Dzień Ciasta Lodowego - jak przygotować ten pyszny deser? Sprawdzi się w upały

Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe lody - zrób to sam
Domowe lody - zrób to sam
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Rozpoczynamy lato!
Rozpoczynamy lato!
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?
Upały i beton nas zabiją?
Upały i beton nas zabiją?
Ciasto lodowe to idealny deser w sam raz na upalne dni. Jest to połączenie lodów lub zimnej masy z kruchym spodem. Z okazji Dnia Ciasta Lodowego przedstawiamy przepis na pyszny malinowo lodowy deser w sam raz na ostatnie, gorące tygodnie lata.

Dzień Ciasta Lodowego

18 sierpnia obchodzony jest Dzień Ciasta Lodowego, czyli idealnego deseru dla wszystkich łakomczuchów na lato. Ciasta lodowe to najczęściej połączenie kruchego spodu z mlecznym wierzchem, który swoją konsystencją przypomina lody. Oznacza to, że jest to deser zupełnie bez pieczenia. Oprócz tego są jeszcze torty lodowe, które można było kiedyś kupić w wielu sklepach. Były to lody ułożone w kształt tortu, rolady bądź podłużnego ciasta. Najczęściej łączyły w sobie kilka smaków i w swoim czasie cieszyły się ogromną popularnością.

Z okazji święta przedstawiamy przepis na malinowe ciasto lodowe z borówkami. Wypróbuj je i ciesz się smakiem pysznego, zimnego deseru w upalne dni.

Malinowe ciasto lodowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czekolada deserowa - 100 g,
    • masło - 50 g,
      • herbatniki - 150 g,
        • mleko skondensowane słodzone - 800 g,
          • śmietanka 30% (musi być dobrze schłodzona) - 800 g,
            • maliny - 450 g,
              • świeże borówki, maliny i liście mięty - do dekoracji przed podaniem.

                Sposób przygotowania:

                1. Czekoladę połamać na kostki. Do rondelka z grubym dnem włożyć pokruszoną czekoladę i masło. Całość roztopić, nie doprowadzając do wrzenia.
                  1. Herbatniki pokruszyć na drobno - można je zblendować.
                    1. Wybraną formę (okrągłą o średnicy 24 cm lub podłużną keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
                      1. Roztopioną czekoladę wymieszać z ciasteczkami i ułożyć na dnie formy. Całość ugnieść, aby przywierała ciasno do dna. Można odstawić do lodówki, aby spód się schłodził.
                        1. Maliny zagrzać w rondelku z grubym dnem aż zaczną się rozpadać i puszczać sok. Następnie przecisnąć owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek. Całość przestudzić.
                          1. Śmietankę ubyć na sztywno i podzielić masę na dwie części.
                            1. Do pierwszej stopniowo dodawać 400 g mleka skondensowanego, tak, aby masa nie opadła.
                              1. Do drugiej części ubitej śmietanki dodawać maliny i pozostałe 400 gramów mleka skondensowanego. Dokładnie i delikatnie wymieszać.
                                1. Na ciasteczkowy spód wylewać po kilka łyżek warstwy malinowej, a następnie zwykłej, w ten sposób powstaną efektowne warstwy.
                                  1. Całość zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 8-12 godzin.
                                    1. Podawać schłodzone, posypane świeżymi owocami i z listkiem mięty. Ciasto należy trzymać w zamrażarce, aby się nie roztopiło.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: domowe-wypieki.pl

                                      Źródło zdjęcia głównego: Zelma Brezinska / EyeEm/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości