Lubella makaron klasyczny świderek z grzybami i szpinakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- makaron świderki - 400 g
- świeże grzyby - 0,5 kg (pieczarka, portobello)
- czosnek - 5 ząbków
- cebula biała
- suszony tymianek do smaku
- słodka śmietana 36% - 300 ml
- sól, pieprz do smaku
- liście szpinaku - 200 g
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni podsmaż pokrojone grzyby razem z czosnkiem, cebulką i suszonym tymiankiem.
- Gdy grzyby będą miękkie, dodaj do nich słodką śmietanę i poczekaj aż sos odparuje, na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem.
- Do gotowego sosu dodaj liście szpinaku i ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i nałóż porcje na talerz.
Lubella makaron klasyczny spaghetti z pomidorkami i serem żółtym - przepis krok po kroku
Składniki:
- makaron spaghetti - 400 g
- pomidorki koktajlowe - 0,5 kg
- cebula biała - 2
- czosnek - 4 ząbki
- olej rzepakowy
- Ssól, cukier do smaku
- świeże zioła (natka pietruszki)
- ser żółty do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pomidorki przetnij na połówki, cebulkę i czosnek dokładnie posiekaj.
- Na patelni podgrzej olej z pestek winogron, dodaj cebulkę z czosnkiem i na małym ogniu smaż z odrobiną soli i cukru.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich pomidorki i wcześniej ugotowany makaron.
- Do makaronu dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno tarty żółty ser i całość dokładnie mieszaj.
- Nałóż porcje makaronu na talerz i dodaj świeże zioła.
Lubella makaron klasyczny pióra z warzywami i sosem pomidorowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- makaron pióra - 400 g
- marchew średniej wielkości
- cebula biała mała
- czosnek - 3 ząbki
- korzeń selera mały
- ziemniaki - 2
- średnia papryka
- cukinia średniej wielkości
- pieczarki - 200 g
- sól, zioła prowansalskie, płatki chili do smaku
- sos pomidorowy - 1 l
- świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki, bazylia)
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Z lodówki wyjmij warzywa takie które zalegają dłuższy czas i nie masz pomysłu co z nimi zrobić.
- Warzywa potnij w kostkę, te twardsze jak marchew czy korzeń selera smaż pierwsze, a następnie dodaj bardziej miękkie takie jak papryka czy pieczarka.
- Warzywa dopraw do smaku solą i ziołami prowansalskimi, gdy będą miękkie, to dodaj do niech sos pomidorowy i odrobinę płatków chili do smaku.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i nałóż na talerz, do dekoracji możesz dodać świeże zioła jakie masz dostępne.
Zobacz także:
- Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy
- Odkryj proste przepisy na dobry makaron domowy
- Makaron z cukinią i ricottą, czyli jesienna kuchnia Macieja Regulskiego
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: