Komosa ryżowa z oregano i awokado - przepis Darii Ładochy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Lekka wiosenna kuchnia według Darii Ładochy. W Dzień Dobry TVN przygotowała pyszną komosę ryżową z oregano i awokado. Komosa ryżowa to inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Roślina podobna jest do polskiej komosy białej. Sprawdź, jak przygotować jej przepis. 

Komosa ryżowa z oregano i awokado - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200g komosy ryżowej,
    • garść liści świeżego oregano,
      • 3 łyżki kolendry drobno posiekanej,
        • 4 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej,
          • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego,
            • 50 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki,
              • Sok z dwóch cytryn,
                • 1 awokado,
                  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin,
                    • Sól do smaku,
                      • 10 czarnych oliwek,
                        • 3 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni.

                          Sposób przygotowania komosy ryżowej z oregano i awokado

                          1. Komosę ryżową dokładnie wypłucz na sitku.
                            1. Przełóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą i gotuj przez 15 minut.
                              1. Gdy komosa wystygnie, wymieszaj ją z czosnkiem, ziołami i sokiem z cytryny. 
                                1. Dopraw całość solą i dodaj połowę awokado pokrojonego w kostkę.
                                  1. Sałatkę wykończ pomidorkami cherry, oliwkami i oliwą z oliwek.
                                    1. Pozostałe pół awokado pokrój w plasterki i użyj jako dekoracji i dodaj płatki migdałowe. 

                                      Zobacz także:

                                      Źródło: Daria Ładocha

                                      Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana