Materiał promocyjny

Inspirujące przepisy z serem Grzegorza Zawieruchy - krewetki, spaghetti i sałatka, która Cię zaskoczy

Lato w pełni na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha popisuje się kulinarną wyobraźnią. Pokazał, jak przygotować dania, które łączą w sobie z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Sprawdź, jak przygotować krewetki w sosie pomidorowym z serem, sałatkę z arbuzem, melonem i serem, Taco Salpicon oraz spaghetti z pomidorami, oliwkami.

Krewetki w sosie pomidorowym z serem Apetina Original - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 średnia cebula
    • 3 ząbki czosnku
      • 1,5 puszki pomidorów pellati
        • 1 łyżeczka cukru
          • 1/2 łyżeczki płatków chili
            • 1 łyżeczka oregano
              • 16 obranych krewetek 16/20
                • 1 opakowanie sera Apetina Original
                  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
                    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
                      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
                        • cytryna (ćwiartki do podania)
                          • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
                            • 1 łyżka masła
                              • Sól i pieprz do smaku
                                • świeża bagietka typu francuskiego

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy cebulę i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek i smażymy ok. 30 sekund. Wsypujemy pomidory i płatki chili.
                                    1. Na osobnej patelni z dodatkiem masła obsmażamy chwilę krewetki.
                                      1. W między czasie doprowadzamy sos pomidorowy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i gotujemy około 5-8 minut.
                                        1. Wrzucamy zrumienione krewetki krewetki i zanurzamy je w sosie.
                                          1. W tym samym czasie dodajemy ser feta.
                                            1. Przykrywamy i gotujemy około 2 minuty. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
                                              1. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.
                                                1. Serwujemy z ćwiarteczkami cytryny i pieczywem.

                                                  Sałatka z arbuzem, melonem i serem Apetina - przepis krok po kroku

                                                  Składniki:

                                                  • 3 łyżki łuskanych pistacji
                                                    • 3 łyżki migdałów
                                                      • drobno starta skórka i sok z 4 limonek
                                                        • 1 mała filiżanka oliwy z oliwek
                                                          • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
                                                            • 1/4 melona
                                                              • 250 g arbuza
                                                                • 200 gramów prosciutto
                                                                  • 1 opakowanie sera Apetina Original
                                                                    • 1 opakowanie sera Apetina z mango i chili
                                                                      • garść bazylii

                                                                        Składniki na wino balsamiczne:

                                                                        • 4 szklanki octu balsamicznego
                                                                          • 1/2 szklanki marsali
                                                                            • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny, marsalę i wytrawne wino. Gotujemy, aż zredukuje się o dwie trzecie i zgęstnieje do konsystencji miodu. Zajmie to około 2-3 h.
                                                                                1. Odstawiamy do wystygnięcia.
                                                                                  1. Na suchej patelni prażymy pistacje oraz migdały. Po chwili przekładamy i studzimy.
                                                                                    1. Skórkę oraz sok z limonki wrzucamy do małej miski i dodajemy powoli oliwę z oliwek. Dobrze ubijamy.
                                                                                      1. Do dużej miski wkładamy pokrojone pomidorki, melona i arbuza pokrojone w kosteczkę. Polewamy winegretem z limonki.
                                                                                        1. Układamy szynkę, pokruszone dwa rodzaje sera Apetina i skrapiamy zredukowanym winem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                          1. Dekorujemy prażonymi orzechami i posiekanymi liśćmi bazylii.

                                                                                            Taco Salpicon - przepis krok po kroku

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
                                                                                              • 1/2 szklanki suszonego oregano
                                                                                                • Sok z 2 limonek
                                                                                                  • 6 rzodkiewek
                                                                                                    • 2 papryczki serrano lub inne chili zielone
                                                                                                      • pęczek kolendry
                                                                                                        • 1 łyżka soli

                                                                                                          Do serwowania:

                                                                                                          • plasterki rzodkiewki
                                                                                                            • cząstki limonki
                                                                                                              • Pęczek kolendry
                                                                                                                • 1 opakowanie sera Apetina Original
                                                                                                                  • 200g śmietany 18%

                                                                                                                    Salsa verde:

                                                                                                                    • 1 czerwony pomidor
                                                                                                                      • 1 biała cebula
                                                                                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                          • 1 suszona papryczka chile de arbol lub inne chile suszone
                                                                                                                            • ½ łyżeczki soli

                                                                                                                              Tortilla:

                                                                                                                              • 300 g mąki kukurydzianej hari masa
                                                                                                                                • 300 ml wody
                                                                                                                                  • Sól

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    1. Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy oregano i gotujemy około 1,5 godziny do miękkości.
                                                                                                                                      1. Po tym czasie mięso wyjmujemy, rozdzielamy na włókna (szarpane) oraz doprawiamy solą i sokiem z 2 limonek.
                                                                                                                                        1. Rzodkiewki oraz papryczkę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, kolendrę siekamy i mieszamy razem z mięsem.
                                                                                                                                          1. Tak przygotowane mięso wkładamy do tortilli i polewamy salsą verde.
                                                                                                                                            1. Na wierzch układamy ser Apetina original, łyżkę śmietany, kolendrę i skrapiamy odrobiną soku z limonki.

                                                                                                                                              Sposób przygotowania salsa Rioja:

                                                                                                                                              1. Pomidor, cebulę i czosnek obieramy i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię.
                                                                                                                                                1. Smażymy, aż będą czarne.
                                                                                                                                                  1. Na koniec wkładamy na krótko (na ok. 30 sekund) papryczkę chile de arbol.
                                                                                                                                                    1. Zdejmujemy z patelni i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą.

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania tortilli do taco:

                                                                                                                                                      1. Do mąki dodajemy sól, a następnie dolewamy wodę i zagniatamy ciasto.
                                                                                                                                                        1. Formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i za pomocą spodu od tortownicy rozgniatamy, aż do otrzymania 2-3-milimetrowego placka.
                                                                                                                                                          1. Tortille delikatnie przenosimy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię i smażymy z obydwu stron.

                                                                                                                                                            Spaghetti z pomidorami, oliwkami i serem Apetina - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                            • 200 g makaronu spaghetti nr 5
                                                                                                                                                              • 15 pomidorków koktajlowych
                                                                                                                                                                • ½ cebuli dymki
                                                                                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                    • 1 papryczka chili
                                                                                                                                                                      • 15 czarnych oliwek bez pestek
                                                                                                                                                                        • garść kaparów
                                                                                                                                                                          • 150 ml białego wytrawnego wina
                                                                                                                                                                            • 1 opakowanie sera Apetina Original
                                                                                                                                                                              • świeże oregano
                                                                                                                                                                                • świeża bazylia
                                                                                                                                                                                  • pieprz i sól
                                                                                                                                                                                    • oliwa z oliwek

                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                      1. Makaron gotujemy 3 minuty krócej niż instrukcja producenta na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy 1 szklankę wody z gotowania.
                                                                                                                                                                                        1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili, lekko obsmażamy i kiedy czosnek zacznie się lekko złocić wlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu.
                                                                                                                                                                                          1. Następnie wrzucamy pomidorki przekrojone na połówki. Podsmażamy 1 minutę i dodajemy białe wino. Kiedy wino zredukuje się o połowę dodajemy kapary, oliwki oraz kilka listków oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                                                                                                                                                            1. Po kilku minutach rozgniatamy pomidorki widelcem, jeśli mamy mało płynu na patelni dolewamy wody z gotowania makaronu oraz makaron. Całość dobrze łączymy ze sobą i dociągamy makaron na patelni kolejne 3 minuty, aż będzie al dente.
                                                                                                                                                                                              1. Na 1 minutę przed końcem dodajemy serek Apetina w kawałkach, posiekane listki bazylii oraz trochę listków oregano.
                                                                                                                                                                                                1. Przekładamy na talerz i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.

                                                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: fot. Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana