Część z nas przygotowania do świąt zaczyna z dużym wyprzedzeniem i gotowe już potrawy po prostu mrozi. Które dania nadają się do mrożenia i jak robić to prawidłowo? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką kliniczną i technolożką żywności.
Na wigilijnych stołach w święta Bożego Narodzenia obok pierogów i barszczu - królują ryby. I to pod różnymi postaciami: karp w galarecie, śledzie w śmietanie czy pstrąg pieczony. A jak wybrać świeżą i najsmaczniejszą rybę? Z tym pytaniem zmierzył się znawca kulinariów Mikołaj Rey.
"Ryzyko śmiertelnego wypadku rośnie trzykrotnie".
"To nie jest wyrok".
Wszystko, co potrzebne, pewnie masz już w domu.
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia ruszyły pełną parą. Zanim jednak zaczniemy zdobić ciasta, warto dowiedzieć się, przed jakimi składnikami ostrzegają eksperci.
Z pomocy psychologicznej korzystają osoby w każdym wieku. Najmłodsi pacjenci zgłaszają się na terapię z rozmaitymi problemami. Ich rozmowy ze specjalistami chwytają za serce i zmuszają do głębokiej refleksji nad porządkiem współczesnego świata. Wiele z nich dotyczy poczucia osamotnienia i braku czułości ze strony najbliższych.
Chłopaki też płaczą - a już na pewno te należące do Grupy Performatywnej. Bo okazywanie emocji, dzielenie się swoimi odczuciami i troska o otoczenie nie są wstydem.
To doskonałe ćwiczenie na wzmocnienie i wyrzeźbienie mięśni ramion i klatki piersiowej. Można je wykonywać w różnych wariantach. Wyciskanie żołnierskie angażuje niemal wszystkie mięśnie górnej części ciała.
Statystyki są szokujące. 95 proc. 18-latków ma próchnicę, a aż 10 proc. Polaków w ogóle nie dba o higienę jamy ustnej.
Olej rydzowy z lnianki jest źródłem związków, które hamują starzenie się skóry oraz zapewniają prawidłową pracę serca i mózgu.
Daktyle wspierają pracę serca i przeciwdziałają miażdżycy, chorobie wieńcowej oraz nadciśnieniu tętniczemu. Wykazują właściwości przeciwbólowe i antydepresyjne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika suszone daktyle zwalczają problem zaparć.
"Co innego poczuć to na sobie".
"Jest dla nas inspiracją".
"Wybaczam dla siebie, by poczuć spokój i pójść dalej".
Wokół zaburzeń i chorób psychicznych narosło wiele szkodliwych mitów, których dramatyczną konsekwencją jest stygmatyzowanie mierzących się z nimi osób. Wie o tym doskonale Martyna Kaczmarek.
Moda na picie octu i oleju co jakiś czas wraca jak bumerang. Obecnie w sprzedaży znajdziemy wiele mało dotąd popularnych smaków. Czy rzeczywiście powinno się je spożywać i jakie mają właściwości?
Jest ich wiele, nawet w dużych miastach.
Jak przygotować się do sezonu narciarskiego?
Sedacja przez większość lekarzy uważana jest za bezpieczną formę uspokajania i wyciszania pacjenta, dzięki zastosowaniu odpowiednich środków farmakologicznych obniżających aktywność ośrodkowego układu nerwowego. Wykorzystuje się ją przy krótkotrwałych i nieskomplikowanych zabiegach. Znajduje ona zastosowanie przy niektórych zabiegach stomatologicznych, ortopedycznych, a nawet kosmetycznych.
Żurawinę spożywa się najczęściej w postaci suszonych i kandyzowanych owoców lub soku. Na rynku dostępny jest także dżem, sos czy wyciąg z żurawiny. Ponieważ surowe owoce charakteryzuje kwaśny cierpki smak, najlepiej spożywać je w postaci przetworzonej, która jednak zachowuje wszystkie cenne właściwości owoców. Żurawinę można także mrozić, dodawać do dań na słodko lub słono.
Wiele osób źle znosi anginę, chociażby ze względu na silny ból gardła. Pewna TikTokera uważa, że znalazła patent na szybkie wyleczenie choroby, a jest nim okład z ziemniaka. Czy rzeczywiście jest skuteczny? Zapytaliśmy o to dra Pawła Grzesiowskiego.
Katarzyna Miller to jedna z najbardziej cenionych polskich psycholożek i psychoterapeutek. W jednym z ostatnich wywiadów bardzo szczerze opowiedziała o relacji z matką. Zdradziła również, dlaczego nie zdecydowała na macierzyństwo.
Walka z dodatkowym kilogramami nie jest taka prosta. Bardzo często zdarza się, że gdy w końcu uda nam się osiągnąć wymarzoną wagę, w krótkim czasie wracamy do punktu wyjścia. Dlaczego tak się dzieje? Badacze z Australii ustalili, dlaczego niektórych z nas po odchudzaniu dopada tzw. efekt jo-jo.
Wielu rodziców, zwłaszcza małych dzieci, ma wrażenie, że w okresie jesienno-zimowym ich pociechy non stop łapią jakąś infekcję. Dlaczego maluchy chorują częściej niż dorośli? Ile infekcji w roku to jeszcze norma? Porozmawialiśmy o tym z dr n. med. Jagodą Kaszubą, specjalistą alergologii i pediatrii z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu.
W piękny, zimowy sobotni poranek ekipa Dzień Dobry TVN była w Kołobrzegu. W mieście z niesamowitą historią i smacznymi wyrobami powstało świąteczne miasteczko. Mówiliśmy przede wszystkim o zdrowiu i odporności, bo o to warto zadbać szczególnie o tej porze roku.
Sprawdź, czym różni się od przeziębienia.
Wizyta u ginekologa nie należy do najbardziej komfortowych, dlatego spora grupa pań woli rozmawiać o swoich problemach intymnych z drugą kobietą. Tymczasem tę specjalizację znacznie częściej wybierają mężczyźni. Dlaczego tak się dzieje?
Jak się chronić?
We Francji szykuje się niemała rewolucja. Prezydent Emmanuel Macron poinformował, że od przyszłego roku młodzi uzyskają znacznie łatwiejszy dostęp do antykoncepcji. W jakiej formie i gdzie będą mogli się po nią zgłaszać?