Dania rybne dla dzieci i dorosłych. Pomysły Cristiny Catese

Cristina Catese
Dzień Dobry TVN
Jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby? Przygotuj ich ulubione dania, które posmakują także dorosłym. Skorzystaj z przepisów Cristiny Catese na burgera, spaghetti i pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem.

Burger z tuńczykiem

Składniki na burgery z tuńczykiem

  • 2 opakowania tuńczyka w oliwie
    • 100 g kaszy jaglanej
      • bułka tarta
        • 2 łyżki oliwek zielonych
          • 4 filety anchovies
            • 2 łyżeczki kaparów
              • 1 jajko
                • ½ szklanka mleka
                  • 1 łyżka oliwy z oliwy extra virgin
                    • 2 łyżki oku z cytryny
                      • 1 łyżka siekanej pietruszki
                        • sól i pieprz

                          Sposób przygotowania burgerów z tuńczykiem

                          Kaszę gotujemy w proporcji 2:1. Do malaksera dodajemy wszystkie składniki poza kaszą i bułką tartą. Powstałą masę przekładamy do miski. Dodajemy przestudzoną kaszę i wyrabiamy masę na burgery. Gdy wszystko będzie się dobrze trzymało, forujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż burgery będą zarumienione z obu stron.

                          Do podania:

                          • bułka do burgerów
                            • ketchup
                              • majonez
                                • warzywa

                                  Bułkę przekrajamy na pół. Dolną cześć smarujemy majonezem, na to układamy liść sałaty masłowej, pomidor, krążek cebuli, tuńczykowego burgera, kilka plastrów ogórka konserwowego. Górną część bułki smarujemy keczupem i przykrywamy burgera.

                                  Spaghetti z tuńczykiem

                                  Składniki na spaghetti z tuńczykiem

                                  • 320 g spaghetti razowego
                                    • 400 g pulpy pomidorowej
                                      • sól pieprz do smaku
                                        • pęczek świeżej bazylii
                                          • pęczek natki pietruszki
                                            • 20 kaparów
                                              • 20 oliwek
                                                • 2 opakowania tuńczyka w oliwie
                                                  • 1 cebula biała
                                                    • 1 ząbek czosnku
                                                      • 60 g oliwy z oliwek extra vergine

                                                        Sposób przygotowania spaghetti z tuńczykiem

                                                        W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy podkrojoną w cienkie piórka cebulę i podsmażamy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy, aż wszystko się delikatnie zrumieni. Dodajemy oliwki i kapary. Podsmażamy chwilę. Dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączonego tuńczyka i większość posiekanej bazylii i pietruszkę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gorący i odcedzony mieszamy z sosem. Podajemy posypany pozostałymi ziołami.

                                                        Chrupiące pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem

                                                        Składniki na pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem

                                                        • 2 opakowania tuńczyka w oliwie z oliwek
                                                          • 500 g ziemniaków
                                                            • kilka liści szałwii i gałązek tymianku
                                                              • skórka otarta z jednej cytryny
                                                                • sól i pieprz do smaku
                                                                  • 2 jajka
                                                                    • 6 łyżki bułki tarta
                                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

                                                                        Sposób przygotowania pulpecików ziemniaczanych z tuńczykiem

                                                                        Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ostygną, dodajemy drobno posiekaną szałwię i tymianek, odsączonego z zalewy tuńczyka, sól i pieprz do smaku. Dodajemy skórkę z cytryny. Przygotujemy kotleciki i smażymy. Z podanej ilości powinno wyjść ok. 8 kotlecików.

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

                                                                        Dania inspirowane muzyką. Oryginalne przepisy Andrzeja Polana

                                                                        Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                        Źródło: Cristina Catese

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości