Materiał promocyjny

Hot dogi z marchewką, chipsy z jarmużu, a może ciasteczka owsiane? Sprawdź przepisy idealne do szkoły

Zdrowe przekąski do szkoły i pracy - przepisy
Szkolny lunch to nie tylko kanapki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kinga Paruzel zaprezentowała swoje przepisy na niezwykłe dania: hot dogi z pieczoną marchewką i popcornem, kanapki z szynką, ze świeżymi warzywami i chipsami warzywnymi, półbagietki a'la wrapy z pastą jajeczną i warzywami, chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami alesto. Sprawdź, jak je zrobić i ciesz się zdrowymi przekąskami. 

Hot dogi z pieczoną marchewką i popcornem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 półbagietki wieloziarniste
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • serek śmietankowy Pilos
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • ogórki konserwowe
  • popcorn
  • musztarda

Składniki na marchewkę a'la hot dog:

  • 4 marchewki
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżki papryki wędzonej
  • łyżeczka czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą w rondelku. Umieść w marynacie obrane marchewki i odstaw na 30 minut.
  2. Po tym czasie doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 15 do 20 minut, aż marchewki będą miękkie, ale nadal jędrne. Po tym czasie podsmaż je na odrobinie oliwy na patelni grillowej.
  3. Przygotowanie hot dogów: serek śmietankowy wymieszaj z kwaśną śmietaną. Ogórki pokrój w talarki.
  4. Bagietki natnij wzdłuż. Wyłóż do środka marchewki, następnie puszysty serek, (opcjonalnie musztarda), prażoną cebulkę, plastry ogórka. Na koniec posyp popcornem.
Hot dog
Hot dogi z pieczoną marchewką i popcornem
Hot dog
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kanapki z szynką, ze świeżymi warzywami i chipsami warzywnymi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • chleb żytni bez drożdży
  • masło
  • kiełki rzodkiewki i słonecznika
  • szynka drobiowa Pure Pikok
  • zielony ogórek
  • pieczone buraki
  • chipsy z jarmużu lub chipsy ziemniaczane

Składniki na zielony majonez:

  • ser sałatkowy z bukowca
  • 2 garście szpinaku
  • 3 łyżki jogurtu
  • sól i pieprz

Składniki na chipsy z jarmużu:

  • 2 garście jarmużu
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki majonezu zmiksuj.
  2. Chleb pokrój w kromki. Połowę kromek posmaruj masłem, a drugą przygotowanym majonezem.
  3. Następnie na kanapkę z zielonym majonezem wyłóż kiełki, plastry buraka, plastry szynki, ogórka i chipsy z jarmużu lub ziemniaczane.
  4. Jarmuż skrop oliwą, oprósz solą - całość wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz w 100 st. C przez 20 minut.
Kanapki
Kanapki z szynką, ze świeżymi warzywami i chipsami warzywnymi
Kanapki
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Półbagietki a'la wrapy z pastą jajeczną i warzywami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 półbagietki
  • zielony ogórek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • sałata rzymska

Składniki na pastę jajeczną:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • awokado XXL (lub 2 małe)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Bagietki przekrój w pół i z każdej wydrąż środek. Warzywa pokrój w cienkie paseczki.
  2. Przygotuj pastę jajeczną. W miseczce wymieszaj miąższ z awokado wraz z jogurtem, sokiem z cytryny, i musztardą. Dodaj jajka pokrojone w kosteczkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Do wydrążonych bagietek włóż warzywa oraz wypełnij pastą jajeczną.
Pasta jajeczna
Półbagietki a'la wrapy z pastą jajeczną i warzywami
Pasta jajeczna
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami alesto - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka miękkiego masła
  • szklanka gładkiego masła orzechowego
  • szklanka ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki (180g) mąki pszennej razowej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych instant
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki suszonego mango
  • 1/2 szklanki mixu orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia pergaminem.
  2. W dużej misce połącz masło, masło orzechowe, ksylitol. Ubijaj, aż całość będzie puszysta. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i sól.
  3. Orzechy pokrój drobno i wraz z żurawiną wmieszaj do masy. Wymieszaj, aż powstanie lepkie ciasto.
  4. Nałóż na blachę do pieczenia w odstępach kulki wielkości śliwki.
  5. Piecz przez 12 do 15 minut, aż ciasteczka zrumienią się na brzegach.
  6. Pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na blasze do pieczenia.
Ciasteczka w misce
Chrupiące ciasteczka owsiane z bakaliami alesto
Ciasteczka w misce
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości