Materiał promocyjny

Na mocne kości i dużą dawkę białka - twarogowa kuchnia Sebastiana Olmy

Nie tylko z szynką i serem - testujemy zapiekanki na słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania z twarogiem. Wzmocnią one kości, dostarczą dużą dawkę białka. Sprawdź jego przepisy na grecką mleczną zapiekankę z miodem, zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem oraz zapiekaną tartę z serkiem mascarpone i jabłkami.
Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem
Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem
Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Grecka mleczna zapiekanka "Galatopita" z miodem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,120 g pełnego mleka,
    • 200 g cukru granulowanego,
      • 90 g kaszy manny,
        • 30 g skrobi kukurydzianej,
          • 3 jajka, średnie,
            • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
              • skórka otarta z cytryny,
                • szczypta soli,
                  • 90 gramów masła.

                    Do powłoki:

                    • 2 łyżki (łyżki) wody,
                      • jajko, średnie,
                        • 2 łyżki (łyżki) cukru pudru.

                          Do podania:

                          • Do podania:
                            • 2 łyżki cukru pudru,
                              • łyżka miodu,
                                • łyżka cynamonu,
                                  • liście mięty,
                                    • twaróg - 250 g.

                                      Sposób przygotowania:

                                      1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z funkcją termoobiegu.
                                        1. W garnku wlej mleko, dodaj cukier i gotuj na średnim ogniu, aż się zagotuje.
                                          1. Do miski dodaj semolinę, skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, sól i bardzo dobrze wymieszaj rózgą.
                                            1. Chochlą powoli dodawaj gorące mleko z garnka do miski z jajkami, cały czas mieszając tak, aby jajka się nie ścięły.
                                              1. Ponownie wlej mieszaninę do garnka, postaw na ogniu i ciągle mieszaj, aż krem zgęstnieje.
                                                1. Zdejmij z ognia, dodaj masło pokrojone w kostkę i mieszaj, aż się rozpuści.
                                                  1. Nasmaruj masłem naczynie do pieczenia o średnicy 27 cm i posyp semoliną. Wlej całą mieszankę i dobrze rozprowadzić szpatułką aby powstała płaska równa powierzchnia.
                                                    1. Do powłoki: w misce dodaj wodę, jajko, cukier i dobrze wymieszaj.
                                                      1. Pędzelkiem rozsmaruj na całej powierzchni mlecznego placka i piecz 40-45 minut.
                                                        1. Zdejmij z ognia i odstawi na co najmniej 4 godziny, aby dobrze ostygło.
                                                          1. Podawaj z cukrem, miodem, cynamonem oraz miętą i posyp kruszonym twarogiem.
                                                            Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem
                                                            Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem
                                                            Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem
                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                            Zapiekane płatki owsiane z daktylami, kardamonem i imbirem - przepis krok po kroku

                                                            Składniki:

                                                            • 150 g płatków owsianych górskich,
                                                              • 2 laski wanilii,
                                                                • 0,5 łyżki cynamonu,
                                                                  • łyżka mielonego kardamonu,
                                                                    • 25 g świeżego imbiru,
                                                                      • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej,
                                                                        • 70 g migdałów,
                                                                          • 70 g orzechów laskowych,
                                                                            • 100 g rodzynek,
                                                                              • gruszka,
                                                                                • 100 g suszonych daktyli,
                                                                                  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
                                                                                    • 200 ml śmietany 36%,
                                                                                      • 500 ml mleka 3,2%.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
                                                                                          1. Wszystkie składniki wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj dodając na koniec jedynie suche przyprawy.
                                                                                            1. Całość zalej mlekiem razem ze śmietaną, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
                                                                                              1. Pod koniec pieczenia dodaj na wierzch cukier trzcinowy i wstaw do piekarnika z opcją grilla, aby całość nam się lekko zapiekła.
                                                                                                1. Podawaj gorące z odrobiną ziemnego mleka i świeżymi owocami.
                                                                                                  Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami
                                                                                                  Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami
                                                                                                  Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami
                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                  Zapiekana tarta z serkiem mascarpone i jabłkami - przepis krok po kroku

                                                                                                  Składniki na kruche ciasto:

                                                                                                  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej,
                                                                                                    • szklanka mąki migdałowej,
                                                                                                      • 0,25 szklanki cukru pudru,
                                                                                                        • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
                                                                                                          • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                                                            • 0,5 łyżeczki koszernej soli,
                                                                                                              • 4 uncje (kostka) zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki,
                                                                                                                • 2 łyżki mleka.

                                                                                                                  Składniki na nadzienie:

                                                                                                                  • 500 g mascarpone z białą czekoladą (w temperaturze pokojowej),
                                                                                                                    • 0,75 szklanki cukru pudru,
                                                                                                                      • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
                                                                                                                        • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
                                                                                                                          • łyżka octu jabłkowego,
                                                                                                                            • 2 duże jabłka Granny Smith (pokrojone),
                                                                                                                              • cukier puder (do dekoracji).

                                                                                                                                Sposób wykonania:

                                                                                                                                1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. z termoobiegiem
                                                                                                                                  1. Do dużej miski włóż mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło i zacznij rozcierać je palcami, lekko rozsmarowując, aby powstały małe grudki masła z mąką i kawałkami masła. Gdy masło zostanie równomiernie wmieszane i pozostaną kawałki masła mniej więcej wielkości groszku, dodaj 2 łyżki mleka i dalej mieszaj rękami, aż do równomiernego rozprowadzenia.
                                                                                                                                    1. Na dno tortownicy dodaj 2/3 kruszonki, dociskając, aby utworzyć skórkę. Piecz w piekarniku przez około 12 do 15 minut lub do momentu, aż będą lekko złote. Odłóż na bok, by się delikatnie schłodziło.
                                                                                                                                      1. W międzyczasie w misie miksera elektrycznego z końcówką do mieszania wymieszaj mascarpone i cukier. Mieszaj na wysokich obrotach (przez około minutę), aż masa będzie puszysta i połączona. Dodawaj jajka jedno po drugim, w razie potrzeby zeskrobując gumową szpatułką i mieszaj na najwyższych obrotach, aż ciasto będzie bardzo gładkie i kremowe. Dodaj ekstrakt waniliowy i ocet jabłkowy, mieszaj aż obie masy się połączą.
                                                                                                                                        1. Na spód wyłóż nadzienie z mascarpone. Ułóż pokrojone jabłka na wierzchu, tak aby przykryły nadzienie sernikowe, a na koniec posyp pozostałą 1/3 kruszonki.
                                                                                                                                          1. Piecz w piekarniku przez godzinę lub do momentu, aż polewa będzie złocistobrązowa i tylko sam środek sernika lekko się poruszy.
                                                                                                                                            1. Pozwól sernikowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana