroku
Składniki:
- brio lub miękkie pieczywo tostowe,
- jajka typu „0” 12 szt.,
- pstrąg wędzony filet 300 g,
- jogurt naturalny 200 ml,
- masło 200 g,
- olej winogronowy 200 ml,
- ziemniaki truflowe fioletowe 300 g,
- cebula szalotka 4 szt.,
- kapary 50 g,
- Pieczarka portobello 2 szt.,
- papryka pieczona bez skory 100 g,
- musztarda sarepska,
- chrzan korzeń,
- chrzan w słoiki,
- cytryna 2 szt.,
- oliwa z oliwek,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania egg sandwich
- Robimy majonez z 2 żółtek, musztardy, soku z cytryny, startego chrzanu, cukru, roztopionego masła i oleju winogronowego.
- Wszystkie składniki kroimy drobno i umieszczamy w misce.
- Mieszamy z majonezem, jogurtem, oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, sól pieprz do smaku.
- Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
- Jajka gotujemy przez 6,5 min obieramy ze skorupki układamy na kromce broszki dodajemy pastę i nakrywamy druga kromka.
- Zawijamy w papier śniadaniowy i kroimy na pół.
Zobacz także:
- Ładocha odczarowuje kanapki na szkolne drugie śniadanie
- Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
- Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska
podziel się: