Łosoś w sosie maślano cytrynowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g świeżego dzikiego łososia
- 100 ml soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- cebula szalotka
- ząbek czosnku
- 50 g masła klarowanego
- 120 g masła
- 20 g koperku
- 8 kaparów
- cytryna
- pieprz, sól, cukier - do smaku
Sposób przygotowania łososia w sosie maślano cytrynowym
- Piekarnik ustaw na 180 C. Blachę wyjmij z pieca i ułóż na niej papier do pieczenia.
- Łososia opłucz pod bieżącą wodą, usuń łuski, dokładnie opłucz, wyporcjuj na dwa steki po 200g, osusz na ręczniku papierowym.
- Dopraw solą, pieprzem i zestem ze skórki cytryny
- Masło klarujemy i przecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane i obsmaż łososia z każdej strony na złoty kolor, przełóż łososia na blachę i włóż do pieca na 8 min (160 stopni)
- W tym czasie przygotuj sos: czosnek i szalotkę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
- Na patelni z tłuszczem po łososiu (lepszy smak) : lekko przesmażamy, szalotkę z czosnkiem i
- kaparami zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy zest z połowy cytryny, zagotowujemy.
- Patelnię zestawiamy z ognia i wkręcamy porcjami masło od czasu do czasu podbijając temperaturę
- na palniku, cały czas mieszając aż sos będzie gęsty.
Langustynki w sosie szampańskim z grapefruitem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 sztuk świeżych langustynek
- 2 ząbki świeżego czosnku
- cebula szalotka
- papryczka chili
- kurkuma mielona
- 130 ml wytrawnego szampana
- 5 listków mięty
- 5 g estragonu
- 10 białych winogron bezpestkowych
- 20 g masła klarowanego
- 100 g masła w kostce
- 8 części grapefruita
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania langustynek w sosie szampańskim z grapefruitem
- Langustynki opłucz pod bieżącą wodą, rozetnij wzdłuż grzbietu i usuń jelito, wypłucz pod bieżącą wodą zawartość głowy, opłucz ponownie całą langustynkę i osusz na ręczniku papierowym.
- Czosnek i szalotkę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
- Papryczki kroimy na cienkie plasterki pod lekkim kątem
- Masło klarujemy i przecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj szalotkę, czosnek i papryczki, jak cebula się zeszkli langustynki w
- pancerzykach, cały aromat zostanie uwolniony do tłuszczu, pamiętaj że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaków i aromatów.
- Langustynki smaż z każdej strony po 1-2 minuty, powinny być mięciutkie ale nie mogą być
- gumowate!
- Dodaj szampana i duś około 1-2 minut tak, aby alkohol odparował, dopraw miętą, estragonem, kurkumą, solą i pieprzem.
- Dodaj segmenty z grapefruita i przecięte na pół winogrona.
- Ściągnij patelnię z ognia i wkręć masło w małych kawałkach, intensywnie mieszając patelnią.
Krem z borowików z grzanką czosnkową i halibutem - przepis krok po kroku
Składniki:
- cebula biała
- 80 ml koniaku
- 500 g świeżych lub mrożonych borowików
- 8 ząbków świeżego czosnku
- 7 gałązek świeżego tymianku
- 100 ml czerwonego wina
- 70 g masła klarowanego
- 120 g masła do zupy
- 80 g na masło czosnkowe
- 120 ml śmietany 30%
- 250 ml esencjonalnego wywaru warzywnego
- 1/2 bagietki francuskiej
- 50 g natki pietruszki
- kawałek wędzonego halibuta
- 100 g parmezanu
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Sposób przygotowania kremu z borowików z grzanką czosnkową i halibutem
- Masło klarujemy i przecedzamy, można użyć też masła klarowanego.
- Czosnek i cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, cebule, tymianek i borowiki. Podlej całym winem, odparuj, podlej koniakiem i odparuj, dodaj wywar warzywny.
- Całość zagotuj 5 min intensywnie mieszając, zblenduj i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku, zagotuj, dodaj zimne masło.
Zobacz także:
- Pieczony łosoś – propozycje podania
- Sojowy łosoś na parze - pysznie i zdrowo, czyli dania według przepisów Piotra Kucharskiego
- Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść?
Źródło: Mateusz Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/East News
Materiał promocyjny
podziel się: