Przekąski na sylwestra - przepisy Grzegorza Zawieruchy. Jak przygotować dania dla całej rodziny?

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online
Szukasz pomysłu na sylwestrowe przekąski? Nie wiesz, co podać swoim dzieciakom, żeby zjadły ze smakiem? Na ratunek przybywa niezastąpiony Grzegorz Zawierucha, który w kuchni DDTVN przygotuje sylwestrowe smakołyki. Cukierki z łososia i sera żółtego, serowe rózgi lub ptak z "serowym afro", lub serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi mogą gościć na waszych stołach. Co będzie potrzebne do ich przygotowania?

Cukierki z łososia i sera żółtego. Przepis i składniki

Składniki na cukierki z łososia i sera żółtego:

  • 1/2 świeżego ogórka,
    • 1 opakowanie paluszków serowych,
      • 4 plastry wędzonego łososia w plastrach,
        • 150 g o serka śmietankowego,
          • 1/2 pęczka szczypiorku,
            • sól i pieprz.

              Jak przygotować cukierki z łososia i sera żółtego?

              Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Dzielimy na cztery części. Szczypiorek siekamy i mieszamy z serkiem śmietankowym. Lekko solimy i pieprzymy. Rozkładamy plastry łososia, smarujemy białym serkiem i układamy kilka kawałków paluszków serowych. Zwijamy plastry łososia na siebie i kroimy w kawałki o podobnej wielkości. Na długich wykałaczkach układamy ćwiartkę ogórka skierowaną w górę, roladkę z łososia, a następnie ćwiartkę ogórka skierowaną w dół. Tak powstała przekąska będzie przypominała cukierka.

              Przepisy Grzegorza Zawieruchy

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Kluski w każdej postaci
              Kluski w każdej postaci
              Garnek pełen pyszności
              Garnek pełen pyszności
              Pistacjowy zawrót głowy
              Pistacjowy zawrót głowy
              Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
              Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
              Męska kuchnia na zdrowie
              Męska kuchnia na zdrowie
              Świąteczna zawierucha
              Świąteczna zawierucha

              Serowe rózgi. Przepis i składniki

              Składniki na serowe rózgi:

              • 1 opakowanie paluszków serowych,
                • małe opakowanie paluszków solonych,
                  • Kilka paseczków z świeżego ogórka.

                    Jak przygotować serowe rózgi?

                    Od jednego paluszka serowe odcinamy około 1/4 serka. Końcówki sera i rozrywamy na mniejsze części. Wsadzamy do dolnej nierozerwanej części jednego paluszka. Na górnej części serka przewiązujemy cienki pasek ogórka. Nabijamy na paluszka wcześniej odkrojony ser.

                    Ptak z "serowym afro". Przepis i składniki

                    Składniki na ptaka z "serowym afro":

                    • 1 opakowanie paluszków serowych,
                      • kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek bez pestek,
                        • plasterki marchewki.

                          Jak przygotować ptaka z "serowym afro"?

                          Ser kroimy na średniej wielkości kostkę. Nadziewamy na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki.

                          Oczy formujemy z malutkich kawałków wyciętych z palucha serowego a dzióbek z marchewki. Na głowie za pomocą rozszarpanego sera robimy "afro", którym nadziewamy głowę zwierzaka.

                          Serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi. Przepis i składniki

                          Składniki na serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi:

                          • 2 opakowania paluszków serowych  2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka sztuk winogron do dekoracji 1 łyżeczka czarnuszki

                            Składniki na hummus:

                            • 1 puszka ciecierzycy,
                              • 2 łyżki soku z cytryny,
                                • 3 łyżki pasty tahini,
                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                    • 3 łyżki wody za zalewy z ciecierzycy,
                                      • duża szczypta kminu rzymskiego,
                                        • 1 łyżka miodu,
                                          • 1 ząbek czosnku,
                                            • sól i pieprz smaku.

                                              Jak przygotować serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi?

                                              Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku od blendera. Dodajemy kilka kropel płynu z zalewy. Miksujemy i dodajemy, sok z cytryny, pastę tahini czosnek, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy, oliwę i kumin. Dobrze miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Na talerzu układamy z paluchów serowych serce. Brzegi zaciskany wykałaczkami. Do środka dajemy hummus. Marchewkę obieramy i selera i ser kroimy w słupki. Wsadzamy na przemian, marchewkę, seler i ser. Pomiędzy układamy winogrona i posypujemy czarnuszką.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Grzegorz Zawierucha

                                              Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana