Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
- 40 g orzechów pinii,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 40 g pecorino Romano,
- 60 g parmezanu,
- 200 g makaronu bavette,
- 1 ziemniak,
- 12 zielonych szparagów.
Sposób przygotowania makaronu z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami
- Oliwę blendujemy z orzeszkami pini, dodajemy liście czosnku niedźwiedziego i dalej blendujemy.
- Następnie dodajemy starte sery, lekko mieszamy i przekładamy pesto do miseczki.
- Ziemniaka kroimy w drobna kostkę (0.5cm), szparagi kroimy na 3 cm kawałki.
- Do garnka z osoloną wodą (wrzącą) wrzucamy ziemniaki oraz szparagi i dodajemy makaron. Gotujemy al dente.
- Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i dekorujemy grubo posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz uprażonymi orzeszkami pini.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać? Zastosowanie w kuchni i właściwości
- Aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego na wzmocnienie organizmu
- Sałatka z czarną soczewicą, łososiem i czosnkiem niedźwiedzim według Pawła Sitarza
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: