Makaron w letniej odsłonie. Sałatki!

Sałatka z makaronu
Sałatka z makaronu
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który na kuchenny warsztat wziął makaron. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak sałatka makaronowa z wędzonym boczkiem, sałatka z cukinią i brzoskwiniami czy makaron z pomidorkami koktajlowymi. Piotr zdradził też, jak prawidłowo ugotować makaron al dente.

Sałatka makaronowa z wędzonym boczkiem

Składniki:

1 opakowanie makaronu uszka

3 pomidory malinowe

8 cienkich plastrów wędzonego boczku

10 liści sałaty rzymskiej

1 czerwona cebula

sól i pieprz

Dresing:

4 łyżki oliwy

1 łyżka majonezu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Pomidory przekroić na ćwiartki, wybrać pestki i sok ze środka. Miąższ pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni aż będzie chrupiący. Sałatę porwać na małe kawałki i wymieszać z pomidorami. Wszystkie składniki dresingu wymieszać.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać z dresingiem. Dodać boczek razem z tłuszczem z patelni oraz sałatę i pomidory. Dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.

Świderki z cukinią, kukurydzą i brzoskwinią

Składniki:

1 opakowanie makaron kolorowy świderki

1 cukinia

1 kolba kukurydzy

1 puszka anchovis

2 brzoskwinie

świeże oregano

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokroić w zapałki i razem z ziarnami kukurydzy poddusić na oliwie z oliwek aby były półtwarde. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Dodać drobno posiekane anchovis oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami oregano.

Makaronowa sałatka z kokardek

Składniki:

1 opakowanie makaronu kokardki

2 czerwone papryki

oliwa z oliwek

garść rukoli

20 pomidorków koktajlowych

garść czarnych oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do ciepłego dodać rukolę i wymieszać. Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec przez około 20 minut, co jakiś czas obracając paprykę aby równo się przypiekła. Po wyjęciu papryki umieścić w garnku i przykryć pokrywką aby się zaparowały (łatwiej będzie zdjąć z nich skórkę).

Paprykę obrać i pokroić w paski, dodać do makaronu. Oliwki przekroić i dodać do makaronu. Pomidorki przekroić na połówki lub jeśli są duże na ćwiartki. Całość sałatki wymieszać, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości