W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował cielęcinę ze szparagami w towarzystwie fenkuła i czosnku niedźwiedziego. To pyszne danie, które przyniesie powiew wiosny do Twojej kuchni. Sprawdź, jak je przygotować.
Cielęcina ze szparagami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 mięsa cielęcego,
- 8 zielonych szparagów,
- 8 pieczarek,
- 1 cebula,
- ½ fenkuła,
- 30 g masła,
- 1 łyżka musztardy ziarnistej,
- 200 ml śmietany 36%,
- 1 łyżeczka kopru włoskiego,
- 1 garść posiekanego czosnku niedźwiedziego,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania cielęciny ze szparagami
- 1Kotlety cielęce kroimy w drobną 3 cm kosteczkę. Od szparagów oddzielamy twarde części.
- 2Grzyby, cebulę obieramy i drobno kroimy, fenkuł kroimy w cienkie paseczki.
- 3Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę oraz fenkuł. Dodajemy najpierw główki szparagów i pokrojone szparagi.
- 4Smażymy przez około 4 minuty. Później pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i koprem. Smażymy kolejne 5 minut.
- 5Następnie wyjmujemy warzywa z patelni. Na tej samej patelni wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy mięso i lekko rumienimy z każdej strony. Dodajemy masło i chwilę jeszcze smażymy.
- 6Wrzucamy z powrotem warzywa i dodajemy śmietanę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- 7Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN