Cukinia smażona w panierce - przepis idealny

Cukinia smażona w panierce
Cukinia smażona w panierce - przepis idealny
Źródło: An-T/Getty Images
Sezon na pyszne cukinie nadal trwa, dlatego śpieszymy ze świetnym przepisem. Tym razem polecamy plasterki cukinii smażone w panierce. Sprawdź banalnie prosty przepis krok po kroku.

Cukinia smażona w panierce to pyszna i bardzo prosta propozycja na obiad. Można jeść ją w podstawowej formie lub z przeróżnymi dodatkami. Świetnie zastępuje mięsny kotlet w klasycznym, polskim obiedzie.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Cukinia smażona w panierce - przepis idealny

Składniki:

  • duża, młoda cukinia
    • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
      • 5 łyżek bułki tartej – (może być również bezglutenowa)
        • 2 jajka
          • olej
            • przyprawy: sól, słodka papryka, czosnek granulowany, pieprz

              Cukinia w panierce - sposób przygotowania

              1. Cukinię umyć, osuszyć, odkroić oba końce. Następnie pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra, ewentualnie nieco grubiej, ale nie więcej niż cm.
                1. Każdy talarek natrzeć niewielką ilością soli, odłożyć na talerz i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie cukinia puści sporo wody, dzięki czemu placki będą znacznie lepsze w strukturze i smaku.
                  1. Każdy talarek osuszyć ręcznikiem papierowym z obu stron.
                    1. Przygotować 3 miseczki/talerzyki i umieścić w nich kolejno: 3 płaskie łyżki mąki; dwa jajka - rozbić, wymieszać z przyprawami; bułkę tartą.
                      1. Obtaczać plasterki cukinii cieniutko w mące, następnie zanurzać w jajkach, a na koniec obtaczać w bułce tartej.
                        1. Przygotowane do smażenia plasterki cukinii układać jeden obok drugiego.
                          1. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż będą złociste.
                            1. Po usmażeniu odsączyć chwilę na ręczniku papierowym i podawać z dowolnymi dodatkami.

                              Zobacz także inne cukiniowe przepisy:

                              Autor: Diana Ryściuk

                              Źródło zdjęcia głównego: An-T/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana