Zupa cebulowa z kuchni francuskiej w wykonaniu Marcina "Sobola" Sobolewskiego

Marcin "Sobol" Sobolewski
Marcin "Sobol" Sobolewski
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował Marcin "Sobol" Sobolewski, szef planu DDTVN i pasjonat gotowania. Przedstawił sposób na przygotowanie pysznej francuskiej zupy cebulowej. Sprawdź, jakie składniki są potrzebne i jak ją przygotować. 

Zupa cebulowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g cebuli,
    • 70 g masła,
      • 1 łyżka cukru,
        • 1 łyżka mąki pszennej,
          • 2 l bulionu warzywnego,
            • 100 ml białego wina wytrawnego,
              • 200 g sera gruyere,
                • 1 bagietka,
                  • gałka muszkatołowa,
                    • tymianek,
                      • 3 liście laurowe,
                        • sól,
                          • pieprz.

                            Sposób przygotowania zupy cebulowej

                            1. Cebulę kroimy w piórka.
                              1. Rozgrzewamy mocno patelnie i wrzucamy masło. Gdy masło się rozpuści wrzucamy cebulę i smażymy na ciemno brązowy kolor, jeśli cebula będzie delikatnie przywierać do patelni możemy podlać ją odrobiną wody lub bulionu.
                                1. Dodajemy mąkę i mieszamy.  
                                  1. Pod koniec smażenia dolewamy wino i mieszając czekamy aż alkohol odparuje.
                                    1. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy 3 liście laurowe i zalewamy bulionem, mieszamy. Dodajemy świeży tymianek (może być suszony).
                                      1. Ścieramy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem.
                                        1. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok 40 minut.
                                          1. W międzyczasie kroimy bagietkę na plastry (można pod skosem) nakładamy je na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika 180 stopni żeby delikatnie się przyrumieniły.
                                            1. Do naczynia żaroodpornego wkładamy grzanki, posypujemy je serem.
                                              1. Następnie nalewamy zupę a na samą górę ponownie układamy grzanki i posypujemy serem.
                                                1. Naczynie wkładamy do piekarnika 160 stopni po 15 minutach ustawiamy na funkcję grill i trzymamy do momentu aż ser delikatnie się nie zrumieni.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Marcin Sobolewski

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości