Przepisy kulinarne

Tęczowe pierogi Kasi Bosackiej

Przepisy kulinarne

Tęczowe pierogi Kasi Bosackiej

Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.

Zielone pierogi ruskie

Składniki:
3 duże cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g półtłustego twarogu
2 średnie ugotowane i wystudzone ziemniaki
3 garści świeżego szpinaku
1/2 kg mąki pszennej
1/3 szkl. gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szkl. jogurtu naturalnego typu greckiego
Szczypta cukru
Duży ząbek czosnku
Łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju aż będzie rumiana i wystudzić. Zemleć przez maszynkę razem z twarogiem i gotowanymi ziemniakami. Szpinak wypłukać, zalać wrzątkiem, odczekać 30 sekund i wyjąć. Wrzucić do blendera kielichowego, dodać pół szklanki wrzątku i zemleć na gładką masę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, zbalansować kwaśny smak szczyptą cukru, dodać szczypiorek i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego wodę i masę szpinakową, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z sosem czosnkowym.

Pierogi żółte ze śliwką i grzybami

Składniki:
2 duże cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g serka naturalnego do smarowania pieczywa
Garść suszonych śliwek
Garść suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szkl. gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki kurkumy suszonej lub 1 łyżka świeżej tartej
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki masła

Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju aż będzie rumiana i wystudzić. Grzyby zalać w garnuszku wrzątkiem i gotować aż zmiękną (ok. 25 min). Pod sam koniec gotowania dodać suszone śliwki. Odlać i wystudzić. Zemleć masę grzybowo-śliwkową przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę i serek naturalny. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, wrzucić na rozgrzane masło, mocno podgrzać i lekko posolić. Mąkę przesiać przez sito, dodać świeżą kurkumę startą na tarce na najmniejszych oczkach lub sproszkowaną suszoną, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Jeśli jest bladożółte, dodać jeszcze trochę kurkumy, zagnieść i rozwałkować. Szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z masłem pietruszkowym.

Pierogi czerwone z kozim serem i rozmarynem

Składniki:
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
200 g białego serka koziego
Garść świeżego rozmarynu
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu soku z buraków o dobrym składzie (bez wzmacniaczy smaku)
3 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić drobniutko, sparzyć wrzątkiem (przelać przez sitko). Serek kozi wymieszać z cebulą i pokrojonym rozmarynem, doprawić pieprzem. Mąkę przesiać przez sito, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę oraz koncentrat buraczany, wymieszać z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Masło rozpuścić w rondelku, dodać posiekany drobno czosnek i podgrzać. Szybko zdjąć z patelni, by czosnek się nie przypalił. Rozwałkować ciasto i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z ciepłym masłem czosnkowym.

Pierogi pegowate z kapustą i grzybami

Składniki:
1 duża cebula
Spora garść suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
1 szkl. dobrej jakościowo kapusty kiszonej
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szkl. gorącej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki maku

Przygotowanie:
Mak zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 min. Odstawić na kilka godzin, by napęczniał i stał się miękki. Grzyby zalać niewielką ilością wrzątku, odstawić na pół godziny by zmiękły i wchłonęły wodę. Cebulę obrać, pokroić jak najdrobniej, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Kiedy się zarumieni, wrzucić pokrojone drobniutko grzyby. Podsmażać 5-10 minut, dolewając jeśli trzeba wodę pozostałą po moczeniu grzybów. Kapustę wrzucić na sitko, odcedzić płyn, a następnie drobno poszatkować. W rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić kapustę i gotować do miękkości ok. 20-30 min, podlewając sokiem kapuścianym. Gdy będzie miękka, dodać do niej grzyby i cebulę, wymieszać. Wystudzić, a potem bardzo drobno poszatkować farsz lub zemleć przez maszynkę do mielenia mięsa na jak najgrubszych oczkach. Mąkę przesiać przez sito, dodać mak, zrobić w kopczyku dołek i wlać do niego bardzo gorącą wodę, wymieszać ją z mąką i powoli dolewać oliwę stale zagniatając. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, jeśli jest zbyt zbite warto dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować i szklanką powykrawać kółka. Na każdym umieścić mniej więcej pół łyżki farszu w zależności od wielkości kółka i zakleić. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
68
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0