Przepisy kulinarne

Maślana kuchnia Mateusza Gesslera, która oczaruje Twoje podniebienie

Przepisy kulinarne

Źródło:
Mateusz Gessler
Pyszne dania na bazie masła

W kuchni Dzień dobry TVN maślana kuchnia Mateusza Gesslera. Sprawdź, jak przygotować łososia w sosie maślano cytrynowym, langustynki w sosie szampańskim z grapefruitem i krem z borowików z grzanką czosnkową i halibutem.

Łosoś w sosie maślano cytrynowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g świeżego dzikiego łososia
  • 100 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • cebula szalotka
  • ząbek czosnku
  • 50 g masła klarowanego
  • 120 g masła
  • 20 g koperku
  • 8 kaparów
  • cytryna
  • pieprz, sól, cukier - do smaku

Sposób przygotowania łososia w sosie maślano cytrynowym

  1. 1Piekarnik ustaw na 180 C. Blachę wyjmij z pieca i ułóż na niej papier do pieczenia.
  2. 2Łososia opłucz pod bieżącą wodą, usuń łuski, dokładnie opłucz, wyporcjuj na dwa steki po 200g, osusz na ręczniku papierowym.
  3. 3Dopraw solą, pieprzem i zestem ze skórki cytryny
  4. 4Masło klarujemy i przecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego.
  5. 5Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane i obsmaż łososia z każdej strony na złoty kolor, przełóż łososia na blachę i włóż do pieca na 8 min (160 stopni)
  6. 6W tym czasie przygotuj sos: czosnek i szalotkę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
  7. 7Na patelni z tłuszczem po łososiu (lepszy smak) : lekko przesmażamy, szalotkę z czosnkiem i
  8. 8kaparami zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy zest z połowy cytryny, zagotowujemy.
  9. 9Patelnię zestawiamy z ognia i wkręcamy porcjami masło od czasu do czasu podbijając temperaturę
  10. 10na palniku, cały czas mieszając aż sos będzie gęsty.

Langustynki w sosie szampańskim z grapefruitem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 sztuk świeżych langustynek
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • cebula szalotka
  • papryczka chili
  • kurkuma mielona
  • 130 ml wytrawnego szampana
  • 5 listków mięty
  • 5 g estragonu
  • 10 białych winogron bezpestkowych
  • 20 g masła klarowanego
  • 100 g masła w kostce
  • 8 części grapefruita
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania langustynek w sosie szampańskim z grapefruitem

  1. 1Langustynki opłucz pod bieżącą wodą, rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń jelito, wypłucz pod bieżącą wodą zawartość głowy, opłucz ponownie całą langustynkę i osusz na ręczniku papierowym.
  2. 2Czosnek i szalotkę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
  3. 3Papryczki kroimy na cienkie plasterki pod lekkim kątem
  4. 4Masło klarujemy i przecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego.
  5. 5Na patelni rozgrzej masło, dodaj szalotkę, czosnek i papryczki, jak cebula się zeszkli langustynki w
  6. 6pancerzykach, cały aromat zostanie uwolniony do tłuszczu, pamiętaj że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaków i aromatów.
  7. 7Langustynki smaż z każdej strony po 1-2 minuty, powinny być mięciutkie ale nie mogą być
  8. 8gumowate!
  9. 9Dodaj szampana i duś około 1-2 minut tak, aby alkohol odparował, dopraw miętą, estragonem, kurkumą, solą i pieprzem.
  10. 10Dodaj segmenty z grapefruita i przecięte na pół winogrona.
  11. 11Ściągnij patelnię z ognia i wkręć masło w małych kawałkach, intensywnie mieszając patelnią.

Krem z borowików z grzanką czosnkową i halibutem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • cebula biała
  • 80 ml koniaku
  • 500 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 8 ząbków świeżego czosnku
  • 7 gałązek świeżego tymianku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 70 g masła klarowanego
  • 120 g masła do zupy
  • 80 g na masło czosnkowe
  • 120 ml śmietany 30%
  • 250 ml esencjonalnego wywaru warzywnego
  • 1/2 bagietki francuskiej
  • 50 g natki pietruszki
  • kawałek wędzonego halibuta
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

Sposób przygotowania kremu z borowików z grzanką czosnkową i halibutem

  1. 1Masło klarujemy i przecedzamy, można użyć też masła klarowanego.
  2. 2Czosnek i cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
  3. 3W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, cebule, tymianek i borowiki. Podlej całym winem, odparuj, podlej koniakiem i odparuj, dodaj wywar warzywny.
  4. 4Całość zagotuj 5 min intensywnie mieszając, zblenduj i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku, zagotuj, dodaj zimne masło.

Zobacz także:

Źródło: Mateusz Gessler

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/East News

Pozostałe wiadomości