Materiał promocyjny

Światowy Dzień Makaronu w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Szybko i smacznie! Makaron na wiele okazji
Źródło: Dzień Dobry TVN
24 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy go z Sebastianem Olmą, który przygotował fenomenalne dania z użyciem tego składnika. Nie tylko zachwycą podniebienie najbardziej wybrednych smakoszy, ale również łatwo je zrobić - te składniki każdy zwykle ma w swojej lodówce. Sprawdź przepisy na klasyczny makaron z grzybami i szpinakiem, klasyczne spaghetti z pomidorkami i serem żółtym oraz na makaron pióra z warzywami i sosem pomidorowym.

Lubella makaron klasyczny świderek z grzybami i szpinakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • makaron świderki - 400 g
    • świeże grzyby - 0,5 kg (pieczarka, portobello)
      • czosnek - 5 ząbków
        • cebula biała
          • suszony tymianek do smaku
            • słodka śmietana 36% - 300 ml
              • sól, pieprz do smaku
                • liście szpinaku - 200 g

                  Sposób przygotowania:

                  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
                    1. Na patelni podsmaż pokrojone grzyby razem z czosnkiem, cebulką i suszonym tymiankiem.
                      1. Gdy grzyby będą miękkie, dodaj do nich słodką śmietanę i poczekaj aż sos odparuje, na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem.
                        1. Do gotowego sosu dodaj liście szpinaku i ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i nałóż porcje na talerz.

                          Lubella makaron klasyczny spaghetti z pomidorkami i serem żółtym - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • makaron spaghetti - 400 g
                            • pomidorki koktajlowe - 0,5 kg
                              • cebula biała - 2
                                • czosnek - 4 ząbki
                                  • olej rzepakowy
                                    • Ssól, cukier do smaku
                                      • świeże zioła (natka pietruszki)
                                        • ser żółty do smaku

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
                                            1. Pomidorki przetnij na połówki, cebulkę i czosnek dokładnie posiekaj.
                                              1. Na patelni podgrzej olej z pestek winogron, dodaj cebulkę z czosnkiem i na małym ogniu smaż z odrobiną soli i cukru.
                                                1. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do nich pomidorki i wcześniej ugotowany makaron.
                                                  1. Do makaronu dodaj posiekaną natkę pietruszki, drobno tarty żółty ser i całość dokładnie mieszaj.
                                                    1. Nałóż porcje makaronu na talerz i dodaj świeże zioła.

                                                      Lubella makaron klasyczny pióra z warzywami i sosem pomidorowym - przepis krok po kroku

                                                      Składniki:

                                                      • makaron pióra - 400 g
                                                        • marchew średniej wielkości
                                                          • cebula biała mała
                                                            • czosnek - 3 ząbki
                                                              • korzeń selera mały
                                                                • ziemniaki - 2
                                                                  • średnia papryka
                                                                    • cukinia średniej wielkości
                                                                      • pieczarki - 200 g
                                                                        • sól, zioła prowansalskie, płatki chili do smaku
                                                                          • sos pomidorowy - 1 l
                                                                            • świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki, bazylia)

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
                                                                                1. Z lodówki wyjmij warzywa takie które zalegają dłuższy czas i nie masz pomysłu co z nimi zrobić.
                                                                                  1. Warzywa potnij w kostkę, te twardsze jak marchew czy korzeń selera smaż pierwsze, a następnie dodaj bardziej miękkie takie jak papryka czy pieczarka.
                                                                                    1. Warzywa dopraw do smaku solą i ziołami prowansalskimi, gdy będą miękkie, to dodaj do niech sos pomidorowy i odrobinę płatków chili do smaku.
                                                                                      1. Do sosu dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i nałóż na talerz, do dekoracji możesz dodać świeże zioła jakie masz dostępne.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana