Sałatka makaronowa z wędzonym boczkiem
Składniki:
1 opakowanie makaronu uszka
3 pomidory malinowe
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
10 liści sałaty rzymskiej
1 czerwona cebula
sól i pieprz
Dresing:
4 łyżki oliwy
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Pomidory przekroić na ćwiartki, wybrać pestki i sok ze środka. Miąższ pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni aż będzie chrupiący. Sałatę porwać na małe kawałki i wymieszać z pomidorami. Wszystkie składniki dresingu wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać z dresingiem. Dodać boczek razem z tłuszczem z patelni oraz sałatę i pomidory. Dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.
Świderki z cukinią, kukurydzą i brzoskwinią
Składniki:
1 opakowanie makaron kolorowy świderki
1 cukinia
1 kolba kukurydzy
1 puszka anchovis
2 brzoskwinie
świeże oregano
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię pokroić w zapałki i razem z ziarnami kukurydzy poddusić na oliwie z oliwek aby były półtwarde. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Dodać drobno posiekane anchovis oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami oregano.
Makaronowa sałatka z kokardek
Składniki:
1 opakowanie makaronu kokardki
2 czerwone papryki
oliwa z oliwek
garść rukoli
20 pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do ciepłego dodać rukolę i wymieszać. Paprykę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec przez około 20 minut, co jakiś czas obracając paprykę aby równo się przypiekła. Po wyjęciu papryki umieścić w garnku i przykryć pokrywką aby się zaparowały (łatwiej będzie zdjąć z nich skórkę).
Paprykę obrać i pokroić w paski, dodać do makaronu. Oliwki przekroić i dodać do makaronu. Pomidorki przekroić na połówki lub jeśli są duże na ćwiartki. Całość sałatki wymieszać, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN