Przekąski na karnawałową imprezę? Spróbuj pieczonych pieczarek z serem brie

Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk przygotowali różne dania w sam raz na karnawał. Sprawdź propozycję finalisty i zwyciężczyni programu MasterChef Junior i zrób pieczone pieczarki z serem brie.

Pieczone pieczarki z serem brie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 900 g małych brązowych pieczarek,
    • 6 łyżek masła,
      • 250 g sera brie,
        • 100g panko,
          • poł natki pietruszki,
            • 2 posiekane ząbki czosnku,
              • sól, pieprz.

                Sposób przygotowania

                1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ułóż grzyby kapeluszami do góry na blasze do pieczenia.
                  1. Kapelusz posmaruj łyżką masła. Odwróć pieczarki kapeluszami do dołu i włóż do każdego po kawałku sera brie.
                    1. Wymieszaj panko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz w średniej misce. Wmieszaj pozostałe 5 łyżek masła.
                      1. Łyżką nałóż trochę mieszanki na każdego grzyba.
                        1. Piecz, aż pieczarki zmiękną na brzegach, ser się roztopi, a wierzchy będą złote, od 20 do 25 minut.
                          1. Podawaj prosto z piekarnika lub nieco później w temperaturze pokojowej.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk 

                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana