Sojowy łosoś na parze - pysznie i zdrowo, czyli dania według przepisów Piotra Kucharskiego

Łosoś w sosie vierge
Łosoś w sosie vierge
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN jesień pełną parą, a wraz z nią Piotr Kucharski z daniami na parze. Wypróbuj jego przepis na sojowego łososia, który wzmocni odporność i nasyci.

Sojowy łosoś na parze - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kawałki łososia (około 150 g/szt)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • skórka i sok z połówki limonki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 marchewka
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 ostra papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania łososia na parze

  1. Łososia ułożyć w miseczce. Sos sojowy wymieszać ze skórą i sokiem z limonki. Zalać łososia i zostawić na 15 minut do zamarynowania.
  2. W tym czasie pokroić cienko w poprzek dymkę i zanurzyć w misce z bardzo zimną wodą.
  3. Imbir i marchewkę pokroić na zapałki, wymieszać i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze cztery „gniazdka”. Na nich ułożyć łososia, obok ułożyć przekrojone na połówki kapusty i wstawić do piekarnika. Gotować na parze przez 12-15 minut.
  4. W tym czasie mocno podgrzać olej z olejem sezamowym.
  5. Sos z marynowania rozlać na cztery talerze. Ułożyć w nim warzywa, na nich ułożyć rybę. Udekorować dymką i polać gorącym olejem. Dołożyć papryczkę chilli i całość posypać sezamem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości