Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz

Dzień Dobry Wakacje
Lato w pełni, sezon na ogórki trwa w najlepsze. Co z nich zrobić? Pikle. Z miodem, musztardą, w curry, małosolne, a nawet na sucho. Sprawdzone przepisy przedstawia Beata Kartowicz.

Pikle z ogórków z miodem

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
    • koper
      • łyżka soli
        • gorczyca, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty
          • zalewa
            • 2,5 szklanki wody
              • 0,5 szklanki octu
                • 0,5 szklanki miodu

                  Ogórki umyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

                  Zasypać solą i odstawić na minimum 2 godz. Po tym czasie odsączyć wodę, która się zebrała.

                  Do każdego słoika dodać kila ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy, gorczycę oraz koper.

                  Składniki zalewy zagotować razem. Ogórki włożyć do słoików i zalać gotową zalewą. Słoiki pasteryzować ok 10 minut.

                  Pikle miodowo-musztardowe

                  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
                    • 1 główka czosnku
                      • gorczyca

                        zalewa

                        • 5 szklanek wody
                          • 1 szklanka octu
                            • 1 szklanka cukru
                              • 4 łyżki miodu
                                • 4 łyżki musztardy sarepskiej
                                  • 2 łyżki soli

                                    Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku i gorczycę oraz ogórki. Zalewać jeszcze ciepłą zalewą. Pasteryzować słoiki około 10 minut.

                                    Ogórki w curry

                                    • 3 kg świeżych ogórków gruntowych
                                      • 5 cebul
                                        • liście selera
                                          • 1 główka czosnku
                                            • gorczyca

                                              zalewa

                                              • 5 szklanek wody
                                                • 1,5 szklanki octu
                                                  • 2 szklanki cukru
                                                    • 4 łyżeczki curry
                                                      • 1 łyżka soli

                                                        Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki. Do każdego słoika włożyć ogórki, liście selera, szczyptę gorczycy oraz cebulę w plastrach. Zalewać jeszcze ciepłą zalewą. Pasteryzować słoiki około 10 minut.

                                                        Ogórki małosolne

                                                        • 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych, ze sprawdzonego źródła)
                                                          • 5 gałązek kopru
                                                            • kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół
                                                              • 15 cm kawałek korzenia chrzanu
                                                                • kilka liści porzeczki lub wiśni (niekoniecznie)
                                                                  • 1,5 litra wody
                                                                    • sól kamienna do przetworów

                                                                      Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.

                                                                      Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki.

                                                                      Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.

                                                                      Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.

                                                                      Ogórki małosolne na sucho

                                                                      • 1 kg ogórków gruntowych
                                                                        • 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
                                                                          • korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
                                                                            • 1 łyżka ziaren gorczycy
                                                                              • 5 ząbków czosnku
                                                                                • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
                                                                                  • opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu

                                                                                    Ogórki myjemy, lekko odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.

                                                                                    Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).

                                                                                    Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą. Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.

                                                                                    Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).

                                                                                    Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.

                                                                                    Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Aby je przygotować, potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek.

                                                                                    Cudowne właściwości kiszonek. Dlaczego warto je jeść? Obejrzyj materiał:

                                                                                    x-news 

                                                                                    Zobacz też:

                                                                                    Ciasto francuskie na słodko i wytrawnie. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

                                                                                    Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego

                                                                                    Przepis na rodzinny obiad według Beaty Kartowicz: roladki, fasolka i ciasto z borówkami

                                                                                    Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

                                                                                    Dzień Dobry Wakacje

                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości