Materiał promocyjny

Światowy Dzień Makaronu w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Szybko i smacznie! Makaron na wiele okazji
Źródło: Dzień Dobry TVN
24 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy go z Sebastianem Olmą, który przygotował fenomenalne dania z użyciem tego składnika. Nie tylko zachwycą podniebienie najbardziej wybrednych smakoszy, ale również łatwo je zrobić - te składniki każdy zwykle ma w swojej lodówce. Sprawdź przepisy na klasyczny makaron z grzybami i szpinakiem, klasyczne spaghetti z pomidorkami i serem żółtym oraz na makaron pióra z warzywami i sosem pomidorowym.

Lubella makaron klasyczny świderek z grzybami i szpinakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • makaron świderki - 400 g
  • świeże grzyby - 0,5 kg (pieczarka, portobello)
  • czosnek - 5 ząbków
  • cebula biała
  • suszony tymianek do smaku
  • słodka śmietana 36% - 300 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • liście szpinaku - 200 g

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmaż pokrojone grzyby razem z czosnkiem, cebulką i suszonym tymiankiem.
  3. Gdy grzyby będą miękkie, dodaj do nich słodką śmietanę i poczekaj aż sos odparuje, na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem.
  4. Do gotowego sosu dodaj liście szpinaku i ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i nałóż porcje na talerz.

Lubella makaron klasyczny spaghetti z pomidorkami i serem żółtym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • makaron spaghetti - 400 g
  • pomidorki koktajlowe - 0,5 kg
  • cebula biała - 2
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej rzepakowy
  • Ssól, cukier do smaku
  • świeże zioła (natka pietruszki)
  • ser żółty do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pomidorki przetnij na połówki, cebulkę i czosnek dokładnie posiekaj.
  3. Na patelni podgrzej olej z pestek winogron, dodaj cebulkę z czosnkiem i na małym ogniu smaż z odrobiną soli i cukru.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich pomidorki i wcześniej ugotowany makaron.
  5. Do makaronu dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno tarty żółty ser i całość dokładnie mieszaj.
  6. Nałóż porcje makaronu na talerz i dodaj świeże zioła.

Lubella makaron klasyczny pióra z warzywami i sosem pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • makaron pióra - 400 g
  • marchew średniej wielkości
  • cebula biała mała
  • czosnek - 3 ząbki
  • korzeń selera mały
  • ziemniaki - 2
  • średnia papryka
  • cukinia średniej wielkości
  • pieczarki - 200 g
  • sól, zioła prowansalskie, płatki chili do smaku
  • sos pomidorowy - 1 l
  • świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki, bazylia)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Z lodówki wyjmij warzywa takie które zalegają dłuższy czas i nie masz pomysłu co z nimi zrobić.
  3. Warzywa potnij w kostkę, te twardsze jak marchew czy korzeń selera smaż pierwsze, a następnie dodaj bardziej miękkie takie jak papryka czy pieczarka.
  4. Warzywa dopraw do smaku solą i ziołami prowansalskimi, gdy będą miękkie, to dodaj do niech sos pomidorowy i odrobinę płatków chili do smaku.
  5. Do sosu dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i nałóż na talerz, do dekoracji możesz dodać świeże zioła jakie masz dostępne.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości