Schab z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu z przepisu Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Pyszny schab z masłem klarowanym, chrzanem i kaszą jęczmienną to pyszne danie, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Andrzej Polan. Sprawdź jego autorski przepis i ciesz się smakiem. 

Schab z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością,
    • 150 g kaszy jęczmiennej,
      • 2 ogórki kiszone,
        • kilka pieczarek,
          • 2 pomidory,
            • pęczek szczypiorku,
              • 200 g masła klarowanego,
                • chrzan tarty,
                  • 200 ml śmietanki 36%,
                    • natka pietruszki,
                      • Vegeta natur.

                        Sposób przygotowania schabu z kaszą, jajkami i sosem z chrzanu

                        1. Schab odcinamy od kości od strony żeber, dolną część pozostawiamy przy kości. Mięso nacinamy co 1cm.
                          1. Mięso dokładnie oprószamy vegetą natur i odstawiamy. Na maśle klarowanym przesmażamy szczypiorek, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy i kiedy tylko pieczarki odparują dodajemy suchą kaszę i po chwili podlewamy bulionem warzywnym gorącym do momentu aż kasza będzie al dente.
                            1. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, podobnie pomidory i dodajemy do gotowej kaszy. Na koniec dodajemy koperek. Wszystko mieszamy i takim farszem wypełniamy luki pomiędzy plastrami schabu.
                              1. Tak przygotowany schab wstawiamy do brytfanny, dodajemy pozostałe masło i ziarna czarnego pieprzu i wszystko wstawiamy do piekarnika, na początku temp. 220 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, podlewamy niedużą ilością bulionu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy.
                                1. Po upieczeniu sos odcedzamy, doprowadzamy ponownie do wrzenia, dodajemy chrzan i śmietankę. Odparowujemy. Jajka sadzimy na patelni, uważając aby żółtko nam się nie rozlało.
                                  1. Upieczony schab podajemy w całości w otoczeniu sosu, jajek sadzonych.

                                    Zobacz także:

                                    Źródło: Andrzej Polan

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości