Przetwory warzywne: pomidory w zalewie octowej, żółte buraki w zalewie, papryka marynowana, ogórki z pikantną papryką i sos pomidorowy w słoiku - przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Jesień w kuchni to czas na przetwory! W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował przetwory warzywne na różne, ciekawe i pyszne sposoby. Sprawdź przepisy na kolorowe pomidory w zalewie octowej, pomidory z cebulą i goździkami, żółte buraki w zalewie z anyżem i chili, paprykę marynowaną w zalewie, ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą oraz sos pomidorowy z bazylią w słoiku.

Kolorowe pomidory w zalewie octowej - przepis

Zalewa octowa

  • woda x 300ml
    • cukier biały 200g
      • ocet winny jasny 100ml
        • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
          • koperek x 1 mały pęczek
            • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
              • liść laurowy x 3 szt.
                • kolorowe pomidorki x 1 kg

                  Sposób przygotowania:

                  1. Zgotuj wodę z cukrem i octem.
                    1. Kolorowe pomidorki dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
                      1. Pomidory zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
                        1. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

                          Kolorowe pomidory z cebulą i goździkami - przepis

                          Zalewa octowa z goździkami

                          • woda x 300ml
                            • cukier biały 200g
                              • ocet winny jasny 100ml
                                • goździki x 1 duża łyżka
                                  • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
                                    • koperek x 1 mały pęczek
                                      • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
                                        • liść laurowy x 3 szt.
                                          • cebula biała x 0,3 kg
                                            • kolorowe pomidorki x 1 kg

                                              Sposób przygotowania:

                                              1. Zgotuj wodę z cukrem, octem i goździkami.
                                                1. Kolorowe pomidorki dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
                                                  1. Pomidory zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
                                                    1. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

                                                      Żółte buraki w zalewie z anyżem i chili - przepis

                                                      Zalewa octowa z anyżem

                                                      • woda x 300ml
                                                        • cukier biały 200g
                                                          • ocet winny jasny 100ml
                                                            • anyż x 1 duża łyżka
                                                              • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
                                                                • koperek x 1 mały pęczek
                                                                  • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
                                                                    • liść laurowy x 3 szt.
                                                                      • chili czerwone x 0,3 kg
                                                                        • żółte buraki x 1 kg

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Zagotuj wodę z cukrem, octem i anyżem.
                                                                            1. Żółte buraki dokładnie umyj, obierz i potnij na mniejsze części. Włóż je do słoika dodając plastry czerwonego chili, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
                                                                              1. Kawałki dyni zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
                                                                                1. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

                                                                                  Papryka marynowana w zalewie z tradycyjnymi przyprawami - przepis

                                                                                  Zalewa octowa

                                                                                  • woda x 300ml
                                                                                    • cukier biały 200g
                                                                                      • ocet winny jasny 100ml
                                                                                        • koperek x 1 mały pęczek
                                                                                          • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
                                                                                            • liść laurowy x 3 szt.
                                                                                              • cebula biała x 0,3 kg
                                                                                                • papryczki małe słodkie x 1 kg
                                                                                                  • chrzan świeże x 0,1 kg
                                                                                                    • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      1. Zgotuj wodę z cukrem i octem.
                                                                                                        1. Papryczki dokładnie umyj i włóż do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie i chrzan.
                                                                                                          1. Papryczki zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
                                                                                                            1. Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

                                                                                                              Ogórki z pikantną papryką, czosnkiem i gorczycą - przepis

                                                                                                              Zalewa octowa

                                                                                                              • woda x 300ml
                                                                                                                • cukier biały 200g
                                                                                                                  • ocet winny jasny 100ml
                                                                                                                    • czosnek w łupinach x 10 ząbków
                                                                                                                      • nasiona gorczycy x 1 duża łyżka
                                                                                                                        • koperek x 1 mały pęczek
                                                                                                                          • ziarna pieprzy, ziele angielskie x 1 łyżka
                                                                                                                            • liść laurowy x 3 szt.
                                                                                                                              • cebula biała x 0,3 kg
                                                                                                                                • ogórki gruntowe x 1 kg

                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                  1. Zgotuj wodę z cukrem, octem i czosnkiem.
                                                                                                                                    1. Ogórki gruntowe dokładnie umyj, wybierz tylko te twardsze. Włóż je do słoika dodając pokrojoną cebulę, nasiona gorczycy, koperek, ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie.
                                                                                                                                      1. Ogórki zalej zalewą octową a słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
                                                                                                                                        1. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

                                                                                                                                          Sos pomidorowy w słoiku do makaronu z bazylią - przepis

                                                                                                                                          • pomidory gruntowe x 2 kg
                                                                                                                                            • olej x 1 duża łyżka
                                                                                                                                              • cebula biała x 3 szt.
                                                                                                                                                • czosnek obrany x 10 ząbków
                                                                                                                                                  • bazylia świeża x 1 pęczek

                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                    • Pomidory umyj, potnij na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju z cebulką i czosnkiem. Następnie zmniejsz płomień, dodaj przyprawy i duś tak długo, aż sos zgęstnieje.
                                                                                                                                                      • Sos zmiksuj robotem kuchennym i dodając na koniec liście bazylii przeleje do słoików. Następnie słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
                                                                                                                                                        • Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości