Materiał promocyjny

Kuchnia z perliczką - przepisy Andrzeja Polana

Perliczka w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan przygotował oryginalne przepisy z perliczką w roli głównej. Sprawdź, jak przyrządzić rosół świąteczny z młodą kapustą, pyzami i pieczonymi paprykami, całą pieczoną perliczkę w maśle i rabarbarze oraz filety z perliczki z pęczakiem i botwinką. Święta jeszcze nigdy nie były tak wyjątkowe w smaku!

Rosół świąteczny z młodą kapustą, pyzami i pieczonymi paprykami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • włoszczyzna - 1,
    • młoda kapusta - 1,
      • perliczka cała - 2 szt.,
        • cebula - 2 szt.,
          • ziemniak gotowany - 500 g,
            • ziemniak do starcia - 500 g,
              • papryki: czerwona, zielona, żółta - każdej 2 sztuki,
                • ostra peperoncino dolce - 2 szt.,
                  • skrobia ziemniaczana - 3-4 łyżki,
                    • natka pietruszki - 2 pęczki,
                      • koper - 2 pęczki
                        • lubczyk świeży,
                          • estragon świeży,
                            • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól.

                              Sposób przygotowania:

                              • Do garnka dużego, rodzinnego wkładamy obraną włoszczyznę, paloną cebulę, całe perliczki.
                                • Zalewamy wodą zimną i wstawiamy na kuchenkę. Celowo mięso wstawiamy na zimną wodę, aby uzyskać jak najwięcej smaku.
                                  • Kiedy tylko zacznie się gotować dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 godziny.
                                    • W tym czasie zajmujemy się dodatkami. Ziemniaki surowe ścieramy na tarce, łączymy z gotowanymi i skrobią ziemniaczną.
                                      • Do masy dodajemy sól, czarny pieprz mielony, posiekany szczypiorek i lubczyk.
                                        • Z masy przygotowujemy malutkie pyzy na raz i gotujemy w osolonej wodzie.
                                          • Kapustę kroimy w cienkie porcje pozostawiając głąb. papryki umieszczamy na blaszce i pieczemy do miękkości, pozbawiamy skóry po upieczeniu dzieląc papryki na kawałki.
                                            • Kiedy tylko rosół już gotowy, mięso z perliczki obieramy, wrzucamy na talerz, dodajemy pyzy, kilka gałązek natki w całości, kawałki papryki i kapustę, którą wcześniej na sitku zaparzamy w rosole.
                                              • Kapusta tak podana nadaje zupełnie innego smaku. jest chrupiąca, soczysta.

                                                Cała pieczona perliczka w maśle i rabarbarze - przepis krok po kroku

                                                Składniki:

                                                • perliczka cała - 2 szt.,
                                                  • 45 g soli na litr wody
                                                    • świeża szałwia - 1 duży pęczek,
                                                      • pieprz czarny mielony,
                                                        • masło klarowane - 200 g,
                                                          • młoda dymka - 2 pęczki,
                                                            • rękaw do pieczenia,
                                                              • rabarbar 3-4 gałązki,
                                                                • szczypiorek,
                                                                  • miód - 1 łyżka,
                                                                    • małe jabłka - 2-4.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      1. Perliczki dokładnie płuczemy i wstawiamy do głębokiego naczynia, zalewamy wodą wymieszaną z solą czyli solanką i odstawiamy na 12 godzin.
                                                                        1. Na następny dzień perliczki wyjmujemy z solanki, oprószamy pieprzem czarnym.
                                                                          1. W naczyniu układamy całe dymki, dodajemy rozpuszczone masło, szałwię i wstawiamy do piekarnika, temp. 240 stopni przez 25-30minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy, przewracając ją z każdej strony przez kolejne 1.5 godziny.
                                                                            1. Po wyjęciu perliczkę zostawiamy, aby odpoczęła na około 20 minut. Bardzo dobrze jeśli posiadamy rękaw do pieczenia, wtedy perliczka jest jeszcze smaczniejsza.
                                                                              1. Tłuszcz z pieczenia zlewamy z brytfanny.
                                                                                1. Rabarbar przesmażamy na miodzie, dodajemy jabłka w czątkach, sos z pieczenia, szczypiorek. Odparowujemy.
                                                                                  1. Gotowe perliczki polewamy sosem.

                                                                                    Filety z perliczki z pęczakiem i botwinką

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • filety z perliczki - 4-6 sztuk,
                                                                                      • młoda cebula - 1 pęczek,
                                                                                        • sól, pieprz biały mielony
                                                                                          • masło ekstra - 100 g,
                                                                                            • śmietanka 36% - 300 ml,
                                                                                              • chrzan - 2 łyżki.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                1. Perliczki dokładnie oprószamy solą, pieprzem białym i odstawiamy.
                                                                                                  1. Po chwili dłuższej przesmażamy filety na złoty kolor.
                                                                                                    1. Po usmażeniu filety odstawiamy aby odpoczęły, połowę tłuszczu przeznaczamy do pęczotta. Pozostałe łączymy ze śmietanką i chrzanem, odparowujemy.
                                                                                                      1. Botwinkę kroimy drobno. Buraczki młode kroimy w plasterki.
                                                                                                        1. Na maśle ze smażenia filetów przesmażamy szczypiorek, dodajemy kaszę suchą i chwilę smażymy.
                                                                                                          1. Kiedy tylko kasza stanie się bardziej perłowa w kolorze dodajemy stopniowo gorący rosół z perliczki, kiedy kasza będzie już prawie miękka dodajemy pokrojone plasterki buraczka, jabłko i posiekane gałązki i listki botwinki. Chwilę jeszcze wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem.
                                                                                                            1. Na koniec dodajemy masło, ser tarty i koperek. 

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Źródło: Bartek Mucha

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana