Program Dzień Dobry TVN od dekady gości w polskich domach. Pojawiły się w nim tysiące kulinarnych receptur. Książka "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora" – to kilkadziesiąt przepisów na dania skomponowane z troską o zdrowie, przez znakomitych kreatorów smaków, m.in.: mistrza Andrzeja Polana i Piotra Kucharskiego oraz Beatę Śniechowską i Dominikę Wójciak – zwyciężczynie programu „MasterChef Polska”. Energetyczne śniadania, pożywne obiady, lekkostrawne kolacje i pyszne przekąski – w tej książce znajdziecie przepisy na wszystkie te dania. Polecamy ją Wam!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował takie dania jak dorsz z kalafiorem i porami czy pieczony schab z ziołami. Jakie sosy pasują do tego typu potraw? Piotr podpowiedział, jak samodzielnie zrobić sos winegret, pieczeniowy czy maślany.
Kuchnię Dzień Dobry TVN przenieśliśmy na chwilę do Wrocławia - Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Tam zwyciężczyni II edycji programu „MasterChef” Beata Śniechowska i mistrz kulinarny Piotr Kucharski przygotowali dania lokalne. Zaserwowali nam: jesiotra glazurowanego miodem wrzosowym, sery dolnośląskie na konfiturze jabłkowej z olejem lnianym oraz placek drożdżowy z ucieranymi płatkami róż.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował potrawy kuchni czeskiej? Skąd ta inspiracja? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak zupa czosneczkowa, gulasz piwny czy knedle bułczane. Lubicie czeską kuchnię? :)
Nadają się idealnie na długie jesienne i zimowe wieczory. Są słodkie i doskonale poprawią nastrój. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiada, jak przygotować sernik bez sera i jaki jest sekret idealnego sernika. Skorzystajcie jego przepisów na serniki! Jeden z serników tak zachwycił Annę Kalczyńską, że powiedziała Piotrowi, iż do tej pory nie jadła lepszego.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował energetyczne drugie śniadanie dla uczniów. Na takie pyszności, jak batoniki z orzechami, żurawiną i daktylami, tortillie z łososiem czy spring rolsy z indykiem skusi się nawet szkolny niejadek! :)
Czerwone, żółte i zielone... Róznią się kolorem i smakiem, ale każda papryka jest zdrowa. W papryce jest czterokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie. Zawiera też witaminę B oraz żelazo, magnez, wapń i błonnik. Korzystnie wpływa na trawienie i kondycję układu nerwowego. Dlatego Piotr Kucharski zachęca, by cieszyć się tym jesiennym warzywem i jak najczęściej korzystać z niego w kuchni. Polecamy przepisy Piotra na: zapiekane papryki, sałatkę z pieczonych kolorowych papryk, potrawkę z papryki i wieprzowiny oraz pulpeciki z sosem paprykowym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.
W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!
W kuchni Dzień Dobry TVN modelka Osi Ugonoh i Piotr Kucharski przygotowali propozycje pysznych śniadań. Na stole pojawiły się: grzanki po polsku i ciepła sałatka warzywna z szynką. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski na ruszt wrzucił kurczaka. Przygotował z niego aż trzy solidne potrawy. Co powiecie na pikantną, jesienną zupę "jednogarnkową" i pulpeciki drobiowe? Brzmi naprawdę dobrze!
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który na kuchenny warsztat wziął makaron. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak sałatka makaronowa z wędzonym boczkiem, sałatka z cukinią i brzoskwiniami czy makaron z pomidorkami koktajlowymi. Piotr zdradził też, jak prawidłowo ugotować makaron al dente.
Piotr Kucharski postanowił zorganizować swojemu 5-letniemu synowi Wiktorowi ciekawy i aktywny weekend. Gdzie go zabrał? Czy wybrane atrakcje nie znudziły chłopca? I ile kosztował ich wyjazd?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i pomidory. Nasz kucharz przygotował takie smakołyki, jak szaszłyki z indyka z salsą pomidorową, ciepłą sałatkę z pomidorów, koktajl pomidorowy z olejem lnianym oraz zupę pomidorową.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i... bób! Z bobu Piotr przygotował potrawkę z kurczaka, sałatkę z cukinii i z krewetkami, kotleciki rybne z sosem krewetkowym i ciepłą zieloną sałatkę z parmezanem. Oczywiście wszystkie propozycje zostały wzbogacone o zielony bób. Ile czasu trzeba gotować warzywo, by był al dente? I co warto wrzucić do gotującej się wody, by wzbogacić smak bobu?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, który na ruszt wrzucił mięso wieprzowe. Przygotował je na kilka sposobów. Nie zabrakło klasycznych schabowych, ale w nowatorskiej odsłonie. Nasi prowadzący zachwycali się także smakiem kolorowej sałatki z pieczonym schabem oraz polędwiczek z młodymi marchewkami.
Jedni obierają młode ziemniaki, inni je tylko myją. Można to zrobić myjką, szczotką lub druciakiem. A jak to robi Piotr Kucharski? Czym powinniśmy się kierować przy wyborze młodych ziemniaków? I jak rozpoznać czy młode ziemniaki, które chcemy zakupić pochodzą z Polski czy z zagranicy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do Piotra Kucharskiego, kucharza Dzień Dobry TVN. Jeżeli lubicie młode ziemniaczki - koniecznie skorzystajcie z przepisów Piotra!
Sezon na szparagi trwa. Postanowił wykorzystać to Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował szapragi na kilka sposobów, między innymi kremową zupę i sałatkę z sosem szparagowym. Jak wybrać dobre szparagi? Dlaczego białe szparagi powinny być jak najgrubsze? Czy przy zielonych również stosować tę samą zasadę? I najważniejsze - jak obierać szparagi?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował cztery wiosenne zupy. Którą z nich lubicie najbardziej: chłodnik, botwinkę, minestrone czy chachapuri? Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Odeta Moro przygotowali propozycje dań, które można zaserwować podczas wiosennego śniadania: kaszę jaglaną na dwa sposoby, truskawkowo-ziołową herbatę, gryczane pancakes z rabarbarem i spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami. Smacznego!
Zioła nadają potrawom charakteru. Nie tylko tym wytrawnym, bo pasują również do słodkich ciast. Gdzie najlepiej kupować i jak pielęgnować zioła, by nie straciły wartości odżywczych? Swoimi sposobami podzielił się Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował między innymi, zupę ze szparagów z koperkiem, szałwiowego kurczaka, sałatkę z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym, rozmarynowe kruche ciasto, marynowane truskawki z cukrem miętowy oraz aromatyzowane oliwy.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!
Piotr Kucharski przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy dla najmłodszych. Co mogą jeść 6-miesięczne maluchy? Nasz kucharz proponuje między innymi: kleik ryżowy z konfiturą ze śliwek, zapiekankę ziemniaczano-warzywną i ryż z owocami. A dietetyk Anna Rzeszotek radzi, jak urozmaicić dietę dziecka.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, a wraz z nim jedna z bohaterek "Ugotowanych" - Kazimiera Szczuka. Oprócz niej w programie wystąpili: Magda Steczkowska, Piotr Najsztub i Jacob. W naszym studiu Kazimiera przyglądała się temu, co z zacięciem przygotowywał Piotr. W ten sposób powstały takie pyszności jak: gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, wiosenna zupa z nowalijek, polędwiczki wieprzowe na wiosennej sałatce czy truskawkowo-rabarbarowy Cobbler.
Co zrobić z potrawami, które zostały nam po Świętach Wielkanocnych? Można z nich przygotować zupełnie nowe potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Piotr Kucharski. Zobaczcie, jak wyciąć fileciki z pomarańczy, jak obrać awokado i, jak odświeżyć pieczywo?
Król kokosów Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne przysmaki o egzotycznym smaku: kurczaka w kokosie z sałatką z ogórka, sałatkę z kokosem, ekspresową zupę z mleczka kokosowego, ciasto kokosowo-marchewkowo-morelowe. Na deser była kokosowa panna cotta z wiśniami.
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN tym razem radzi, jak przygotować domowy makaron. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ravioli z żółtkiem, tagliatelle z prawdziwym sosem bolońskim i makaronowy pudding. Skorzystajcie z jego przepisów!
Piotr Kucharski podpowiada, jak szybko i tanio przygotować zdrowy obiad. Skorzystajcie z jego przepisów na: zapiekankę z kaszy gryczanej, potrawkę z buraków i fasoli, drobiowe burgery i pieczone ziemniaki z jajkami!
Mango, jarmuż, szpinak, ogórek, orzechy laskowe, kurczak i kasza jaglana. Zblendować można wszystko - zapewnia kucharz Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował - z pomocą Marcina Prokopa - pyszne zmiksowane potrawy i desery. Skorzystajcie z przepisów Piotra i przekonajcie się, jak smakuje mango smoothie, koktajl warzywno-owocowy i orzechowy, kremowa zupa z kurczaka i krem z kaszy jaglanej.
Carmen Tarcha jest widzem Dzień Dobry TVN. W ramach naszej akcji Gotuj z DDTVN zaprosiła do swojej kuchni Piotra Kucharskiego. Wspólnie przygotowali: pieczonego selera w masie solnej, duszoną wołowinę z pasternakiemi marchewką, pikantną kiszonę marchewkę oraz tabbouleh.