Sojowy łosoś na parze - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kawałki łososia (około 150 g/szt)
- 4 łyżki sosu sojowego
- skórka i sok z połówki limonki
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 marchewka
- 2 kapusty pak choi
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 ostra papryczka chili
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sezam do posypania
Sposób przygotowania łososia na parze
- Łososia ułożyć w miseczce. Sos sojowy wymieszać ze skórą i sokiem z limonki. Zalać łososia i zostawić na 15 minut do zamarynowania.
- W tym czasie pokroić cienko w poprzek dymkę i zanurzyć w misce z bardzo zimną wodą.
- Imbir i marchewkę pokroić na zapałki, wymieszać i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze cztery „gniazdka”. Na nich ułożyć łososia, obok ułożyć przekrojone na połówki kapusty i wstawić do piekarnika. Gotować na parze przez 12-15 minut.
- W tym czasie mocno podgrzać olej z olejem sezamowym.
- Sos z marynowania rozlać na cztery talerze. Ułożyć w nim warzywa, na nich ułożyć rybę. Udekorować dymką i polać gorącym olejem. Dołożyć papryczkę chilli i całość posypać sezamem.
Zobacz także:
- Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść?
- Pieczony, cytrusowy łosoś z sałatką z ogórka i rzodkiewek na ostro - przepis Darii Ładochy
- Łosoś z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową – przepis Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: