Przypalone jedzenie - jak je uratować?

przypalone ciasto
Przypalone jedzenie - jak je uratować?
Źródło: lolostock/Getty Images
Czasem tak bywa, że "spuszczamy z oka" jedzenie, które się gotuje, smaży lub piecze. Wracamy za chwilkę, a tam nie wiadomo, kiedy potrawa przywarła do garnka, patelni lub blachy i pojawiła się spalenizna. Na szczęście nie zawsze wszystko jest stracone. Zobacz, jak uratować przypalone jedzenie.

Jak uratować przypalone jedzenie?

Jedna z najważniejszych zasad w odratowywaniu przypalonego jedzenia głosi - żadnego mieszania! Jeśli to zrobimy, rozprowadzimy przypalony fragment po całej potrawie i wtedy już do niczego się ona nie nadaje.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Aby dać drugą szansę przypalonej potrawie, należy delikatnie górną, nieprzypaloną część przełożyć do innego garnka. Innym sposobem jest szybkie schłodzenie garnka z takim "uszkodzonym" daniem. Należy wstawić go do większego naczynia lub zlewu wypełnionego lodowatą wodą. Wtedy istnieje szansa, że uda nam się odzyskać znacznie większą część potrawy bez aromatu i posmaku spalenizny.

Jak uratować przypalone ciasto?

Nie tylko gotować i smażyć można za długo. Pieczenia też to dotyczy. Jeżeli przypaliliśmy ciasto, najczęściej jest to biszkopt - należy usunąć jego przypaloną część. Najlepiej ściąć ją długim, ostrym nożem. Można również zeskrobać takim z ząbkami. Polecana jest też tarka o małych oczkach. Powierzchnię, która została poddana takim zabiegom, można przykryć kremem, dżemem, polewą, itd.

Jak uratować przypaloną zupę lub sos?

W tych przypadkach również warto zawalczyć, zamiast wszystko wylać. Zapach i aromat spalenizny można usunąć z zupy lub sosu wrzucając do nich przekrojoną na pół cebulę i gotując jeszcze przez kilka minut. Innym sposobem jest odstawienie na bok i wrzucenie skórek chleba na pół godziny.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości