Materiał promocyjny

Roślinne mleko na wegańskie śniadanie - przepisy Darii Ładochy

Wegańskie śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy mleko roślinne może być pełne smaku? I to jak! Z roślinnymi zamiennikami nabiału można przygotować wiele pysznych potraw, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła Daria Ładocha. Sprawdź jak zrobić wegańskie naleśniki z hummusem, szparagami i rukolą, jaglankę z orzechami i truskawkami i poranny zielony koktajl z mielonymi migdałami i nasionami chia.

Mleka roślinnego można używać dokładnie tak jak mleka krowiego: do płatków śniadaniowych, kawy, herbaty, kakao, lub można pić prosto ze szklanki na zimno lub ciepło.

Na rynku mamy ogromny wybór napojów roślinnych:

  • Na bazie zbóż: owsiany, ryżowy, kukurydziany, orkiszowy, jaglany.
    • Na bazie strączków: np. sojowy.
      • Na bazie orzechów lub pestek, np. migdałowy, kokosowy, z orzechów laskowych, pistacjowy, z orzechów nerkowca.
        • Na bazie nasion: sezamowy, lniany, konopny, słonecznikowy.

          Naleśniki z hummusem, szparagami i rukolą

          Składniki na naleśniki:

          • 250 g mąki,
            • 250 ml wody gazowanej,
              • 250 ml mleka roślinnego,
                • 2 jajka,
                  • 40 ml oleju rzepakowego,
                    • szczypta soli.

                      Składniki na hummus:

                      • 1 puszka odsączonej ciecierzycy,
                        • sok z cytryny,
                          • 1 ząbek czosnku,
                            • 5 łyżek pasty Tahini,
                              • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
                                • sól, pieprz,
                                  • 2 krople oleju sezamowego,
                                    • 4 łyżki oliwy z oliwek.

                                      Dodatkowo:

                                      • garść rukoli,
                                        • pęczek rzodkiewek,
                                          • opakowanie szparagów,
                                            • świeże oregano,
                                              • 1 pomidor,
                                                • 3 ogórki małosolne,
                                                  • 1 czerwona papryka,
                                                    • 10 suszonych pomidorów w oleju,
                                                      • 1 żółta papryka,
                                                        • 2 marchewki.

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Składniki na naleśniki przełóż do miski, zmiksuj na gładką masę i pozostaw na 10 minut. W tym czasie zmiksuj składniki na hummus blenderem.
                                                            1. Szparagi zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.
                                                              1. Smaż placki naleśnikowe z obu stron.
                                                                1. Wysmaruj w środku hummusem i dodaj warzywa: szparagi, rukolę, oregano, marchewkę pokrojoną, suszone pomidory pocięte w paseczki i papryki pokrojone w słupki oraz ogórki małosolne pokrojone w plastry wraz z pomidorem. 

                                                                  Jaglanka z orzechami i truskawkami

                                                                  Składniki:

                                                                  • 1 szklanka kaszy jaglanej wypłukanej pod ciepłą wodą,
                                                                    • 2 szklanki mleka roślinnego,
                                                                      • 400 g truskawek świeżych,
                                                                        • szczypta cynamonu,
                                                                          • 1 łyżka miodu,
                                                                            • orzechy: migdały, łuskane pistacje, włoskie i laskowe,
                                                                              • 1 łyżka kakao.

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Kaszę ugotuj w mleku. Dodaj szczyptę cynamonu i miód. Następnie przełóż do miseczek i dodaj świeże truskawki, orzechy potłuczone na mniejsze kawałki i posyp z wierzchu kakao.

                                                                                Poranny zielony koktajl z mielonymi migdałami i nasionami chia

                                                                                Składniki:

                                                                                • 2 szklanki roślinnego mleka,
                                                                                  • 1 awokado,
                                                                                    • garść liści szpinaku,
                                                                                      • 1 banan,
                                                                                        • 2 kiwi obrane ze skórki,
                                                                                          • 2 łyżki zmielonych migdałów,
                                                                                            • 1 zielony ogórek,
                                                                                              • 1 łyżka nasion chia,
                                                                                                • mięta do dekoracji.

                                                                                                  Wszystkie składniki umieść w blenderze. Przełóż do szklanek i udekoruj miętą. 

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana