Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami - przepis Grzegorza Zawieruchy

Gnocchi z ziołowym pesto i kozim serem. Przepis Sebastiana Olmy.
Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha prezentuje, co można z nich przygotować. Sprawdź jego autorski przepis na pyszny makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami.

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
  • 40 g orzechów pinii,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 40 g pecorino Romano,
  • 60 g parmezanu,
  • 200 g makaronu bavette,
  • 1 ziemniak,
  • 12 zielonych szparagów.

Sposób przygotowania makaronu z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami

  1. Oliwę blendujemy z orzeszkami pini, dodajemy liście czosnku niedźwiedziego i dalej blendujemy.
  2. Następnie dodajemy starte sery, lekko mieszamy i przekładamy pesto do miseczki.
  3. Ziemniaka kroimy w drobna kostkę (0.5cm), szparagi kroimy na 3 cm kawałki.
  4. Do garnka z osoloną wodą (wrzącą) wrzucamy ziemniaki oraz szparagi i dodajemy makaron. Gotujemy al dente.
  5. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i dekorujemy grubo posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz uprażonymi orzeszkami pini.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się: