Czy mleko roślinne może być pełne smaku? I to jak! Z roślinnymi zamiennikami nabiału można przygotować wiele pysznych potraw, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła Daria Ładocha. Sprawdź jak zrobić wegańskie naleśniki z hummusem, szparagami i rukolą, jaglankę z orzechami i truskawkami i poranny zielony koktajl z mielonymi migdałami i nasionami chia.
Mleka roślinnego można używać dokładnie tak jak mleka krowiego: do płatków śniadaniowych, kawy, herbaty, kakao, lub można pić prosto ze szklanki na zimno lub ciepło.
Na rynku mamy ogromny wybór napojów roślinnych:
- Na bazie zbóż: owsiany, ryżowy, kukurydziany, orkiszowy, jaglany.
- Na bazie strączków: np. sojowy.
- Na bazie orzechów lub pestek, np. migdałowy, kokosowy, z orzechów laskowych, pistacjowy, z orzechów nerkowca.
- Na bazie nasion: sezamowy, lniany, konopny, słonecznikowy.
Naleśniki z hummusem, szparagami i rukolą
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki,
- 250 ml wody gazowanej,
- 250 ml mleka roślinnego,
- 2 jajka,
- 40 ml oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Składniki na hummus:
- 1 puszka odsączonej ciecierzycy,
- sok z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek pasty Tahini,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- sól, pieprz,
- 2 krople oleju sezamowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatkowo:
- garść rukoli,
- pęczek rzodkiewek,
- opakowanie szparagów,
- świeże oregano,
- 1 pomidor,
- 3 ogórki małosolne,
- 1 czerwona papryka,
- 10 suszonych pomidorów w oleju,
- 1 żółta papryka,
- 2 marchewki.
Przygotowanie:
- Składniki na naleśniki przełóż do miski, zmiksuj na gładką masę i pozostaw na 10 minut. W tym czasie zmiksuj składniki na hummus blenderem.
- Szparagi zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.
- Smaż placki naleśnikowe z obu stron.
- Wysmaruj w środku hummusem i dodaj warzywa: szparagi, rukolę, oregano, marchewkę pokrojoną, suszone pomidory pocięte w paseczki i papryki pokrojone w słupki oraz ogórki małosolne pokrojone w plastry wraz z pomidorem.
Jaglanka z orzechami i truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej wypłukanej pod ciepłą wodą,
- 2 szklanki mleka roślinnego,
- 400 g truskawek świeżych,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka miodu,
- orzechy: migdały, łuskane pistacje, włoskie i laskowe,
- 1 łyżka kakao.
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w mleku. Dodaj szczyptę cynamonu i miód. Następnie przełóż do miseczek i dodaj świeże truskawki, orzechy potłuczone na mniejsze kawałki i posyp z wierzchu kakao.
Poranny zielony koktajl z mielonymi migdałami i nasionami chia
Składniki:
- 2 szklanki roślinnego mleka,
- 1 awokado,
- garść liści szpinaku,
- 1 banan,
- 2 kiwi obrane ze skórki,
- 2 łyżki zmielonych migdałów,
- 1 zielony ogórek,
- 1 łyżka nasion chia,
- mięta do dekoracji.
Wszystkie składniki umieść w blenderze. Przełóż do szklanek i udekoruj miętą.
Zobacz także:
- Wegańska lasagne - prosty przepis krok po kroku
- Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
- Wegańskie flaczki z boczniakami
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi
Materiał promocyjny
podziel się: