Hot dogi z pieczoną marchewką i popcornem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 półbagietki wieloziarniste
- 4 łyżki prażonej cebulki
- serek śmietankowy Pilos
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- ogórki konserwowe
- popcorn
- musztarda
Składniki na marchewkę a'la hot dog:
- 4 marchewki
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanka wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżki papryki wędzonej
- łyżeczka czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą w rondelku. Umieść w marynacie obrane marchewki i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 15 do 20 minut, aż marchewki będą miękkie, ale nadal jędrne. Po tym czasie podsmaż je na odrobinie oliwy na patelni grillowej.
- Przygotowanie hot dogów: serek śmietankowy wymieszaj z kwaśną śmietaną. Ogórki pokrój w talarki.
- Bagietki natnij wzdłuż. Wyłóż do środka marchewki, następnie puszysty serek, (opcjonalnie musztarda), prażoną cebulkę, plastry ogórka. Na koniec posyp popcornem.
Kanapki z szynką, ze świeżymi warzywami i chipsami warzywnymi - przepis krok po kroku
Składniki:
- chleb żytni bez drożdży
- masło
- kiełki rzodkiewki i słonecznika
- szynka drobiowa Pure Pikok
- zielony ogórek
- pieczone buraki
- chipsy z jarmużu lub chipsy ziemniaczane
Składniki na zielony majonez:
- ser sałatkowy z bukowca
- 2 garście szpinaku
- 3 łyżki jogurtu
- sól i pieprz
Składniki na chipsy z jarmużu:
- 2 garście jarmużu
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki majonezu zmiksuj.
- Chleb pokrój w kromki. Połowę kromek posmaruj masłem, a drugą przygotowanym majonezem.
- Następnie na kanapkę z zielonym majonezem wyłóż kiełki, plastry buraka, plastry szynki, ogórka i chipsy z jarmużu lub ziemniaczane.
- Jarmuż skrop oliwą, oprósz solą - całość wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz w 100 st. C przez 20 minut.
Półbagietki a'la wrapy z pastą jajeczną i warzywami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 półbagietki
- zielony ogórek
- czerwona papryka
- żółta papryka
- sałata rzymska
Składniki na pastę jajeczną:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- awokado XXL (lub 2 małe)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Bagietki przekrój w pół i z każdej wydrąż środek. Warzywa pokrój w cienkie paseczki.
- Przygotuj pastę jajeczną. W miseczce wymieszaj miąższ z awokado wraz z jogurtem, sokiem z cytryny, i musztardą. Dodaj jajka pokrojone w kosteczkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Do wydrążonych bagietek włóż warzywa oraz wypełnij pastą jajeczną.
Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami alesto - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka miękkiego masła
- szklanka gładkiego masła orzechowego
- szklanka ksylitolu
- 2 jajka
- 1,5 szklanki (180g) mąki pszennej razowej
- 1,5 szklanki płatków owsianych instant
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki suszonego mango
- 1/2 szklanki mixu orzechów
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia pergaminem.
- W dużej misce połącz masło, masło orzechowe, ksylitol. Ubijaj, aż całość będzie puszysta. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól.
- Orzechy pokrój drobno i wraz z żurawiną wmieszaj do masy. Wymieszaj, aż powstanie lepkie ciasto.
- Nałóż na blachę do pieczenia w odstępach kulki wielkości śliwki.
- Piecz przez 12 do 15 minut, aż ciasteczka zrumienią się na brzegach.
- Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na blasze do pieczenia.
Zobacz także:
- Domowe chipsy z warzyw. To świetna przekąska na jesienny, filmowy seans
- Ładocha odczarowuje kanapki na szkolne drugie śniadanie
- Ciastka kruche – dwa proste przepisy, które zawsze się udają!
Źródło: Kinga Paruzel
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/East News
Materiał promocyjny
podziel się: