W powszechnej świadomości ADHD to przypadłość przypisywana dzieciom i młodzieży. Tymczasem mierzą się z nią także dorośli. Ich codzienność bywa trudna. Nie wybacza im się tak łatwo nadpobudliwości, kładąc jej przyczyny na karb wieku. Uważa się ich za kłótliwych, leniwych, roztargnionych. Powszechne myślenie sugeruje przecież, że z ADHD się wyrasta. Z jakimi stereotypami muszą się więc mierzyć dorośli z tą przypadłością?

    Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.

    Chleb świętojański to brązowe, wypełnione nasionami strąki szarańczynu strąkowego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w regionie śródziemnomorskim. Charakteryzują się one słodkim smakiem, dlatego wykorzystywane są często w przemyśle cukierniczym.

    Czy kiełki z rzodkiewki są zdrowe? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, stojąc w sklepie przed półką wypełnioną kiełkami, sałata, rukolą i szpinakiem. Kiełki rzodkiewki uważa się za jeden z najzdrowszych produktów. Dostarczają wielu składników odżywczych i cennych kwasów wspomagających różne procesy w organizmie. Warto więc po nie sięgać jak najczęściej!

    Malwina Wędzikowska od jakiegoś czasu zamieszcza w mediach społecznościowych nagrania z ćwiczeniami, które przygotowuje wspólnie ze swoim trenerem Dawidem. W ten sposób pragnie zachęcić obserwatorów do aktywności fizycznej, która nie tylko zbawiennie wpływa na naszą sylwetkę, ale także i na samopoczucie. W Dzień Dobry TVN para pokazała kilka prostych ćwiczeń, które każdy z was może wykonać w domowym zaciszu.

    Ginekologa potrzebują tylko młode dziewczyny i dorosłe kobiety? Nie. Problemy z układem rozrodczym mogą się pojawić już u kilkumiesięcznych dziewczynek. Co je wywołuje? Jak można je leczyć? Co powinno zaniepokoić rodzica? Na ten temat rozmawialiśmy z prof. Agnieszka Drosdzol-Cop, ginekologiem dziecięcym z Kliniki Ginekologii, Położnictwa i Ginekologii Onkologicznej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

    Mimo że na całym świecie podawana jest szczepionka przeciwko COVID-19, to walka z wirusem jeszcze się nie skończyła. Wiele krajów, w tym Polska, odnotowuje znaczący wzrost zachorowań. Aby powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa wprowadzane są obostrzenia lub całkowity lockdown. Czy rozwiązania, na które zdecydował się polski rząd przyniosą spodziewane efekty? W ocenie dr Michała Sutkowskiego, prezesa Warszawskich Lekarzy Rodzinnych - niekoniecznie.

    Od kilku dni liczba osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 rośnie. W ocenie ministerstwa zdrowia ten wzrost spowodowany jest dominacją tzw. brytyjskiego wariantu wirusa i w najbliższym czasie będzie on odpowiadał za blisko 80 proc. wszystkich infekcji. Co gorsza, patogen atakuje też dzieci, a te coraz częściej wymagają fachowej pomocy.

    Mózg to główne centrum dowodzenia naszego organizmu. Choć odpowiada za najważniejsze procesy, które zachodzą w ludzkim ciele, to nie zawsze działa idealnie. Dlaczego umysł czasem płata nam figle? W Dzień Dobry TVN - z okazji Europejskiego Dnia Mózgu - rozmawialiśmy na ten temat z Urszulą Dąbrowską, biolożką, dziennikarką, pisarką i popularyzatorką nauki.

    Narodowy Fundusz Zdrowia - w związku z we wzrostem liczby zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2 - wydał zalecenie, aby szpitale odwoływały zaplanowane zabiegi. Co mają zrobić pacjenci, którym odłożono operację ratującą życie? W Dzień Dobry TVN rozmawiamy na ten temat z lek. Michałem Domaszewskim, Beatą Jaworską, której przełożono operację oraz z najbliższymi pani Estery, kobiety, której planowy zabieg odwołano.

    Sól, pieprz czy ostra papryka, to przyprawy, bez których trudno ugotować coś dobrego i niewielu z nas wyobraża sobie potraw bez nich. Wybór przypraw, jest ogromny. Okazuje się, że nie wszystkie doceniamy, tak jak powinniśmy. Które, mimo dobrego smaku i właściwości, wciąż są rzadko używane? W stworzeniu tej listy pomogli nam nasi ulubieni kucharze.

    Wiosną trochę bardziej pochylamy się nad swoim zdrowiem i ciałem. Wiele kobiet, aby poprawić swoje samopoczucie i wysmuklić ciało, decyduje się na przeprowadzenie w tym czasie detoksu. Czy naprawdę jest nam potrzebny? Pytamy o to Agnieszkę Piskałę-Topczewską, dietetyczkę.