Kiszonki doskonale wpływają na samopoczucie, a przy okazji wyśmienicie smakują. Fermentowane produkty, które z łatwością można przygotować we własnej kuchni, to nie tylko popularne ogórki i kapusta. Równie apetyczne i zdrowe mogą okazać się kiszone owoce z dodatkiem kwiatów czy aromatycznych przypraw. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym nauczyciel fizyki i informatyki w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, Marcin Kisielewski.
Kasza, zarówno gryczana, jaglana jak i pęczak, jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie mogą znaleźć się w naszej kuchni. Dzięki mnogości jej rodzajów, niemal każdy znajdzie taką, która będzie mu odpowiadać. Przepisy Pawła Ochmana przekonają nawet najbardziej uprzedzoną do kaszy osobę.
Karnawał dla niektórych oznacza okazję do organizacji hucznych imprez, a dla innych do spotkań w kameralnym gronie. Niezależnie, do której z tych grup należycie, warto zapoznać się z przepisami Aleksandry Juszkiewicz. Dzięki nim bez zbędnego wysiłku usatysfakcjonujecie nawet najbardziej wymagających gości.
Brazylijska kuchnia to połączenie wielu różnych kuchni: portugalskiej, niemieckiej, holenderskiej. Można tu także zauważyć wpływy afrykańskie. Potrawy brazylijskie zachwycają smakiem egzotycznych owoców, dań będących połączeniem wpływów indiańskich, afrykańskich i portugalskich. Kuchnię brazylijską charakteryzuje obfitość posiłków oraz dominacja potraw mięsnych.
Terrina warzywna to świetny pomysł na barwną przystawkę, którą można podawać na ciepło i na zimno. Terrina to przekładaniec, przypominający wyglądem pasztet. Potrawa ta pochodzi z Francji. Przygotowuje się ją zazwyczaj na bazie mięsa. Jednak równie dobrze smakuje terrina warzywna, do której dodamy cukinię, pomidory, paprykę czy brokuły.
Ciasta o nietypowych nazwach, jak "Słodka teściowa" czy "Makowa panienka" często są mało znanymi i pysznymi deserami, które warto spróbować zrobić. Nie są trudne, a zachwycają smakiem i połączeniem składników. Sprawdź nasz przepis na słodką teściową!
Dieta dziecka powinna obfitować w zdrowe i lekkostrawne produkty, a tradycyjne świąteczne potrawy nie zawsze odpowiadają jej wymogom. Podczas komponowania bożonarodzeniowego menu warto pamiętać o tym, że składniki niektórych specjałów mogą zaszkodzić najmłodszym członkom rodziny. Za sprawą drobnej modyfikacji klasycznych przepisów możemy przygotować pożywne, a jednocześnie niezwykle apetyczne dania. Przekonuje o tym Magdalena Adamczak, dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego.
Kisiel gryczany lub kisiel z gryki robi się z nieprażonej kaszy gryczanej. Jednak nie je się go tak, jak klasyczny kisiel - czeka się aż stężeje i robi z niego kluseczki. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne danie na wigilię.
Tradycyjnie na święta przygotowujemy dużo potraw, a kiedy święta się kończą, zostajemy z dużą ilością resztek. Co z nimi zrobić, aby ich nie zmarnować? Można przyrządzić kolejne dania! Sprawdź nasze pomysły na potrawy z resztek.
Lin. Ryba ta najlepiej smakuje usmażona, a następnie ugotowana w śmietanie. Można też przygotować ją w wersji mniej kalorycznej. Warto natomiast pamiętać, że w opcji smażonej nie usuwamy łusek. Skąd w ogóle wziął się lin w polskich jeziorach?
Z początkiem sezonu jesienno-zimowego zmienia się nie tylko pogoda, ale i nasze upodobania kulinarne. Kiedy słupek rtęci na termometrze skutecznie zniechęca do wychodzenia na zewnątrz, wiele osób z nieskrywaną przyjemnością sięga po rozgrzewające napoje. W gronie miłośników tego zwyczaju znalazła się także Ania Starmach. Jak znana kucharka przygotowuje swoją ulubioną zimową herbatę?
Kuchnia libańska to połączenie kulinarnych tradycji arabskich, silnych wpływów Turcji oraz krajów środkowoafrykańskich. Każda libańska restauracja serwuje dania stanowiące wachlarz smaków, kolorów i wspaniałych zapachów. Czym charakteryzują się tradycyjne dania tego niewielkiego kraju?
Kuchnia nepalska jest zróżnicowana w zależności od danego regionu kraju. Łączy też wpływy indyjskie, tybetańskie oraz chińskie. Niemniej jednak dania nepalskie nie są zbyt skomplikowane, a do ich przygotowania używa się niewielu produktów. Z pewnością więc każdy będzie w stanie odtworzyć niejeden przepis kuchni nepalskiej.
Ryby i owoce morza często sprawiają wrażenie trudnych w przygotowaniu, odciągając nas przy tym od pomysłu ich serwowania. Mateusz Gessler pokazuje, że ich przyrządzenie nie jest aż tak czasochłonne, jak mogłoby się zdawać, ale również - że dla morskich smaków na talerzu warto się poświęcić.
Kolacja dla dwojga w domowym zaciszu przygotowana własnoręcznie może być świetną alternatywą dla drogiej randki w restauracji. Przygotuj pyszny posiłek, wykorzystując nasze ciekawe przepisy na kolację. Sprawdzą się dla dwojga, na romantyczny wieczór lub towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi.
Każdy choć raz, oglądając amerykańskie filmy opowiadające o tradycyjnym święcie, zamarzył o wystawnym obiedzie z wielkim pieczonym ptakiem. W polskiej kuchni można bez trudu znaleźć przepisy na drób, które - choć proste w wykonaniu - oczarują gości. Kurczak po polsku bez wątpienia stanie się gwiazdą uroczystego obiadu.
Jeśli nie wiesz, z czego słynie kuchnia ormiańska, dobrze trafiłeś. Składają się na nią przede wszystkim mięsa, warzywa strączkowe i produkty pszeniczne. Szaszłyk ormiański, zupa ormiańska czy ormiański kebab to tylko niektóre z popularnych dań. Zobacz, jak zrobić ormiański kebab czy chleb ormiański – lawasz.
Kuchnia argentyńska słynie z wołowiny i steków. Będąc w Buenos Aires lub innym argentyńskim mieście, trzeba spróbować befsztyku z grilla, klasycznej parillady czy sznycla milanesa. Do tego koniecznie wino tino. Nie tylko wołowina argentyńska warta jest skosztowania. Warto skusić się na choripan con chimichurri, czyli kiełbaski z chorizo lub argentyńskie pierożki sorrentinos. Oczywiście nie można zapominać o deserach – ciasteczka alfajones lub lody z masą krówkową to tylko przykłady niezliczonych argentyńskich słodkości.
Pyszne ciasto, które jest kremowe i puszyste, a jednocześnie z pysznym chrupiącym wnętrzem. To idealne ciasto przede wszystkim na jesienne wieczory, ale sprawdzi się również na święta. Zaskocz swoich bliskich pysznym deserem i sprawdź, jak to ciasto przygotować!
Każdy, kto choć raz próbował kuchni francuskiej, docenia bogactwo składników i kruchość ciasta, z którego robi się wypieki. Jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw jest tarta. Można serwować ją na wiele sposobów: z pieczarkami i porem, boczkiem, szynką, serem, brokułami lub na słodko: z rabarbarem lub sezonowymi owocami. Tartę wykonuje się z gotowego ciasta francuskiego lub samodzielnie przygotowanego spodu.
10 października to Światowy Dzień Owsianki! Z tej okazji przypominamy, jak w kuchni Dzień Dobry TVN o tym jak zrobić owsiankę idealną i z czym można ją podawać, opowiedziała nam Daria Ładocha. Poznajcie przepisy na owsiankę z masłem orzechowym, borówkami, pistacjami i prażonymi migdałami, owsiankę z jogurtem i malinami na ciepło, z marchewką szczypiorkiem i sosem sojowym oraz na owsiankę z powidłami śliwkowymi i wiele innych. Co można zrobić z owsianką, której nie zjedliśmy? Zobaczcie!
Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Sebastian Olma. Zobacz, jak przyrządza kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami, smażoną pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu oraz pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
W cieszącym się coraz większą popularnością serwisie TikTok nie brakuje ciekawych inspiracji, zachęcających do kulinarnych eksperymentów. Miłośnicy wytrawnych, pożywnych śniadań z pewnością docenią przepis na kanapkę, którą internauci polecają na dobry początek dnia. Sandwich z ziemniakami błyskawicznie podbił serca użytkowników modnej aplikacji.
Kuchnia szwedzka znana jest na świecie jako niezwykle zdrowa i wartościowa. Szwedzi najchętniej sięgają po dania rybne i owoce morza. Najpopularniejsze są śledzie, makrele, łososie i anchois.