Przepisy kulinarne

Jogurtowe wariacje Darii

Daria Ładocha

Daria Ładocha

Przepisy kulinarne

Jogurtowe wariacje Darii

Daria Ładocha

Daria Ładocha

Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!

 

Chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami

Składniki:
1 duży jogurt naturalny gęsty
2 pęczki botwinki
1 łyżka octu jabłkowego
200 g wiśni
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 czerwona cebulka
garść świeżej kolendry do dekoracji
1 litr bulionu z warzyw

Przygotowanie:
Botwinkę należy dokładnie umyć. Drobno posiekaj buraczki. Liście również. Ugotuj liście wraz z buraczkami w bulionie około 10 minut. Podczas gotowania dodaj ocet jabłkowy. Następnie przestudź. Wiśnie i jogurt naturalny gęsty zmiksuj na gładką masę. Dodaj ugotowaną botwinkę a następnie cebulkę drobno posiekaną oraz dopraw do smaku. Podawaj przybrane kolendrą.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:
3 jajka
pół szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g oleju kokosowego roztopionego
1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
300 g truskawek

Kruszonka:
100 g mąki
75 g masła
4 łyżki mąki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki kruszonki zagnieć w dłoniach i zawiń w folię. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Piekarnik nastaw na 190 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Najlepiej około 10 minut. Dodaj jogurt naturalny gęsty z olejem kokosowym oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Chwilę zmiksuj aż składniki się połączą. Wyłóż do tortownicy i na wierzchu ułóż truskawki. Pamiętaj o posypce, którą rozkrusz w dłoniach rozsypując ją na truskawkach. Piecz w piekarniku około 45 minut.

Kurczak z dodatkiem curry i ananasa marynowany w jogurcie

Składniki:
Marynata jogurtowa:
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka curry
oliwa z oliwek
330 g  jogurtu naturalnego gęstego

Ponadto:
podwójna pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze kawałki
1 cebula czosnkowa
½ świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
kilka liści świeżej mięty
kilka liści świeżej kolendry
1 łyżka prażonego sezamu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połącz razem. Kurczaka pokrój na drobne kawałki i zanurz w marynacie. Pozostaw na minimum godzinę. Następnie rozgrzej wok. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Dodaj kurczaka oraz ananasa . Smaż aż kurczak będzie gotowy. Na koniec posyp kolendrą, miętą i sezamem.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
49
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0