Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami - przepis Grzegorza Zawieruchy

Gnocchi z ziołowym pesto i kozim serem. Przepis Sebastiana Olmy.
Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha prezentuje, co można z nich przygotować. Sprawdź jego autorski przepis na pyszny makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami.

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
    • 40 g orzechów pinii,
      • 100 ml oliwy z oliwek,
        • 40 g pecorino Romano,
          • 60 g parmezanu,
            • 200 g makaronu bavette,
              • 1 ziemniak,
                • 12 zielonych szparagów.

                  Sposób przygotowania makaronu z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami

                  1. Oliwę blendujemy z orzeszkami pini, dodajemy liście czosnku niedźwiedziego i dalej blendujemy.
                    1. Następnie dodajemy starte sery, lekko mieszamy i przekładamy pesto do miseczki.
                      1. Ziemniaka kroimy w drobna kostkę (0.5cm), szparagi kroimy na 3 cm kawałki.
                        1. Do garnka z osoloną wodą (wrzącą) wrzucamy ziemniaki oraz szparagi i dodajemy makaron. Gotujemy al dente.
                          1. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i dekorujemy grubo posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz uprażonymi orzeszkami pini.

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości