Pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 awokado,
- 2 x ogórek małosolny pokrojony w kosteczkę,
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- 1 łyżka prażonego sezamu,
- 1 szalotka drobno posiekana,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- łyżeczka soku z limonki,
- Sól i pieprz Prymat do smaku,
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Prymat.
Sposób przygotowania:
- Jajka zetrzyj na tarce.
- Połowę awokado pokrój w kosteczkę, drugą połowę w plasterki z skrop sokiem z limonki.
- Jajka, awokado, ogórka, szalotkę wymieszaj z majonezem i dopraw solą, czosnkiem staropolskim i pieprzem.
- Dekoruj plasterkami awokado, sezamem i kolendrą.
Bezmięsny żurek z wasabi i puree z ziemniaków
Składniki:
- 1 l wywaru z jarzyn,
- 300 ml zakwasu żytniego na żurek,
- 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach,
- 2 łyżki chrzanu tartego,
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 1 duża cebula drobno posiekana,
- 1 łyżka przyprawy do żurku i barszczu białego Prymat,
- 1/2 łyżeczki soli Prymat,
- świeżo mielony pieprz,
- 1 łyżeczka pasty wasabi,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Składniki na puree:
- 500 g ziemniaków,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego,
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 łyżka gęstej śmietany.
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek wraz z cebulą.
- Dodaj zakwas, wywar, chrzan, majeranek, przyprawę do żurku i wasabi.
- Na patelni obok podsmaż (bez tłuszczu tylko na wodzie z ogórków) ogórka kiszonego.
- Dodaj do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj.
- Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli.
- Następnie przygotuj puree z dodatkiem śmietany, szczypiorku, koperku i pietruszki.
- Cebulkę drobno posiekaną podsmaż na maśle i wymieszaj z puree.
- Podawaj żurek z dodatkiem ziemniaków.
Biała kiełbasa z pieczonymi gruszkami i migdałami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg cienkich białych kiełbasek,
- 2 czerwone cebule,
- 400 g młodych ziemniaków ze skórką,
- 2 gruszki,
- 3 łyżki masła,
- sok z 1 pomarańczy,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz Prymat,
- świeże oregano,
- świeży rozmaryn,
- 50 g płatków migdałowych prażonych,
- szczypta cynamonu Prymat,
- szczypta papryki słodkiej mielonej Prymat,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie około 10 minut.
- Na patelni podgrzej miód z cynamonem, sokiem z pomarańczy i cytryny z dodatkiem masła. Dodaj gruszki pokrojone na połówki i obtocz marynatą z obu stron.
- Na patelni rozgrzej kolejną porcję masła i chwilę podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną na ćwiartki.
- Ziemniaki przekrój na połówki. Naczynie żaroodoporne wysmaruj pozostałą marynatą z cytrusów, dodaj kiełbaski, cebulę oraz ziemniaki.
- Całość dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką. Włóż gałązki rozmarynu.
- Piecz pod przykryciem około 15 minut a następnie ustaw opcję grill, dodaj płatki migdałowe i grilluj jeszcze 15 minut.
- Na koniec dodaj świeże oregano.
Zobacz także:
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej
- Kiedy i jak wysiać owies na Wielkanoc? To ostatni moment, jeśli chcesz zdążyć przed świętami
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi
Materiał promocyjny
podziel się: