Aromatyczne risotto z dynią, czyli danie idealne na jesienny obiad

Maciej Regulski
Maciej Regulski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi
Dynia to nieodłączny znak jesieni, którą widzimy już za oknem. Z tej okazji w Kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa, przygotował jesienne dania, w tym aromatyczne risotto z dynią. Sprawdź jego przepis.

Aromatyczne risotto z dynią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pół dyni albo mała dynia hokkaido
    • 2 szalotki posiekane
      • 4 ząbki czosnku posiekane
        • 200 g ryżu arborio lub carnaroli
          • 150 g białego wytrawnego wina
            • 650 g wywaru warzywnego
              • odrobina startego parmezanu
                • łyżka masła
                  • 100 g sera koziego
                    • szczypiorek
                      • szczypta pieprzu cayenne
                        • szczypta gałki muszkatołowej
                          • łyżeczka papryki wędzonej
                            • łyżeczka kurkumy
                              • łyżka oliwy
                                • sól i pieprz do smaku

                                  Sposób przygotowania risotto z dynią

                                  1. Dynie gotujemy do miękkości i ugniatamy lub blendujemy na gładkie puree.
                                    1. Do garnka dodajemy łyżkę oliwy i smażymy na niej czosnek i szalotkę, aż będą aromatyczne, wtedy dodajemy wszystkie przyprawy.
                                      1. Dodajemy ryż i smażymy ciągle mieszając, aż ryż zrobi się lekko przezroczysty. Wtedy dolewamy wino, redukujemy je o połowę.
                                        1. Następnie dodajemy odrobinę podgrzanego bulionu i ciągle mieszając gotujemy ryż, co jakiś czas dolewając bulionu, by ryż nie był suchy.
                                          1. Gdy ryż jest już al dente, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę masła, naszę puree z dyni i odrobinę startego parmezanu.
                                            1. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, nakładamy na talerz i posypujemy całość pokruszonym serem kozim i posiekanym szczypiorkiem.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Maciej Regulski

                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości