Materiał promocyjny

Sezonowe dania z aromatycznymi przyprawami: warzywna zupa, super bowl i waniliowa tarta

Pomysł na sobotni obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała sezonowe dania z aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić warzywną zupę z ogórkami małosolnymi i fetą z czarnuszką, super bowl z awokado, łososiem i komosą oraz tartę z waniliowym mascarpone i świeżymi truskawkami? Sprawdź przepisy. 

Warzywna zupa z ogórkami małosolnymi i fetą z czarnuszką

Składniki:

  • 500 g ogórków małosolnych
    • cebula czosnkowa
      • 3 ząbki czosnku
        • włoszczyzna: marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, por, 1/4 selera
          • 2 liście laurowe
            • 2 ziela angielskie
              • sól, pieprz cytrynowy
                • 4 ziemniaki
                  • 100 g fety
                    • łyżka czarnuszki Prymat (ma orzechowy  i lekko pikantny smak. Świetna do wykończenia dań - posypywania serów, zup, sałatek. Bywa nazywana czarnym kminkiem)
                      • 2 l wywaru z jarzyn
                        • 200 ml śmietany
                          • szczypta majeranku
                            • świeży koperek
                              • 2 łyżki masła

                                Przygotowanie:

                                1. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i włoszczyznę również.
                                  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.
                                    1. Dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz sól i pieprz cytrynowy i chwilę podsmażaj.
                                      1. Dodaj wywar i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj kilka minut.
                                        1. Na osobnej patelni na maśle podsmaż ogórki, aż będą miękkie. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze chwilę.
                                          1. Dopraw śmietaną. Podawaj z fetą, czarnuszką oraz koperkiem.

                                            Super bowl z awokado, łososiem i komosą ryżową

                                            Składniki:

                                            • szklanka komosy ryżowej
                                              • awokado
                                                • dwa filety z łososia (2 x 300 g)
                                                  • ogórek zielony
                                                    • 250 g pomidorków koktajlowych
                                                      • garść liści szpinaku
                                                        • czerwona cebula
                                                          • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
                                                            • garść rukoli
                                                              • sól, pieprz
                                                                • 2 łyżki orzechów piniowych
                                                                  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat
                                                                    • 4-5 łyżek sosu sojowego
                                                                      • łyżka oliwy z oliwek + do polania dania
                                                                        • sok z cytryny

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          1. Komosę ryżową ugotuj z dodatkiem soli na sposób sypki.
                                                                            1. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj Prymat paprykę wędzoną.
                                                                              1. Wymieszaj z komosą. Łososia przełóż na blachę do pieczenia, skrop sosem sojowym i upiecz w piekarniku ustawionym na 180 st. C z dodatkiem zielonej pietruszki.
                                                                                1. Do misek przełóż komosę, dodaj łososia oraz resztę dodatków: ogórka, szpinak, pomidorki koktajlowe, awokado, rukolę oraz orzechy piniowe.
                                                                                  1. Całość dodatkowo możesz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

                                                                                    Tarta z waniliowym mascarpone i świeżymi truskawkami

                                                                                    Składniki:

                                                                                    Spód:

                                                                                    • 250 g mąki
                                                                                      • 150 g masła
                                                                                        • jajko
                                                                                          • 2 łyżki cukru pudru
                                                                                            • szczypta soli

                                                                                              Nadzienie:

                                                                                              • laska wanilii Prymat (niezastąpiona do deserów, ciast, słodkości, ma apetyczny aromat)
                                                                                                • 500 g świeżych malin
                                                                                                  • 500 g truskawek
                                                                                                    • 500 g mascarpone
                                                                                                      • szklanka śmietanki 36 proc.
                                                                                                        • schłodzona biała czekolada
                                                                                                          • czubata łyżka cukru pudru
                                                                                                            • sok z cytryn

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              1. Składniki na ciasto zagnieć energicznie i wstaw do lodówki na 30 minut.
                                                                                                                1. Następnie rozwałkuj na spodzie formy do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C.
                                                                                                                  1. Piecz przez 10 minut, aż spód nabierze złotego koloru.
                                                                                                                    1. Wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
                                                                                                                      1. Śmietankę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
                                                                                                                        1. Do mascarpone dodaj laskę wanilii oraz sok z cytryny - wymieszaj.
                                                                                                                          1. Połącz ser z bitą śmietaną delikatnie, by śmietana nie opadła.
                                                                                                                            1. Na spód wyłóż maliny - możesz rozgnieść je widelcem. Następnie dodaj masę serową. Na wierzchu ułóż truskawki i wstaw do lodówki.
                                                                                                                              1. Przed podaniem udekoruj posiekaną białą czekoladą.

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana