Sojowy łosoś na parze - pysznie i zdrowo, czyli dania według przepisów Piotra Kucharskiego

Łosoś w sosie vierge
Łosoś w sosie vierge
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN jesień pełną parą, a wraz z nią Piotr Kucharski z daniami na parze. Wypróbuj jego przepis na sojowego łososia, który wzmocni odporność i nasyci.

Sojowy łosoś na parze - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kawałki łososia (około 150 g/szt)
    • 4 łyżki sosu sojowego
      • skórka i sok z połówki limonki
        • kawałek imbiru wielkości kciuka
          • 1 marchewka
            • 2 kapusty pak choi
              • 1 pęczek cebuli dymki
                • 1 ostra papryczka chili
                  • 3 łyżki oleju
                    • 2 łyżki oleju sezamowego
                      • sezam do posypania

                        Sposób przygotowania łososia na parze

                        1. Łososia ułożyć w miseczce. Sos sojowy wymieszać ze skórą i sokiem z limonki. Zalać łososia i zostawić na 15 minut do zamarynowania.
                          1. W tym czasie pokroić cienko w poprzek dymkę i zanurzyć w misce z bardzo zimną wodą.
                            1. Imbir i marchewkę pokroić na zapałki, wymieszać i ułożyć w naczyniu do gotowania na parze cztery „gniazdka”. Na nich ułożyć łososia, obok ułożyć przekrojone na połówki kapusty i wstawić do piekarnika. Gotować na parze przez 12-15 minut.
                              1. W tym czasie mocno podgrzać olej z olejem sezamowym.
                                1. Sos z marynowania rozlać na cztery talerze. Ułożyć w nim warzywa, na nich ułożyć rybę. Udekorować dymką i polać gorącym olejem. Dołożyć papryczkę chilli i całość posypać sezamem.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości