Materiał promocyjny

Dania z planu żywieniowego DASH Nadwaga i Otyłość według Sebastiana Olmy

Jedz zdrowo! Żyj zdrowo!
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania z planu żywieniowego DASH NADWAGA I OTYŁOŚĆ, które znaleźć można na portalu Diety NFZ. Sprawdź korzystne dla zdrowia przepisy na z udziałem produktów bogatych w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu i stawiające na sezonowe warzywa i owoce.

Portal Diety NFZ to źródło inspiracji na zdrowe zbilansowane posiłki dla każdego - od juniora do seniora. Zawiera ok. 2000 przepisów na posiłki w różnych kalorycznościach. Poniżej niektóre z nich.

Śniadanie: Sałatka z tofu i awokado (1500 NADWAGA I OTYŁOŚĆ)

Składniki:

  • Awokado 1/4 sztuki - 35 g
    • Pomidor mała sztuka - 100 g
      • Sok z cytryny łyżka - 10 ml
        • Tofu plaster - 25 g
          • Winogrona 1/2 garści - 35 g

            Umyj warzywa i owoce. W naczyniu wymieszaj pokrojonego w kostkę pomidora, awokado, tofu, przekrojone na pół winogrona. Skrop danie sokiem z cytryny.

            Kolacja: Kasza z pieczonym burakiem (1500 NADWAGA I OTYŁOŚĆ)

            Składniki:

            • Kasza jęczmienna pęczak sucha2 łyżki - 30 g
              • Burak średnia sztuka - 105 g
                • Rukola garść - 20 g
                  • Zioła prowansalskie do smaku - 1 g
                    • Oliwa z oliwek łyżka - 10 ml
                      • Ser twarogowy chudy plaster - 30 g
                        • Kiełki słonecznika łyżka - 8 g

                          Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Pokrój buraka na małe kawałki, posyp go ziołami i skrop oliwą z oliwek. Tak przygotowanego buraka piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut (do miękkości). Pokrój ser w małą kostkę. W naczyniu wymieszaj buraka, rukolę, kaszę, ser, kiełki.

                          Obiad: Zapiekanka warzywna (2000 NADWAGA I OTYŁOŚĆ )

                          Składniki:

                          • Cebula biała mała sztuka - 50 g
                            • Cukinia mała sztuka - 200 g
                              • Ziemniak średnia sztuka - 75 g
                                • Czosnek ząbek - 5 g
                                  • Pietruszka natka łyżeczka - 6 g
                                    • Ciecierzyca nasiona suche 2 łyżki - 30 g
                                      • Marchew mała sztuka - 45 g
                                        • Olej rzepakowy łyżeczka - 5 ml
                                          • Ser mozzarella twardy plaster - 20 g
                                            • Papryka słodka do smaku - 1 g
                                              • Oregano suszone do smaku - 1 g

                                                Umyj warzywa. Cebulę, cukinię, marchew, ziemniaki pokrój na kawałki. Ciecierzycę ugotuj al dente. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu razem z olejem, przyprawami, posiekanym czosnkiem. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Piecz warzywa do miękkości (ok. 30 minut) w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startą na tarce mozzarellą. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

                                                Zobacz także:

                                                Źródło: NFZ

                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                Materiał promocyjny
                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana