Rosół świąteczny z młodą kapustą, pyzami i pieczonymi paprykami - przepis krok po kroku
Składniki:
- włoszczyzna - 1,
- młoda kapusta - 1,
- perliczka cała - 2 szt.,
- cebula - 2 szt.,
- ziemniak gotowany - 500 g,
- ziemniak do starcia - 500 g,
- papryki: czerwona, zielona, żółta - każdej 2 sztuki,
- ostra peperoncino dolce - 2 szt.,
- skrobia ziemniaczana - 3-4 łyżki,
- natka pietruszki - 2 pęczki,
- koper - 2 pęczki
- lubczyk świeży,
- estragon świeży,
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól.
Sposób przygotowania:
- Do garnka dużego, rodzinnego wkładamy obraną włoszczyznę, paloną cebulę, całe perliczki.
- Zalewamy wodą zimną i wstawiamy na kuchenkę. Celowo mięso wstawiamy na zimną wodę, aby uzyskać jak najwięcej smaku.
- Kiedy tylko zacznie się gotować dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 godziny.
- W tym czasie zajmujemy się dodatkami. Ziemniaki surowe ścieramy na tarce, łączymy z gotowanymi i skrobią ziemniaczną.
- Do masy dodajemy sól, czarny pieprz mielony, posiekany szczypiorek i lubczyk.
- Z masy przygotowujemy malutkie pyzy na raz i gotujemy w osolonej wodzie.
- Kapustę kroimy w cienkie porcje pozostawiając głąb. papryki umieszczamy na blaszce i pieczemy do miękkości, pozbawiamy skóry po upieczeniu dzieląc papryki na kawałki.
- Kiedy tylko rosół już gotowy, mięso z perliczki obieramy, wrzucamy na talerz, dodajemy pyzy, kilka gałązek natki w całości, kawałki papryki i kapustę, którą wcześniej na sitku zaparzamy w rosole.
- Kapusta tak podana nadaje zupełnie innego smaku. jest chrupiąca, soczysta.
Cała pieczona perliczka w maśle i rabarbarze - przepis krok po kroku
Składniki:
- perliczka cała - 2 szt.,
- 45 g soli na litr wody
- świeża szałwia - 1 duży pęczek,
- pieprz czarny mielony,
- masło klarowane - 200 g,
- młoda dymka - 2 pęczki,
- rękaw do pieczenia,
- rabarbar 3-4 gałązki,
- szczypiorek,
- miód - 1 łyżka,
- małe jabłka - 2-4.
Sposób przygotowania:
- Perliczki dokładnie płuczemy i wstawiamy do głębokiego naczynia, zalewamy wodą wymieszaną z solą czyli solanką i odstawiamy na 12 godzin.
- Na następny dzień perliczki wyjmujemy z solanki, oprószamy pieprzem czarnym.
- W naczyniu układamy całe dymki, dodajemy rozpuszczone masło, szałwię i wstawiamy do piekarnika, temp. 240 stopni przez 25-30minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy, przewracając ją z każdej strony przez kolejne 1.5 godziny.
- Po wyjęciu perliczkę zostawiamy, aby odpoczęła na około 20 minut. Bardzo dobrze jeśli posiadamy rękaw do pieczenia, wtedy perliczka jest jeszcze smaczniejsza.
- Tłuszcz z pieczenia zlewamy z brytfanny.
- Rabarbar przesmażamy na miodzie, dodajemy jabłka w czątkach, sos z pieczenia, szczypiorek. Odparowujemy.
- Gotowe perliczki polewamy sosem.
Filety z perliczki z pęczakiem i botwinką
Składniki:
- filety z perliczki - 4-6 sztuk,
- młoda cebula - 1 pęczek,
- sól, pieprz biały mielony
- masło ekstra - 100 g,
- śmietanka 36% - 300 ml,
- chrzan - 2 łyżki.
Sposób przygotowania:
- Perliczki dokładnie oprószamy solą, pieprzem białym i odstawiamy.
- Po chwili dłuższej przesmażamy filety na złoty kolor.
- Po usmażeniu filety odstawiamy aby odpoczęły, połowę tłuszczu przeznaczamy do pęczotta. Pozostałe łączymy ze śmietanką i chrzanem, odparowujemy.
- Botwinkę kroimy drobno. Buraczki młode kroimy w plasterki.
- Na maśle ze smażenia filetów przesmażamy szczypiorek, dodajemy kaszę suchą i chwilę smażymy.
- Kiedy tylko kasza stanie się bardziej perłowa w kolorze dodajemy stopniowo gorący rosół z perliczki, kiedy kasza będzie już prawie miękka dodajemy pokrojone plasterki buraczka, jabłko i posiekane gałązki i listki botwinki. Chwilę jeszcze wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem.
- Na koniec dodajemy masło, ser tarty i koperek.
Zobacz także:
- Perliczka, puree z dyni, musztardowiec i sos jarzębinowy
- Przepis na perliczkę – kilka propozycji
- Dania z perliczki według przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Bartek Mucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: