Egg sandwich z przepisu Mateusza Zielonki

Club sandwich
Club sandwich
Źródło: Karolina Rybińska
Pyszne kanapki z jajkami i wędzoną rybą to idealne pierwsze i drugie śniadanie. Można je zjeść w domu albo zabrać do szkoły czy pracy. Sprawdź autorski przepis Mateusza Zielonki na egg sandwich, który przygotował w Dzień Dobry TVN. 

Egg sandwich Mateusza Zielonki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • brio lub miękkie pieczywo tostowe,
  • jajka typu „0” 12 szt.,
  • pstrąg wędzony filet 300 g,
  • jogurt naturalny 200 ml,
  • masło 200 g,
  • olej winogronowy 200 ml,
  • ziemniaki truflowe fioletowe 300 g,
  • cebula szalotka 4 szt.,
  • kapary 50 g,
  • Pieczarka portobello 2 szt.,
  • papryka pieczona bez skory 100 g,
  • musztarda sarepska,
  • chrzan korzeń,
  • chrzan w słoiki,
  • cytryna 2 szt.,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania egg sandwich

  1. Robimy majonez z 2 żółtek, musztardy, soku z cytryny, startego chrzanu, cukru, roztopionego masła i oleju winogronowego.
  2. Wszystkie składniki kroimy drobno i umieszczamy w misce.
  3. Mieszamy z majonezem, jogurtem, oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, sól pieprz do smaku.
  4. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
  5. Jajka gotujemy przez 6,5 min obieramy ze skorupki układamy na kromce broszki dodajemy pastę i nakrywamy druga kromka.
  6. Zawijamy w papier śniadaniowy i kroimy na pół.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości