Przepisy kulinarne

Inspirujące przepisy z serem Grzegorza Zawieruchy - krewetki, spaghetti i sałatka, która Cię zaskoczy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Lato w pełni na talerzu

W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha popisuje się kulinarną wyobraźnią. Pokazał, jak przygotować dania, które łączą w sobie z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Sprawdź, jak przygotować krewetki w sosie pomidorowym z serem, sałatkę z arbuzem, melonem i serem, Taco Salpicon oraz spaghetti z pomidorami, oliwkami.

Krewetki w sosie pomidorowym z serem Apetina Original - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 puszki pomidorów pellati
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 16 obranych krewetek 16/20
  • 1 opakowanie sera Apetina Original
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cytryna (ćwiartki do podania)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • świeża bagietka typu francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. 1Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy cebulę i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek i smażymy ok. 30 sekund. Wsypujemy pomidory i płatki chili.
  2. 2Na osobnej patelni z dodatkiem masła obsmażamy chwilę krewetki.
  3. 3W między czasie doprowadzamy sos pomidorowy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i gotujemy około 5-8 minut.
  4. 4Wrzucamy zrumienione krewetki krewetki i zanurzamy je w sosie.
  5. 5W tym samym czasie dodajemy ser feta.
  6. 6Przykrywamy i gotujemy około 2 minuty. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  7. 7Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.
  8. 8Serwujemy z ćwiarteczkami cytryny i pieczywem.

Sałatka z arbuzem, melonem i serem Apetina - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 łyżki łuskanych pistacji
  • 3 łyżki migdałów
  • drobno starta skórka i sok z 4 limonek
  • 1 mała filiżanka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1/4 melona
  • 250 g arbuza
  • 200 gramów prosciutto
  • 1 opakowanie sera Apetina Original
  • 1 opakowanie sera Apetina z mango i chili
  • garść bazylii

Składniki na wino balsamiczne:

  • 4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki marsali
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego

Sposób przygotowania:

  1. 1Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny, marsalę i wytrawne wino. Gotujemy, aż zredukuje się o dwie trzecie i zgęstnieje do konsystencji miodu. Zajmie to około 2-3 h.
  2. 2Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. 3Na suchej patelni prażymy pistacje oraz migdały. Po chwili przekładamy i studzimy.
  4. 4Skórkę oraz sok z limonki wrzucamy do małej miski i dodajemy powoli oliwę z oliwek. Dobrze ubijamy.
  5. 5Do dużej miski wkładamy pokrojone pomidorki, melona i arbuza pokrojone w kosteczkę. Polewamy winegretem z limonki.
  6. 6Układamy szynkę, pokruszone dwa rodzaje sera Apetina i skrapiamy zredukowanym winem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. 7Dekorujemy prażonymi orzechami i posiekanymi liśćmi bazylii.

Taco Salpicon - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 1/2 szklanki suszonego oregano
  • Sok z 2 limonek
  • 6 rzodkiewek
  • 2 papryczki serrano lub inne chili zielone
  • pęczek kolendry
  • 1 łyżka soli

Do serwowania:

  • plasterki rzodkiewki
  • cząstki limonki
  • Pęczek kolendry
  • 1 opakowanie sera Apetina Original
  • 200g śmietany 18%

Salsa verde:

  • 1 czerwony pomidor
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 suszona papryczka chile de arbol lub inne chile suszone
  • ½ łyżeczki soli

Tortilla:

  • 300 g mąki kukurydzianej hari masa
  • 300 ml wody
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. 1Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy oregano i gotujemy około 1,5 godziny do miękkości.
  2. 2Po tym czasie mięso wyjmujemy, rozdzielamy na włókna (szarpane) oraz doprawiamy solą i sokiem z 2 limonek.
  3. 3Rzodkiewki oraz papryczkę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, kolendrę siekamy i mieszamy razem z mięsem.
  4. 4Tak przygotowane mięso wkładamy do tortilli i polewamy salsą verde.
  5. 5Na wierzch układamy ser Apetina original, łyżkę śmietany, kolendrę i skrapiamy odrobiną soku z limonki.

Sposób przygotowania salsa Rioja:

  1. 1Pomidor, cebulę i czosnek obieramy i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię.
  2. 2Smażymy, aż będą czarne.
  3. 3Na koniec wkładamy na krótko (na ok. 30 sekund) papryczkę chile de arbol.
  4. 4Zdejmujemy z patelni i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą.

Sposób przygotowania tortilli do taco:

  1. 1Do mąki dodajemy sól, a następnie dolewamy wodę i zagniatamy ciasto.
  2. 2Formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i za pomocą spodu od tortownicy rozgniatamy, aż do otrzymania 2-3-milimetrowego placka.
  3. 3Tortille delikatnie przenosimy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię i smażymy z obydwu stron.

Spaghetti z pomidorami, oliwkami i serem Apetina - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti nr 5
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • ½ cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 15 czarnych oliwek bez pestek
  • garść kaparów
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 opakowanie sera Apetina Original
  • świeże oregano
  • świeża bazylia
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. 1Makaron gotujemy 3 minuty krócej niż instrukcja producenta na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy 1 szklankę wody z gotowania.
  2. 2Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili, lekko obsmażamy i kiedy czosnek zacznie się lekko złocić wlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu.
  3. 3Następnie wrzucamy pomidorki przekrojone na połówki. Podsmażamy 1 minutę i dodajemy białe wino. Kiedy wino zredukuje się o połowę dodajemy kapary, oliwki oraz kilka listków oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. 4Po kilku minutach rozgniatamy pomidorki widelcem, jeśli mamy mało płynu na patelni dolewamy wody z gotowania makaronu oraz makaron. Całość dobrze łączymy ze sobą i dociągamy makaron na patelni kolejne 3 minuty, aż będzie al dente.
  5. 5Na 1 minutę przed końcem dodajemy serek Apetina w kawałkach, posiekane listki bazylii oraz trochę listków oregano.
  6. 6Przekładamy na talerz i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

Zobacz także:

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: fot. Wojciech Olkuśnik/East News

Pozostałe wiadomości