Kiszone, konfitowane cytryny Mikołaja Reya. Jak je zrobić?

Cytrynowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey przygotował niesamowite kiszone, fermentowane cytryny. Sprawdź jego przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.

Kiszone, konfitowane cytryny - przepis krok po kroku

Składniki na litrowy słoik:

  • 5 cytryn,
    • sól.

      Sposób przygotowania

      1. Opłucz 5 do 6 cytryn i wysusz je. Każdą cytrynę przekrój na 4 części, nie do końca, aby nie rozdzielić kawałków.
        1. Otwórz je i posól hojnie każde nacięcie w środku (dobra szczypta gruboziarnistej), delikatnie dociśnij cytryny. Stopniowo dodawaj cytryny do słoika. Zamknij słoik. Trik: umieść małą zakrętkę na cytrynach i jakiś ciężar nad nią i dopiero zamknij słoik.
          1. Po 2-3 dniach cytryny puszczą sok. Trik: Tasuj cytryny po trochu każdego dnia przez 4-5 dni. Dodawaj niechlorowanej wody, jeśli sok nie zakrywa cytryn. (Jeśli używasz wody z kranu, pozostaw w otwartym dzbanku przez jedną noc, zanim dodasz do cytryn).
            1. Zamknij hermetycznie. Pozostaw do fermentacji na co najmniej 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu (piwnica, spiżarnia lub lodówka). Ciesz się nimi do 3 miesięcy.
              1. Im bardziej cytryny fermentują, tym bardziej wyrafinowany będzie ich smak. Sok stanie się syropowaty w ciągu miesięcy i zmieni kolor na lekko brązowy.

                Zobacz także:

                Autor: Teofila Siewko

                Źródło: Mikołaj Rey

                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana