Komosa ryżowa z oregano i awokado - przepis Darii Ładochy
- Źródło:
- Daria Ładocha
Lekka wiosenna kuchnia według Darii Ładochy. W Dzień Dobry TVN przygotowała pyszną komosę ryżową z oregano i awokado. Komosa ryżowa to inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Roślina podobna jest do polskiej komosy białej. Sprawdź, jak przygotować jej przepis.
Komosa ryżowa z oregano i awokado - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200g komosy ryżowej,
- garść liści świeżego oregano,
- 3 łyżki kolendry drobno posiekanej,
- 4 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej,
- 1 ząbek czosnku drobno posiekanego,
- 50 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki,
- Sok z dwóch cytryn,
- 1 awokado,
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- Sól do smaku,
- 10 czarnych oliwek,
- 3 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni.
Sposób przygotowania komosy ryżowej z oregano i awokado
- 1Komosę ryżową dokładnie wypłucz na sitku.
- 2Przełóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą i gotuj przez 15 minut.
- 3Gdy komosa wystygnie, wymieszaj ją z czosnkiem, ziołami i sokiem z cytryny.
- 4Dopraw całość solą i dodaj połowę awokado pokrojonego w kostkę.
- 5Sałatkę wykończ pomidorkami cherry, oliwkami i oliwą z oliwek.
- 6Pozostałe pół awokado pokrój w plasterki i użyj jako dekoracji i dodaj płatki migdałowe.
Zobacz także:
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Pozostałe wiadomości