Sezon na szparagi rozpoczęty. Ulubione przepisy zdradza Daria Ładocha

Daria Ładocha ze szparagami
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej, że zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. Daria Ładocha pokazuje, jak zrobić ze szparagami szakszukę, risotto, botwinkę i makaron z łososiem. Poznaj jej sprawdzone przepisy.

Szakszuka ze szparagami, pomidorami i kolendrą

Składniki na szakszukę ze szparagami, pomidorami i kolendrą

  • 3 pomidory obrane ze skórki
    • 1 szalotka
      • 1 łyżeczka masła
        • 4 jajka
          • garść kolendry
            • 4 szparagi zielone
              • sól, pieprz
                • szczypta oregano
                  • 1 łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
                    • 1 chili

                      Jak przyrządzić szakszukę ze szparagami, pomidorami i kolendrą:

                      Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotkę drobno posiekaną. Następnie dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Pomidory smaż, aż odparuje z nich woda.

                      Szparagi pokrój na mniejsze kawałki odrywając końcówkę. Następnie wbij jajka, dodaj chili i ułóż na jajkach kawałki szparagów. Dodaj sól, pieprz oraz oregano. Przykryj przykrywką i zmniejsz ogień. Na koniec podsyp migdałami oraz kolendrą.

                      Risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano

                      Składniki na risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano

                      • pęczek szparagów
                        • 1 cebula pokrojona w kostkę
                          • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
                            • garść liści szpinaku (200 g)
                              • 1 l bulionu z warzyw
                                • szklanka ryżu arborio
                                  • 2 łyżki masła
                                    • świeże oregano
                                      • 30 g tartego parmezanu
                                        • sól, pieprz
                                          • skórka z cytryny

                                            Jak przyrządzić risotto ze szparagami, szpinakiem i świeżym oregano

                                            Na głębokiej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj ryż i chwilę podsmażaj wraz z przyprawami. Następnie dodaj pierwszą partię bulionu i przykryj.

                                            W tym czasie przygotuj szparagi. Oderwij końcówkę i pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Dodaj do risotto wraz ze szpinakiem. Podlej kolejną porcją bulionu i powtarzaj tę czynność, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj ser oraz drugą łyżkę masła. Posyp skórką z cytryny i dodaj świeże oregano.

                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                            Botwinka ze szparagami

                                            Składniki na botwinkę ze szparagami

                                            • 1 cebula czerwona
                                              • 3 ząbki czosnku
                                                • włoszczyzna: por, marchew, seler, pietruszka
                                                  • 1 l wywaru z jarzyn
                                                    • 1 szklanka zakwasu z buraka
                                                      • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
                                                        • paczka szparagów
                                                          • sok z kiszonych buraków
                                                            • koperek
                                                              • 4 ziemniaki
                                                                • 100 ml śmietany
                                                                  • 2 ziela angielskie
                                                                    • 4 liście laurowe
                                                                      • sól, pieprz
                                                                        • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                          • 2-3 buraki (opcjonalnie)

                                                                            Jak przyrządzić botwinkę ze szparagami:

                                                                            W garnku podsmaż oliwę i zeszklij cebulę. Botwinkę obierz ze skórki i pokrój na plasterki, łodygi pokrój na mniejsze kawałki oraz liście. Jeśli twój pęczek ma małe buraki, to dodatkowo obierz ze skórki buraki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z włoszczyzną.

                                                                            Do garnka dodaj włoszczyznę oraz buraki, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość bulionem. Dodaj również obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do garnka również dolej zakwas i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i dopraw sokiem z buraków, solą i pieprzem. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę i dodaj koperek.

                                                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                            Makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą

                                                                            Składniki na makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą

                                                                            • ½ pęczka zielonych szparagów
                                                                              • 150 g makaronu pappardelle
                                                                                • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                  • 250 g pomidorków cherry
                                                                                    • 150 ml śmietany 30%
                                                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                                                        • garść posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                          • garść liści bazylii
                                                                                            • 250 g łososia bez skóry świeżego
                                                                                              • 50 g sera feta

                                                                                                Jak przyrządzić makaron z łososiem i szparagami oraz pomidorkami cherry i fetą

                                                                                                Makaron ugotuj zgdonie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź i zostaw ½ szklanki wody, z której gotował się makaron.

                                                                                                Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż łososia z obu tron i odstaw na talerz. Na tej samej patelni podsmaż czosnek drobno posiekany i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Dodaj pomidorki cherry przekrojone na połówki. Dodaj makaron i wodę z makaronu i całość wymieszaj.

                                                                                                Dopraw solą i pieprzem i dodaj śmietankę. Na koniec dodaj łososia, posyp ziołami i dodaj ser feta pokruszony.

                                                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                Majowa kuchnia Andrzeja Polana. Oto przepisy na botwinkę ze szczawiem, "zapieksę z dziadoską jajecznicą" i roladę z indyka

                                                                                                Dania dla cierpiących na syndrom jelita drażliwego. Wypróbuj przepisy dietetyczki

                                                                                                Tort komunijny - jak samodzielnie go wykonać i ozdobić, by zaskoczyć całą rodzinę?

                                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości